Sıcakların kendini hissettirmeye başladığı, yazın habercisi meyvelerin ve sebzelerin tezgahları süslediği bu günlerde pazara çıkmak ayrı bir keyif benim için. Her tezgah bir tablo sanki. Bu tezgahların birinde gördüğüm, henüz üzerinde çiçekleri duran tazecik Girit kabakları "beni al, beni al" diye bağırırken, yanındaki taze sarımsak başları da "beni de al" edasıyla salınırken aklıma bu güzel yemek geldi işte. Yazın en hafif ve en lezzetli zeytinyağlılarından olan ve yakın komşumuz olan Rumların "bizim" diye üstlendiği, ama laf aramızda bizim kadar güzel yapamadıkları bu yemeğin aslı bence patlıcanla pişirilenidir. Fakat o körpecik Girit kabaklarıyla da hiç fena olmadı inanın....
500 gr. incecik Girit kabağı
3 küçük kuru soğan
3 orta boy domates
1 baş taze sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
1/2 demet dereotu
1/2 su bardağı sıvı yağ (kabakları kızartmak için)
- Kabaklarımızın sapını ve çiçeğini keselim. Kabuklarını soymadan güzelce yıkayıp kurulayalım.
- Kızartma tenceresine sıvı yağ koyup ısıtalım. Ben fındık yağı kullanıyorum. Siz istediğiniz yağı kullanabilirsiniz. Isınan yağa kabakları atıp kızartalım ve imam bayıldıyı pişireceğimiz tencereye alalım.
- Sarımsakları ince ince kıyalım.
- Domateslerin kabuklarını soyup küp küp doğrayalım.
- Bir tencereye zeytin yağını koyup ısıtalım. Doğradığımız soğanları ve sarımsağı ekleyerek tuzunu serpelim ve rengi dönene kadar kavuralım.
- Kavrulan soğanların üzerine doğranmış domates ile toz şekeri ekleyip kavurmaya devam edelim.
- Hazırladığımız harcı kızarttığımız kabakların üzerine döküp kısık ateşte kabaklar yumuşayana kadar pişirelim.
- Pişen yemeğin üzerine kıyılmış dereotunu ekleyip tencerenin kapağını kapatalım.
- Tenceresinde soğuttuktan sonra servis yapalım.
Afiyet olsun.