FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


14 Mayıs 2013 Salı

TEL ŞEHRİYELİ PİRİNÇ PİLAVI

Karnıyarığın yanına elbette tel şehriyeli pirinç pilavı yakışır. Bir de buz gibi cacık. Hoş ben pilavı çok sevdiğim için her şeyin yanına yakıştığını düşünürüm.

Malzemeler:
2 su bardağı baldo pirinç
1/2 su bardağı tel şehriye
2 dolu yemek kaşığı tereyağ
1 yemek kaşığı zeytinyağı
3 su bardağından 2 parmak fazla sıcak tavuk veya et suyu (ben sade su kullandım)
1 tatlı kaşığı tuz

Tüm pirinçli tariflerde pirinci sıcak suda 20-30 dakika kadar bekletirler. Ben böyle yapmıyorum. Pirinci iyice yıkayıp süzgece alıyorum. Sonra da kavuruyorum. Çok da lezzetli oluyor.

- Pirinci bol suyla yıkayıp süzgece alalım.


- Tencereye tereyağı ve zeytinyağını koyup eritelim.


- Tel şehriyeleri eriyen yağa koyup sürekli karıştırarak kehribar rengine dönene kadar kavuralım.



- Üzerine süzülmüş pirinçleri ekleyelim.


- Pirinçler şeffaflaşıp, tane tane olana kadar 3-4 dakika tel şehriyeyle birlikte kavuralım.


- Üzerine sıcak suyu ve tuzu ekleyerek karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım.


- Kaynamaya başladığında ocağı iyice kısalım.
- Pirinçler suyunu çektiğinde ocağı kapatıp bir kez karıştıralım ve tencerenin üzerine kağıt havlu koyup demlenmeye bırakalım.


Afiyet olsun.

KARNIYARIK

Havalar ısındı, yaz sebzeleri pazarlarda tezgahları süslemeye başladı. Rengarenk meyveler ve sebzeleri görünce içim kıpır kıpır oluyor. Bu hafta alışveriş yaparken patlıcanları görür görmez karnıbahar yapmaya karar verdim. Eşim için karnıbahar bir şölen yemeği gibidir. Dün de kursu ekip mutfağımla biraz hasret giderdim ve özene bezene karnıbahar yaptım. Yanına da elbette tel şehriyeli pirinç pilavı. Mmmm. Muhteşem.

Malzemeler:
6 kemer patlıcan
500 gr. kıyma
1 büyük kuru soğan
1 sivri biber
2-3 domates rendesi veya 1 çay bardağı domates suyu
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Toz şeker

Kızartmak için:
2 su bardağı kadar sıvı yağ

Üzerlerini süslemek için:
1 küçük domates
1 sivri biber

- İlk olarak patlıcanları yıkayıp alacalı soyalım.
- Bir kaba 1 yemek kaşığı tuz koyup üzerine su dolduralım. Hazırladığımız patlıcanları bu suyun içine koyalım.


- Tavaya kuru soğanı yemeklik doğrayalım.
- Sivri biberi incecik kıyıp soğana ekleyelim.


- Üzerlerine 1/2 çay bardağı zeytinyağını ve 1 tatlı kaşığı tuzu koyup kavuralım.


- Soğanlar sararınca kıymayı ekleyerek suyunu salıp çekene kadar kavuralım.


- Kavrulan kıymaya domates rendesi veya suyunu ve bir tutam karabiber koyarak karıştırıp biraz suyunu çektirelim. Ocağı kapatıp kıymayı soğumaya bırakalım.


- Yayvan bir tencereye sıvı yağı (ben fındık yağı kullanıyorum) koyup ısınması için ocağa oturtalım.
- Yağ ısınırken patlıcanları tuzlu sudan sıkarak çıkaralım ve kağıt havlu ile kurulayalım.
- Bir fırın tepsisine 2 yemek kaşığı kadar domates suyunu yayalım.
- Yağ ısındığında patlıcanları kızgın yağa atıp her tarafını nar gibi kızartalım.



- Kızaran patlıcanları fırın tepsimize alalım.
- Fırını 200 dereceye ısıtalım.
- Patlıcanların ortasını uzunlamasına bir bıçakla açıp havuz gibi ayıralım.





- İçlerine birer tutam tuz ve toz şeker ekelim.
- Kıymalı harcımızla patlıcanların açık kısmını dolduralım.


- Üzerlerini dilimlenmiş domates ve biberle süsleyelim.


- Hazırladığımız karnıyarığı 200 dereceye ısıtılmış fırına koyup 30 dakika kadar pişirelim.
- Mis gibi karnıyarığımız servise hazır.


Afiyet olsun.