FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


11 Nisan 2013 Perşembe

ÜZÜMLÜ KEK

Dün akşam, her hafta olduğu gibi tatlı çarşambamız vardı. Gene yedik, içtik ve sohbet edip güldük. Tatlı olarak çayın yanına üzümlü kek yaptım. Daha doğrusu niyetim üzümlü kek yapmaktı. Ama evdeki üzüm kavanozunda yaban mersini de varmış. Böylece karışık bir kek oldu. Ama hem görüntü, hem de lezzeti hoştu. Yaban mersininin tadı üzümden daha az. Dolayısıyla çok tatlı sevmeyenler bu keki yaban mersiniyle yapabilirler.


Malzemeler:
3 yumurta
1 su bardağından 2 parmak eksik toz şeker (eğer yaban mersini kullanacaksanız toz şekeri 1 su bardağı koyun)
1 çay bardağı erimiş tereyağı
1 çay bardağı süt
1 su bardağı kuru üzüm
2.5 su bardağı+1 tatlı kaşığı un
1 paket kabartma tozu
1/4 çay kaşığı vanilya
(Saf vanilya tozunu Arifoğlu'ndan aldım. Bu, marketlerde satılan şekerli vanilinden farklı ve daha yoğun. Dolayısıyla 1/4 çay kaşığı koymanız yeterli. Ama eğer şekerli vanilin kullanacaksanız 1 paket kullanabilirsiniz.)

 
  
 - İlk olarak kuru üzümlerin saplarını ayıklayıp yıkayalım ve iyice kurutalım. Sonra üzerine 1 tatlı kaşığı un dökerek karıştıralım ve bir kenara ayıralım.


- Bir kaba 2.5 su bardağı unu ve kabartma tozunu eleyelim.
- Fırını 170 dereceye ayarlayalım.
- Kek kalıbımızı yağlayalım (ben 24 cm'lik, ortası delikli kek kalıbı kullandım)
- Çırpma kabına yumurtaları kırıp köpük köpük olana kadar çırpalım.


- Toz şekeri ve vanilyayı ekleyip çırpmaya devam edelim.
- Karışım beyaz ve yoğun kıvama geldiğinde süt ile erimiş tereyağını ekleyerek karıştırmaya devam edelim.


- Mixerin hızını iyice azaltıp, elenmiş unu kaşık kaşık karışıma yedirelim.


- En son unlanmış kuru üzümleri ekleyip kaşıkla karıştırarak homıjenize bir karışım elde edelim.
Bu aşamada arzu ederseniz 1 su bardağı iri dövülmüş ceviz de koyabilirsiniz. Fakat bizim ev halkı ceviz sevmediğinden ben sade üzüm kullandım.


- Hazırladığımız kek hamurunu yağlanmış kek kalıbına döküp ısıtılmış fırına koyalım.


- 30 dakika sonra (bir kürdanla pişip pişmediğini kontrol ederek) fırından alalım ve 5 dakika kadar dinlendirip kalıptan çıkararak bir ızgara üzerinde soğutalım.



Kekimiz servise hazır. Afiyet olsun.