FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


17 Mart 2013 Pazar

KAHVELİ PANNA COTTA

Bir süredir panna cotta yapma niyetim vardı. İlk kez yapacağım için biraz internette araştırdım. Biraz da yemek kitaplarına baktım.Fakat malzemelerin miktarları hepsinde farklı farklı verilmişti. En sonunda okuduğum ve izlediğim tüm kaynaklardan bir orta yol buldum ve biraz da değişik tatlar ekleyerek kendi panna cottamı yaptım. Birkaç damak tadı gelişmiş arkadaşıma da tattırıp beğenilerini aldıktan sonra yazmaya karar verdim.
Panna cotta geleneksel bir İtalyan tatlısı. En önemli özelliği, içine konan jelatin. Bazı tariflerde toz jelatin kullanılmış. İnstant jelatin denen kullanıma hazır toz jelatinler var. Ancak henüz Türkiye'de bulunmuyor sanırım. Bizdeki jelatinler toz ve yaprak olarak ayrılıyor. Okuduğum kadarıyla toz jelatinin topaklaşma riski olduğundan kullanımı biraz zor. Yaprak jelatin daha homojen. O nedenle ben yaprak jelatin kullandım. "Nerden buldun?" derseniz, ben internetten (pasta malzemeleri satan bir siteden) ısmarladım. Ancak aktarlardan veya pasta malzemeleri satan yerlerden de alınabilir.

Malzemeler:
400 ml krema (2 küçük kutu)
300 ml süt
1/2 çay bardağı espresso
125 gr toz şeker (3/4 su bardağı)
12 gr yaprak jelatin (her bir yaprak 3 gr olduğundan, 4 yaprak yeterli)



- 2 tatlı kaşığı espresso ile kahvemizi hazırlayalım.
- Yaprak jelatinleri bir kabın içinde soğuk suyla  ıslatalım.



- Tencereye sütü, kremayı ve toz şekeri koyup karıştırarak şeker eriyip, süt kaynama noktasına gelene kadar ısıtalım. Ocağı kapatalım.



- Kahveyi de sütün içine ekleyip karıştıralım.




 

- Süt tenceremizi tezgaha koyup 5-10 dakika kadar bekleyelim (parmağımızın dayanacağı en üst sıcaklıkta olmalı).
- Yumuşamış jelatini sudan çıkarıp sütün içine koyalım ve bir çırpma teli ile jelatin eriyip homojenize bir karışım  olana kadar karıştıralım.



- Suyla ıslatılmış kalıplara boşaltıp buzdolabına koyalım. En az 12 saat beklemesi gerekiyor.





- 12 saat sonra buzdolabından çıkarıp, kenarlarını bir bıçakla kaptan ayıralım. Sonra sıcak su dolu bir kaseye, sadece tatlı kabımızın tabanını batırarak, panna cottanın kaptan düzgünce çıkmasını sağlayalım.



Afiyet olsun.