Yazın geldiği rengarenk meyvelerden de belli oldu artık. Manavların, pazar tezgahlarının önünden geçerken mis gibi çilek kokuları aklımı başımdan alıyor. Eh, çilekler böyle güzelleştiğine göre çilek reçeli yapma zamanı da gelmiş demektir. Bizim hafta sonu kahvaltılarımızda kaç çeşit reçel olursa olsun, gene de "çilek reçeli yok mu?" sesleri yükselir. O nedenle bu mevsimde bol bol yapmaya çalışırım. Ama en pratik şekilde. Ben klasik tariflerde olduğu gibi çileği şekerle birlikte 1 gün bekletmiyorum. Hemen pişiriyorum. Nasıl yaptığımı da hemen anlatıyorum. Haydi bakalım.
Malzemeler:
1 kg çilek
1 kg toz şeker
1 limonun suyu
- Buzdolabının derin dondurucusuna 2-3 tane tatlı kaşığı koyarak soğutalım. Reçelin kıvamının olup olmadığını anlamak için bu soğuk kaşıklar çok işe yarıyor.
- Çilekleri yıkayıp ayıkladıktan sonra derin bir tencereye koyalım.
- Üzerine şekeri koyup tencereyi elimizde sallayarak çileklerle şekerin biraz karışmasını sağlayalım.
- Tencereyi ocağa en kısık ateşte koyalım.
- Bir süre sonra çilek suyunu salıp, şekerin rengi pembeleşmeye başlayacaktır.
- Metal bir kaşıkla çileklere zarar vermeden yavaşça karıştıralım.
- Çilekler suyunu iyice saldığında ocağın ateşini artıralım ve köpük köpük olana kadar kaynatalım. Arada reçelimizi kaşıkla karıştırmayı unutmayalım.
- Reçel iyice köpürüp kabardığında taşmaması için ocağı iyice kısalım ve bu şekilde yavaş yavaş pişmeye bırakalım.
- Arada üzerindeki köpükleri kaşıkla alalım.
- Ocağın altını kıstıktan yaklaşık 25 dakika sonra, derin dondurucudan aldığımız kaşığa bir damla reçel damlatalım. Damla dağılmıyorsa ve kaşığı yan çevirdiğimizde çok ağır olarak akıyorsa kıvamı olmuş demektir.
- Limonun suyunu reçelimize ekleyip 1-2 taşım daha kaynatıp ocağı kapatalım.
- Bu andan itibaren reçele kaşık sokmak yok. Kendi halinde ve tencerenin kapağı açık olarak 1 gece bekletelim.
- Ertesi gün kavanozlara boşaltabiliriz.
Afiyet olsun.
Eve yemek üzere aldığım çileklerin tüketemediğimiz kısmını da bu şekilde reçel yapıyorum. Ne kadar çilek kaldığını tartıyorum. Ayıklanmış olduğu için toz şeker miktarını 1'e 1.5 olacak şekilde koyuyorum. Yani diyelim ki 300 gr. çilek kalmış. 450 gr. toz şekerle aynı şekilde reçel yapıyorum. Böylece reçellerim birikiyor ve kış boyunca tüketiyoruz.
Ziyaretçi Sayısı
Kategori
- mezeler (25)
- sebze yemekleri (20)
- annemin tarifleri (14)
- etli sebze yemekleri (12)
- kekler (12)
- sütlü tatlılar (11)
- salatalar (9)
- tuzlu hamur işleri (8)
- atıştırmalık (7)
- et yemekleri (7)
- balıklar (6)
- patatesli tarifler (6)
- makarnalar (5)
- pilavlar (5)
- çorbalar (5)
- kurabiyeler (4)
- baklagiller (3)
- börekler (3)
- ekmekler (3)
- pastalar (3)
- reçeller (3)
- garnitürler (2)
- tavuk yemekleri (2)
- diğer deniz ürünleri (1)
- hamur tatlıları (1)
- krepler (1)
- turtalar (1)
FESLEĞEN KOKULU MUTFAK
13 Haziran 2013 Perşembe
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)