FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


13 Ocak 2013 Pazar

PATATESLİ RULO KÖFTE

Rulo köfte deyince aklıma hemen, annemin özel davetlerinde yaptığı, içinde haşlanmış havuç ile haşlanmış yumurta bulunan ve görüntüsü son derece şık olan bir yemek gelir. Ancak ben asla içindeki o yumurtadan hoşlanmazdım. O nedenle rulo köfte yapmayı hiç düşünmedim. Ama bugün birden parlak bir fikir geldi aklıma. Her rulo köfteye yumurta ve havuç koymak zorunlu mu? Ben başka bir şekilde yapabilirim dedim ve kızımla birlikte işe koyuldum.

Malzemeler:

Köfte için:
1 kg köftelik dana kıyma
1 orta boy kuru soğan
3 diş sarımsak
4 dilim bayat ekmek
2 yumurta
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon

Üzeri için:
1 yumurtanın akı
2 yemek kaşığı zeytinyağı

Patatesli iç için:
4 orta boy patates
2 orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı tuz
1/2 çay bardağı zeytinyağı

- Patatesleri soyup doğrayarak tuzlu suda haşlayalım.


- Haşlanmış patatesleri süzerek çatalla veya ezme makinesi ile püre haline getirelim.



- Tavaya 2 kuru soğanı ince yarım ay şeklinde doğrayıp, zeytinyağı ve tuz ile kavuralım.





- Soğanlar sararınca patates püresini ekleyip karıştıralım ve ocağı kapatıp, soğumaya bırakalım.


- Fırınımızı 220 dereceye ayarlayıp ısıtmaya başlayalım.
- Diğer tarafta köfteyi hazırlamak için derin bir kap alalım. Kuru soğanları rendeleyelim.
- Bayat ekmekleri parçalayarak toz haline getirip kuru soğan rendesine ekleyelim. Üzerine tuz, kimyon, kıyma ve 2 yumurtayı ekleyip iyice yoğuralım.


- Köfte kıvama gelince, yağlı kağıt serilmiş bir fırın tepsisine köfteyi elimizle yayalım.


- Yayılarak inceltilmiş köftenin ortasına patatesli harcı koyalım ve yağlı kağıt yardımıyla köfteyi patatesin üzerine kapatıp uçlarını birleştirelim.








- En üste 1 yumurta akını çırpıp 2 yemek kaşığı zeytinyağı ile karıştırarak fırça yardımıyla sürelim.


220 dereceye ısıtılmış fırına koyup 35-40 dakika pişirelim.



Afiyet olsun.