Hepimiz biliriz; sokakta ekmek fırınlarının önünden geçerken bizi çeken o mis gibi ekmek kokusunu. Bir ara ekmekler poşette satılacak dendiğinde de ne kadar rahatsız olmuştuk değil mi? Sebep? Artık o kokuları duyamama, fırından aldığımız çıtır ekmeğin köşesini aceleyle kopartıp yiyememe korkusu. Pekiyi o güzelim kokunun evinizde kendi fırınınızdan gelmesini istemez misiniz? Üstelik hamurla uğraşırken aldığınız keyif de cabası. Stres topu gibi...
Evet, yoğurma kabınızı hazırlayın. Ekmek yapmaya başlıyoruz...
Malzemeler:
1 su bardağı ılık su
1 su bardağı ılık süt
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 paket (10 gr) instant maya
2 su bardağı tam buğday unu
2-2.5 su bardağı beyaz un
- Derin bir yoğurma kabına su, süt, toz şeker ve instant mayayı koyalım.
- Üzerine unlarımızı ve tuzu koyup yoğurmaya başlayalım.
- Ele yapışan, yumuşak ve tüm malzemeleri birbirine iyice karışmış bir hamur yapalım.
- Hamurun üzerini kapatıp, hacmi 2 katına çıkıncaya kadar sıcak bir yerde mayalanmaya bırakalım. Ben fırınımı 30 dereceye getirip hamurumu üstü kapalı olarak fırına koydum. Bu şekilde 30 dakikada mayalandı.
- Mayalanan hamurumuzu az miktarda unladığımız tezgahımıza alıp, kenarlarından çekiştirip uzattıktan sonra ortaya doğru kıvırarak hafifçe yoğuralım. Bu şekilde yuvarladığımız hamurumuzu yağlı kağıt serilmiş tepsiye koyup, avuç içiyle üzerine yavaşça bastıralım (bu işleme havasını çıkarmak deniyormuş).
- Keskin ve sivri uçlu bir bıçakla üzerini çizelim ve nemli bir bezle tekrar üzerini örtelim.
- Bu şekilde de yaklaşı 30 dakika bekletelim. Hamurunuzun biraz daha kabardığını göreceksiniz.
- Fırını 200 dereceye ısıtalım.
- Hamuru hiç ellemeden ısıtılmış fırına koyup nar gibi kızarana kadar (yaklaşık 30 dakika) pişirelim.
- Pişen ekmeğimizi fırından alıp bir ızgaranın üzerinde dinlendirelim.
- İlk sıcaklığı geçtiğinde bir dilim kesip afiyetle tüketin.
Mmmmm. Enfes değil mi? Afiyet olsun.