FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


15 Nisan 2014 Salı

BEYAZ EKMEK

Ne zamandır uzak kaldığım yeni tarifleri deneme günüydü dün. Dolayısıyla fırınımdan ve mutfağımdan mis gibi kokular yükseldi. Evde hep tam buğday ekmeği pişiriyordum ama çocuklar beyaz ekmeği tercih ettiklerinden, pişirdiğim ekmek hep bana kalıyordu. Dün nihayet beyaz ekmek yaptım. Koku gerçekten muhteşemdi. 



Malzemeler:
500 gr. ekmeklik beyaz un (3 su bardağından 1 parmak fazla)
350 ml. ılık su
10 gr. (1 paket) instant maya
1.5 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı zeytin yağı

- Mayayı ılık suyun içine koyup karıştırarak eritelim.


- Eriyen mayaya zeytinyağını ekleyelim.
- Unu bir kaba alıp tuzu koyduktan sonra ortasını havuz gibi açalım ve mayalı suyu buraya dökelim.




- Hepsini karıştırdıktan sonra un serpilmiş tezgaha hamurumuzu alıp parlak ve esnek bir kıvama gelene kadar 8-10 dakika kadar yoğuralım.


- Mayalama kabımızı (herhangi bir derin kap) yağlayalım ve hamuru içine koyup üzerini nemli bir bezle örtelim.



- Hamur hacmi 2 katına çıkıncaya kadar, 1.5-2 saat kadar ılık bir yerde mayalandıralım.


- Mayalanan hamuru hafif unlanmış tezgaha alıp, içindeki hava çıkana kadar üzerinden bastırarak biraz yoğuralım.


- İstediğimiz şekli verip (uzun veya yuvarlak) pişireceğimiz fırın tepsisine koyalım ve tekrar üzerini nemli bezle örtelim. Ben hamuru ortadan 2'ye kesip 2 ekmek oluşturdum.



- 45 dakika-1 saat kadar mayalandıralım.
- Fırının en alt rafına ısıya dayanıklı bir kap koyalım.
- Ocakta veya kettle ile bu kabın alabileceği miktarda su kaynatalım.
- Fırınımızı 220 dereceye ısıtalım.
- Kabaran somunlarımızın üzerine bıçakla 2-3 çizik atalım.


- Üzerlerini ıslatıp, isterseniz bir miktar un serpip kızgın fırına koyalım.
- Alt raftaki kabın içine de kaynar suyu döküp, fırının kapağını çabucak kapatalım. Ekmeğimizin çıtır çıtır olması için fırının içinde yeterli miktarda nem sağlamamız gerekiyor.
- 10 dakika piştikten sonra fırının ısısını 190 dereceye indirelim ve bu şekilde 30-35 dakika daha pişirelim.
- Altın rengini alan ekmeklerimizi bir ızgaranın üzerinde soğutup, daha sonra dilimleyelim.


Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder