Dün akşam eve dönerken canım poğaça istedi. Nasıl yaparım diye düşünürken, çocukluk yıllarıma döndüm. Okuldan eve döndüğümde, daha apartmana girer girmez, burnuma mis gibi poğaça kokuları gelirse, anlardım ki bizim evden geliyor. Annemin poğaçaları çok meşhurdu. Yaptığı zaman da kapış kapış gider ve tadı damağımızda kalırdı.
Dün kuzenim ve kızı misafirimizdi. Ben de aynı poğaçadan yapıp ikram ettim. Kuzenim tadar tatmaz "Şebnem, aynen yengemin poğaçası gibi olmuş" dedi. Anladım ki başarılı bir çalışma olmuş. O halde hemen tarifini paylaşabilirim diye düşündüm....
Malzemeler:
Hamuru için:
500 gr. un (3 büyük su bardağı dolusu)
3 yemek kaşığı yoğurt
250 gr. tereyağı veya 1 paket margarin (oda sıcaklığında yumuşamış)
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
İç malzemeleri:
250 gr. kaşar peyniri veya beyaz peynir rendesi veya lor peyniri
1 yumurtanın akı
Üzeri için:
1 yumurtanın sarısı
Susam
- Bir karıştırma kabına tüm hamur malzemelerini koyalım. Ben eve gelir gelmez işe giriştiğim için tereyağının yumuşamasını bekleyemedim. O nedenle tereyağını mikrodalga fırında yumuşattım. Tabi biraz eridi.
- Klasik olarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur elde edene kadar yoğuralım.
- Ayrı bir kaba rendelenmiş peynirimizi alalım ve içine yumurta akını ekleyerek iyice karıştıralım. Ben beyaz peynirle kaşar peynirini yarı yarıya karıştırdım.
- Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp avucumuzun arasında yuvarladıktan sonra elimizle bastırarak açalım.
- İçine peynir harcını koyup kapatalım ve yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize yerleştirelim.
- Bu arada fırını 180 dereceye ısıtalım.
- Tüm hamur bitince poğaçaların üzerine yumurta sarısını fırça ile sürüp susamını serpelim.
- 180 dereceye ısıtılmış fırında 25 dakika (altı ve üstü kızarana kadar) pişirelim.
- Fırından çıkarıp sıcak sıcak servis yapalım.

Afiyet olsun.