FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


5 Eylül 2013 Perşembe

FIRINDA PALAMUT

Eveeet, balık avlama yasağı bitti. Bu da demek oluyor ki, artık yetiştirme balık yemekten kurtulduk. Dün Güzelbahçe'deki balıkçımıza gittik ve güzelim palamutlar, barbunlar, hamsiler, kofanalar tezgahları süslemiş; "beni al, beni al" diye bağırıyorlardı adeta. Tabi tam bir balık delisi olan bendeniz, hangisini alacağıma bir türlü karar veremedim. Bir süre düşündükten sonra palamut özlemim ağır bastı ve 3 tane palamutu güzelce temizletip, uzunlamasına ortadan 2'ye böldürüp heyecanla eve döndüm. Henüz hava soğumadığı ve palamutun bir miktar kuru olabileceğini düşünerek fırında pişirmeye karar verdim. Her ne kadar balığı çok sevsem de balık konusunda çok şey biliyorum dersem yalan olur. Bu konuda hep eşime güvenirim. Ama bildiğim kadarıyla şunu söylemem gerekiyor ki, palamut alırken özellikle Karadeniz palamutu olmasına dikkat edin. Çünkü Karadeniz palamutunun eti beyaz olur ve tadına doyum olmaz. Diğerlerinin (Ege ve Akdeniz) eti kırmızıdır ve hem sert olur, hem de ağır bir kokusu vardır.
Çocukluğumda İstanbul'da sonbahar ve kış boyunca, haftada 3-4 kez palamut yerdik. O kadar bol, o kadar boldu ki, balıkçılar "çingene palamutu" diye satarlardı. Annem de ızgarada veya fırında pişirirdi. Ara sıra da palamutun pilakisini yapardı. Muhteşem olurdu. İşte bugün tarifini vereceğim fırında palamut da annemin tarifidir.
Şimdi gelelim balığımızı pişirmeye...


Malzemeler:
3 palamut (uzunlamasına ortadan ikiye bölünmüş)
2 domates
12 defne yaprağı
1/4 çay bardağı zeytinyağı
Tuz
Karabiber

- Fırınımızı 220 dereceye ayarlayalım.
- Palamutları güzelce yıkayıp tuzlayalım.


- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsimize balıklarımızı yerleştirelim ve her parçanın üzerine 2'şer defne yaprağı koyalım.


- Domatesleri rendeleyelim.
- İçine bir tutam tuz, karabiber ve zeytinyağını koyup karıştıralım.


- Hazırladığımız sosu balıklarımızın üzerine yayalım.


- 220 dereceye ısıtılmış fırında 25-30 dakika (üzeri kızarana kadar) pişirelim.
- Fırından alıp servis yapalım.


Afiyet olsun.