FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


15 Nisan 2014 Salı

BEYAZ EKMEK

Ne zamandır uzak kaldığım yeni tarifleri deneme günüydü dün. Dolayısıyla fırınımdan ve mutfağımdan mis gibi kokular yükseldi. Evde hep tam buğday ekmeği pişiriyordum ama çocuklar beyaz ekmeği tercih ettiklerinden, pişirdiğim ekmek hep bana kalıyordu. Dün nihayet beyaz ekmek yaptım. Koku gerçekten muhteşemdi. 



Malzemeler:
500 gr. ekmeklik beyaz un (3 su bardağından 1 parmak fazla)
350 ml. ılık su
10 gr. (1 paket) instant maya
1.5 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytin yağı

- Mayayı ılık suyun içine koyup karıştırarak eritelim.


- Eriyen mayaya zeytinyağını ekleyelim.
- Unu bir kaba alıp tuzu koyduktan sonra ortasını havuz gibi açalım ve mayalı suyu buraya dökelim.




- Hepsini karıştırdıktan sonra un serpilmiş tezgaha hamurumuzu alıp parlak ve esnek bir kıvama gelene kadar 8-10 dakika kadar yoğuralım.


- Mayalama kabımızı (herhangi bir derin kap) yağlayalım ve hamuru içine koyup üzerini nemli bir bezle örtelim.



- Hamur hacmi 2 katına çıkıncaya kadar, 1.5-2 saat kadar ılık bir yerde mayalandıralım.


- Mayalanan hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp, içindeki hava çıkana kadar üzerinden bastırarak biraz yoğuralım.


- İstediğimiz şekli verip (uzun veya yuvarlak) pişireceğimiz fırın tepsisine koyalım ve tekrar üzerini nemli bezle örtelim. Ben hamuru ortadan 2'ye kesip 2 ekmek oluşturdum.



- 45 dakika-1 saat kadar mayalandıralım.
- Fırının en alt rafına ısıya dayanıklı bir kap koyalım.
- Ocakta veya kettle ile bu kabın alabileceği miktarda su kaynatalım.
- Fırınımızı 220 dereceye ısıtalım.
- Kabaran somunlarımızın üzerine bıçakla 2-3 çizik atalım.


- Üzerlerini ıslatıp, isterseniz bir miktar un serpip kızgın fırına koyalım.
- Alt raftaki kabın içine de kaynar suyu döküp, fırının kapağını çabucak kapatalım. Ekmeğimizin çıtır çıtır olması için fırının içinde yeterli miktarda nem sağlamamız gerekiyor.
- 10 dakika piştikten sonra fırının ısısını 190 dereceye indirelim ve bu şekilde 30-35 dakika daha pişirelim.
- Altın rengini alan ekmeklerimizi bir ızgaranın üzerinde soğutup, daha sonra dilimleyelim.


Afiyet olsun.

ÇAVDAR EKMEĞİ

Bu aralar ekmek yapmaya fena halde sardım. Değişik hamurlar yoğurup, çeşitli şekil ve lezzette ekmek yapma fikri çok hoşuma gidiyor. Elbette bu denemeler sonucu arada bir hiç kabarmamış, taş gibi ekmekler de olabiliyor ama tekrar tekrar deneyip doğrusunu bulana kadar uğraşmaktan da ayrı bir keyif alıyorum. İşte bu günkü tarifim de bir kitaptan esinlenerek yapmaya karar verdiğim ve ikinci denememde güzel sonuca ulaşabildiğim bir çavdar ekmeği tarifi.



Malzemeler:
250 gr. çavdar unu (1 su bardağı + 1 su bardağından 1 parmak eksik)
175 gr. beyaz ekmeklik un ( 1 su bardağı + 1/4 su bardağı)
1 yemek kaşığı pekmez
250 ml oda sıcaklığında bira (1 su bardağı )
10 gr. (1 paket) instant kuru maya
4 yemek kaşığı ılık su
1 yemek kaşığı zeytin yağı
1 çay kaşığı tuz
Kimyon tohumu, çörek otu (arzu edilirse)

- Bir kabın içine ılık suyu ve mayayı koyup karıştırarak mayayı eritelim. Üzerine zeytin yağını ve pekmezi ekleyelim.


- Hamur yoğurma kabına birayı ve mayalı karışımı koyalım ve üzerine çavdar unu ve beyaz un ile tuzu ve  bir tutam kimyon tohumunu ekleyip yoğurmaya başlayalım. Esnek, yumuşak ve ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yaklaşık 8-10 dakika yoğuralım.



- Hamurumuz kıvama gelince üzerini nemli bir bez ile örtüp mutfağın sıcak bir köşesinde, hamur hacminin 2 katına ulaşıncaya kadar, yaklaşık 2 saat mayalandıralım. Ben mayalandırma işlemini fırında yapıyorum. Fırını 30 derece sıcaklığa ayarlayıp, turbo programında 2 saat tutuyorum. İsterseniz siz de böyle yapabilirsiniz.


- 2 saat sonunda kabaran hamurumuzu un serpilmiş tezgaha alalım. Yumruk yaptığımız ellerimizle hamurun üzerine bastırarak biraz daha yoğurup ekmek şekli verelim. Ben 13 cm çapındaki bir tencereye, iyice ıslatıp sıktığım yağlı kağıdı serdikten sonra hamuru yerleştirdim. Eğer bu büyüklükte bir kalıbınız yoksa iyice ıslatılıp sıkılmış yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye, hamuru 13-14 cm çapında yuvarlayarak koyabilirsiniz.
- Şekil verilmiş hamurun üzerini nemli bezle örtüp 45 dakika kadar ılık bir ortamda bekletelim.
- Fırını 190 dereceye ısıtalım.
- Kabaran ekmeğin üzerine keskin bir bıçakla bir kaç çizik atıp, ardından ıslatalım. Üzerine çörek otu ve kimyon tohumu serpip 190 dereceye ısıtılmış fırına koyalım. Üzeri kızarana kadar yaklaşık 50 dakika pişirelim.


- Pişen ekmeğimizi bir ızgara üzerine alıp soğumasını bekledikten sonra servis yapabiliriz.


Afiyet olsun.