Havalar soğumamış da olsa yavaş yavaş kışa yaklaşıyoruz. Bu nedenle sanırım ev halkından "kuru fasulye isteriz", "nohut yemeği isteriz" gibi sesler yükselmeye başladı artık. Ben de bu kadar ısrara dayanamayarak "eh, bir etli nohut pişireyim bari" dedim ve dün akşam nohutu ıslattım. Bugün de pişirdim. Yanına da et suyuna sade pirinç pilavı ve turşu. Gerçekten eşim ve çocuklarım çok özlemişler demek ki bayıla bayıla yediler. Bana da tarifini yazmak kaldı.
Malzemeler:
2 su bardağı nohut
500 gr. dana kuşbaşı
1 orta boy kuru soğan
2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası (isterseniz biber salçasıyla domates salçasını da karıştırabilirsiniz)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1.5 tatlı kaşığı tuz
5.5-6 su bardağı kaynar su
- Nohutu derin bir tencereye alalım ve üzerini 2-3 parmak geçecek kadar su koyup kabarması için bir gece bırakalım.
- Ertesi gün etleri yıkayıp süzdükten sonra düdüklü tencereye alıp 20 dakika pişirelim.
- Pişen etleri süzelim. Et suyunu bir kaba ayıralım ki daha sonra pilav yapmakta kullanacağız.
- Kuru soğanı yemeklik doğrayıp düdüklü tencerede zeytinyağı ve tuzla birlikte sararıncaya kadar kavuralım.
- Sararan soğanın üzerine etleri koyalım ve etlerin rengi dönene kadar kavuralım.
- Ardından salçayı ekleyip bununla da karıştıralım.
- Nohutları da koyup karıştırdıktan sonra kaynar suyunu ekleyip düdüklü tencerenin kapağını kapatalım ve düdük öttükten sonra 20-25 dakika pişirelim.
- Ocağı kapattıktan sonra 30 dakika kadar dinlendirip servis yapalım.
Afiyet olsun.