FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


11 Ocak 2013 Cuma

LAZANYA

Her lazanya yapışta Garfield'ın "Canııımm" diyen sesi aklıma geliyor. Benim çocuklarım da birer Garfield olarak lazanyaya bayılıyorlar. Tek şikayetleri bu enfes yemeği çok seyrek yapmam. Hazır bugün lazanya yapmaya karar vermişken tarifini de yazayım dedim.

Malzemeler:

8 lazanya
200 gr. kıyma
1 kuru soğan
1 kahve fincanı domates suyu (yarısı kıymaya, yarısı beşamel sosa)
1 tatlı kaşığı tuz
2 yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı tereyağ
500 ml süt
60 gr kaşar peyniri
40 gr parmesan peyniri


- Bir tavaya kuru soğanı yemeklik doğrayıp, üzerine tuz ekerek sararana kadar kavuralım.
- Kavrulan soğanın üzerine kıymayı ekleyerek suyunu salıp çekene kadar ara ara karıştırarak kavuralım ve 1/2 kahve fincanı domates suyu ekleyerek kıymayı pişirelim. Sonra soğumaya bırakalım.


- Sütü kaynatalım.
- Tencereye tereyağını koyup, eriyince unu ekleyelim ve un sararana kadar karıştırarak kavuralım.
- Kavrulan unu ocaktan alalım ve çırpma teli ile sürekli karıştırarak, kaynar sütü ekleyelim.
- Sosun altını tekrar yakıp çırpma teli ile karıştırarak bir taşım kaynatalım (koyu bir un çorbası kıvamında olacak).


- Kaşar peyniri ve parmesan peynirini ayrı kaplara rendeleyelim.


- Tepsiye beşamel sosumuzdan dökelim. Üzerine lazanyaları dizelim. Lazanyanın üzerini kavrulmuş kıyma, rende kaşar peyniri ve beşamel sos ile kaplayalım. Bunların üzerine tekrar lazanyaları koyalım. Bu şekilde lazanyalar bitene kadar devam edelim.




- Son kata gelince, kalan beşamel sosun içine 1/2 kahve fincanı domates suyu koyarak karıştıralım.
- En üste koyduğumuz lazanyanın üzerine ve etrafına, 1/2 kahve fincanı domates suyu ile karıştırılmış beşamel sosu dökelim. Üzerini de rende parmesan ile kaplayıp, 200 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar pişirelim (yaklaşık 20 dakika).





Afiyet olsun.

ÇİKOLATA SOSLU KAKAOLU KEK

Yapımı kolay, görüntüsü güzel ve çikolata sevenler için bir bomba.

Kek malzemeleri:

6 yumurta
4.5 Türk kahvesi fincanı toz şeker
4.5 Türk kahvesi fincanı un
4 yemek kaşığı kakao
2 çay kaşığı kabartma tozu
3 yemek kaşığı viski (istenirse)
1 portakal kabuğu rendesi

Keki ıslatmak için:
1 su bardağı portakal suyu (taze sıkılmış)


Krema Malzemeleri:

3 yemek kaşığı kakao
1.5 yemek kaşığı nişasta
1.5 yemek kaşığı tereyağ
3 Türk kahvesi fincanı toz şeker
4 Türk kahvesi fincanı kaynar su
2 Türk kahvesi fincanı portakal suyu
80 gr. bitter çikolata (bitter çikolata yoksa kakao miktarı 2 yemek kaşığı daha artırılır)



- Fırınımızı 175 dereceye ayarlayıp, ısıtmaya başlayalım.
- 26 cm'lik kek kalıbımızı yağlayalım.
- Bir kaba unu, kakaoyu ve kabartma tozunu eleyelim. Portakal kabuğu rendesini de ekleyerek hepsini karıştıralım.
- Karıştırma kabına oda sıcaklığına gelmiş 6 yumurtayı kıralım. Mixerle köpük köpük olana kadar çırpıp, üzerine toz şekeri dökerek çırpmaya devam edelim.
- Toz şeker yumurtanın içinde eriyip, karışımın renginin beyaza dönmesi gerekiyor.
- Beyazlaşan yumurta ve şeker karışımına viskiyi ekleyelim. Kısa bir süre de bununla çırptıktan sonra mixerimizin hızını en düşüğe getirelim. Kaşık kaşık unlu karışımı ekleyip, yedirelim.
- Homojenize olmuş karışımı yağladığımız kek kalıbımıza boşaltıp, 175 dereceye ısınmış fırınımıza koyalım.
- Alt ısıtıcı+fan programında 30 dakika pişirelim. Pişip pişmediğini bir kürdan yardımıyla anlayıp, kekimizi fırından çıkarıp 5 dakika kalıbında bekletelim.


- 5 dakika sonra kalıptan çıkarıp bir tel ızgara üzerine koyarak ılınmasını bekleyelim.
- Ilınan keki pasta servis tabağına alarak üzerine 1 su bardağı portakal suyunu gezdirelim.



Çikolata Sosunun Hazırlanması:

- Bir tencereye kakao, nişasta ve toz şekeri koyarak karıştıralım. Üzerine tereyağı koyup, kaynar suyu yavaş yavaş dökerken, bir yandan da çırpma teliyle karıştıralım. Bu şekilde tüm malzemeler birbirine karışarak suyun içinde erisin.
- Sonra portakal suyunu da ekleyip, orta hararetli ocağa koyalım ve karıştırarak koyulaşıncaya kadar pişirelim (muhallebiden daha sulu kıvamlı olacak).
- Kaynamaya başlayınca bitter çikolatayı da ekleyelim ve ocağı kapatarak, çikolata eriyene kadar karıştıralım.
- Çikolata eriyince soğumaya bırakalım. Bu arada ara sıra karıştıralım ki, kremanın üstü kabuk bağlamasın.
- Krema iyice soğuyunca ıslak kekimizin üzerine döküp, 3-4 saat bekletelim.
Afiyet olsun.








Bu miktarlardaki malzeme ile yapılan çikolatalı sos, bitter çikolata tadında oluyor. Bu nedenle eğer isterseniz toz şeker miktarını biraz artırabilirsiniz.