FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


10 Ocak 2013 Perşembe

KIYMALI ISPANAK YEMEĞİ

Malzemeler:

1 kg ıspanak
1/4 çay bardağı zeytinyağı
1 orta boy kuru soğan
1 tatlı kaşığı domates salçası
2 yemek kaşığı kıyma
2-3 yemek kaşığı pirinç
1 tatlı kaşığı tuz

- Ispanakları ayıklayıp, doğrayarak kumları gidene kadar iyice yıkayalım ve süzülmesi için süzgece koyalım.


- Tencereye zeytinyağı ile yemeklik doğranmış kuru soğanı ve tuzu koyup soğanlar sararana kadar kavuralım.




- Kıymayı soğanlara ekleyip suyunu salıp çekene kadar karıştırarak kavuralım.
- Kıyma da kavrulunca salçayı ekleyip, bununla da biraz karıştırıp süzülmüş ıspanakları ve en üste de pirinçleri koyup, tencerenin kapağını kapatalım. Ocağın altını kısıp ıspanakların suyunu salmasını bekleyelim.


- Ispanaklar suyunu salınca kapağını açıp karıştıralım ve tekrar tencerenin kapağını kapatalım; pirinçler yumuşayana kadar pişirelim.


- Yanında yoğurtla birlikte servis yapalım.
Afiyet olsun.

MERCİMEK ÇORBASI

Kışın sofralarımızın olmazsa olmazıdır çorbalar. Hele mercimek çorbası. Soğuk havalarda insanın içini ısıtır. Yoğun kıvamıyla sanki tek başına bir ana yemektir.

Malzemeler:



2 su bardağı kırmızı mercimek
1 orta boy kuru soğan
1 orta boy patates
2 orta boy havuç
2 yemek kaşığı tereyağ
1.5 tatlı kaşığı tuz

- Bir tencereye yıkanıp süzülmüş kırmızı mercimek ile soyulup doğranmış (blenderdan geçireceğimiz için büyük ya da küçük doğranabilir) kuru soğan, patates ve havuçları, tuzu, 1 yemek kaşığı tereyağı koyalım. Üzerlerini 3-4 parmak geçecek kadar da su (et suyu veya tavuk suyu da olabilir) koyup ocağa oturtalım.
- Kaynamaya başlayınca ocağı iyice kısıp, mercimekler ve havuç yumuşayana kadar pişirelim.


- Piştikten sonra ocağı söndürüp ılınıncaya kadar biraz bekletelim.
- Blenderdan geçirip kıvamına bakalım. Eğer koyu ise üzerine sıcak su ekleyip bir taşım kaynatalım. Üzerine 1 yemek kaşığı tereyağında kavrulmuş nane döküp servis yapalım.



Afiyet olsun.

TUZLU KURABİYE

Bu tarifi defterime sandviç olarak kaydetmişim. Ama sandviç ekmeği gibi yumuşak değil, eni konu kurabiye sertliğinde oluyor. Fakat kim yediyse çok beğendi. İsterseniz hamurun içine lor peyniri, beyaz peynir, zeytin, kavrulmuş kıyma v.s koyup, poğaça da yapabiliriz.

Malzemeler:
500 gr. un
250 gr tereyağ veya 1 paket margarin
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 tatlı kaşığı tuz
1 instant kuru maya
3 yumurta (2'si içine, birinin sarısı üzerine)
1 çay bardağı ılık süt


- Tereyağını oda sıcaklığına gelene kadar bekletelim.
- Tüm malzemeleri karıştırıp yoğurarak kulak memesi yumuşaklığında bir hamur yapalım.


- Hamurun üzerini örterek ılık bir yerde 1-1.5 saat kadar kabarmasını bekleyelim.
- Kabaran hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayarak, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.


- Hamur bitince, kurabiyelerin üzerine yumurta sarısı sürüp, ister susam, ister çörek otu serpelim.
- Soğuk fırına koyup, fırın sıcaklığını 180 dereceye getirip 30 dakika pişirelim.


Afiyet olsun.

SOYA SOSLU TAVUK

Biraz Çin usulü, biraz Türk usulü bir tavuk yemeği. Önemli olan ve asıl lezzet veren şey tavuğu marine ettiğimiz sos.



Malzemeler:
10 parça kemiksiz ve derisiz kalça but
2 yemek kaşığı soya sosu
1 tatlı kaşığı sirke (ben elma sirkesi kullandım)
3 diş sarımsak (rendelenmiş)
1/2 çay kaşığı toz şeker
1 çay kaşığı kimyon
1 çay kaşığı kekik
1/2 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığının ucuyla zencefil
1/2 kahve fincanı domates suyu
2 yemek kaşığı zeytinyağı



- Tavuklar dışındaki tüm malzemeyi karıştıralım. Tavukları kuşbaşı olarak doğrayıp sosun içine atalım ve bu şekilde 4-5 saat bekletelim.
- 4-5 saat sonra wok tavayı kuvvetli ateşe koyup ısıtalım ve ardından marine edilmiş tavukları tavaya koyup kavuralım.


- Eğer istenirse tavuklar piştikten sonra ince doğranmış mantar, kibrit çöpü şeklinde doğranmış havuç, soya filizi, gene kibrit çöpü şeklinde doğranmış pırasa eklenebilir. Bunlarla da biraz çevirip sıcak olarak servis yapabiliriz.

Afiyet olsun.