FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


4 Ekim 2013 Cuma

ÇİKOLATALI PANNA COTTA

Geçen haftaki tatlı çarşambamıza iki yeni arkadaşımı davet ettim. Evimize ilk kez gelecekleri için de değişik ve güzel bir şeyler sunmak istedim. Ne zamandır aklımda panna cottayı çikolatalı yapmak vardı ve bunu uygulamaya karar verdim. Miktarlar konusunda çekincelerim olduğu için de önce deneyip, yorumları alıp sonra yazmanın uygun olacağını düşündüm. Deneyenler çok beğendiler. Ev halkı da beğenmiş olmalı ki tatlı kapışıldı. Gerçekten bir kez panna cottayı yapın. Göreceksiniz ki çok hafif ve müthiş lezzetli bir tatlı. Yapımı da son derece kolay. Sunumu ise son derece gösterişli. Üzerine hafif bir meyve sosu ile bir kaç dokunuş yaptınız mı, en resmi misafirlerinize dahi göğsünüzü gere gere sunabilirsiniz.




Malzemeler:
1250 ml süt
750 ml krema
2 tepeleme yemek kaşığı kakao
1 küçük su bardağı toz şeker
30 gr. (10 adet) yaprak jelatin
80 gr ( bir adet kare) bitter çikolata
1 kahve fincanı kahve likörü ( çikolata likörü, viski veya konyak da olabilir)

- Tencereye kakao ve toz şekeri koyup karıştıralım.


- Üzerine sütün 3 bardak kadarını yavaşça karıştırarak dökelim.


- Tenceremizi ocağa alıp karıştırarak kaynatalım.

                                     

- Kaynamaya başlayınca elimizle böldüğümüz bitter çikolatayı ekleyip eriyene kadar karıştıralım.
- Derin bir kaba jelatinleri koyup üzerine çıkacak kadar soğuk su ile ıslatalım.


- Kaynattığımız sütün içine kalan sütü ve kremayı ekleyip karıştırarak krema eriyip, karışım kaynama noktasına gelinceye kadar ısıtmaya devam edelim. Sıcaklık parmağımızın dayanma noktasına geldiğinde tencereyi ocaktan alalım.


- Kahve likörünü ekleyelim.
- Kremalı karışıma sudan çıkardığımız jelatinleri de ekleyip homojenize bir karışım olana kadar karıştıralım.
- Hazırladığımız kaselere tatlımızı paylaştıralım.



- Oda sıcaklığına gelince üzerlerini streç film ile örtüp buzdolabına kaldıralım ve tam bir gün orada tutalım.
- Ertesi gün kapların kenarlarını bıçakla sıyırarak tabağa ters çevirelim ve süsleyerek servis yapalım.


- İsterseniz tatlıları tabaklara ters çevirirken yanınızda biraz kaynar su bulundurun. Bıçakla sıyırdıktan sonra kabın tabanını kaynar suya batırın. Tatlınız tabağa daha kolay çıkacaktır.
Afiyet olsun.