FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


20 Eylül 2013 Cuma

ETLİ KURU FASULYE

Geleneksel Türk yemeği deyince ilk akla gelenlerdendir kuru fasulye değil mi? Geçen gün oğlum bana sitem etti; "Neden hiç kuru fasulye yapmıyorsun anne?" diye. Bir baktım ki, gittiği yerlerde kuru fasulye yemeye çalışıyor. Anne yüreği dayanır mı? Hemen yapmaya karar verdim ve dün pişirdim. Tüm ev halkı bayram etti. Sonra kendi kendime neden yapmadığımı sordum ve cevabını hemen buldum. Ne yazık ki ben kuru fasulye sevmiyorum. Yıllarca okuduğumuz okullarda, çalıştığımız işlerde klasik pazartesi yemeği olarak o kadar çok görmüşüz ki kuru fasulyeyi, artık bıkmışım sanırım. Ama bundan sonra her hafta olmasa da 2-3 haftada bir pişireceğim sanırım. Aslında kışın yanında turşuyla birlikte iyi gidebilir. Hatta pastırmalı olursa daha da güzel olur. Evet evet, bir gün de pastırmalı kuru fasulye tarifi yazayım. Ama önce etli kuru fasulyemizi yapalım değil mi?...



Malzemeler:
2 su bardağı kuru fasulye
500 gr. dana kuşbaşı
1 büyük kuru soğan
2 yemek kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tepeleme tatlı kaşığı tuz
Kaynar su
2 adet kurutulmuş acı kırmızı biber (arzu ederseniz)


- Kuru fasulyeleri bir gece önceden üzerini 2-3 parmak geçecek kadar suyla ıslatalım.


- Ertesi gün düdüklü tencerede kuşbaşı etleri bolca suyla birlikte haşlayalım (düdük öttükten sonra 20 dakika).


- Et piştikten sonra suyunu süzüp, pilav yapmak üzere ayıralım.
- Bu kez düdüklü tencereye yemeklik doğranmış kuru soğanı koyup, zeytinyağı ve tuzunu ekleyerek kavuralım.


- Soğanlar sararınca haşlanmış etleri tencereye alalım ve kavurmaya devam edelim.


- 2-3 dakika kavurduktan sonra salçayı ekleyip hepsini karıştıralım.


- Ardından kuru fasulyeleri koyalım. Üzerini 3-4 parmak geçecek kadar kaynar su ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. Eğer acı seviyorsanız suyu ekledikten sonra 2 tane kuru kırmızı biber de koyabilirsiniz.



- Tencerenin düdüğü öttükten sonra 30 dakika kadar pişirelim.
- Piştikten sonra bir kaç saat dinlenmesini bekleyip servis yapalım.


Afiyet olsun.