FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


12 Şubat 2013 Salı

KURU MEYVELİ KEK

Bugün çarşıda dolaşırken Malatya Pazarı'nda karışık meyve kurusu gördüm. Renkleri çok hoşuma gitti. Hemen alıp kek yapmaya karar verdim.

Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağı toz şeker
2.5 su bardağı un
1 paket kabartma tozu
1/2 su bardağı sıvı yağ
1 Türk kahvesi fincanı süt
1 yemek kaşığı limon suyu
1 limon kabuğu rendesi
1 çay bardağı meyve kurusu (1.5 çay bardağı da olabilir)


- Fırını 175 dereceye ısıtalım.
- Bir kaba un ve kabartma tozunu eleyerek koyup karıştıralım.
- Kek kalıbını 1 yemek kaşığı sıvı yağla yağlayalım.
- Bir çırpma kabına yumurtaları kırıp çırpalım.
- Üzerine toz şekeri ekleyelim. Çırpmaya devam edelim.
- Sıvı yağ, süt ve limon suyu ile limon kabuğu rendesini de ekleyip çırpmaya devam edelim.
- En son mixerin hızını en yavaşa getirip, unu kaşık kaşık ekleyelim ve homojenize bir karışım elde edince mixeri kapatalım.
- Meyve kurularını da kek hamuruna kaşıkla karıştırıp, yağlanmış kek kalıbına dökelim.


- Isıtılmış fırına koyup, 30-35 dakika pişirelim.
- Kürdanla pişip pişmediğini kontrol ettikten sonra keki fırından çıkaralım.
- Ilınan keki kalıptan çıkarıp, ızgara telinin üzerinde soğumaya bırakalım.



Afiyet olsun.

ZIP ZIP KÖFTE

Bu yemek çocukluğumdan beri çok sevdiğim ve çocuklarımın da kapış kapış yediği bir çorbadır aslında. İsterseniz suyunu az koyarak sulu köfte gibi de yapabilirsiniz. Ben üzerine limon sıkarak, suyunu çorba gibi kaşık kaşık içmeyi çok severim. Tahmin edeceğiniz gibi köfteler misket şeklinde yuvarlak olduğundan, biz adını zıp zıp köfte koyduk.

Köfte Malzemeleri:
1 kg köftelik dana kıyma
2 çay bardağı ince bulgur
2 orta boy kuru soğan
2 tatlı kaşığı tuz
Kırmızı toz biber (isterseniz)

Çorba Malzemeleri:
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
2 tepeleme yemek kaşığı domates salçası
9-10 su bardağı su
2 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı kuru nane

- Kuru soğanları soyup bir karıştırma kabına rendeleyelim. Üzerine kıymayı, ince bulguru ve tuzu koyup yuğuralım.


- Tüm malzemeler birbiriyle özdeşleşince, büyük bir tepsi alalım ve köfteleri misket büyüklüğünde yuvarlayarak içine atalım.





- Yuvarlama işi bitince, büyük bir tencereye zeytinyağını koyup ısıtalım. Üzerine salçayı koyup kaşıkla biraz ezdikten sonra tuzunu ve suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatalım ve kaynamaya bırakalım.


- Kaynayan suya yuvarladığımız köfteleri teker teker atalım ve bir kez karıştırdıktan sonra pişmeye bırakalım.


- Köfteler yumuşayınca, üzerine kuru nane döküp ocağı kapatalım ve sıcak sıcak servis yapalım.


Afiyet olsun.