FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


13 Mayıs 2013 Pazartesi

BAHAR'IN SÜTLÜ BALIĞI

İzmirli olanlar bilirler; İzmir'e özgü bir balık yemeğidir sütlü balık. Kimi sade yapar, kimi mantarlı, kimi de domates ve biber ekleyerek. Ben de evde "sütlü balık yapacağım" deyince, çocuklar yüzlerini buruşturdular. "Anne balığın içine süt konur mu?" şeklindeki itirazların ardından, şeker kızım Bahar'ın fikri olarak bir tarif oluşturduk. Mutfağa girip sütlü balığı bu tarife göre yaptık. Akşam arkadaşlarla birlikte yedik. Herkes çok beğendi. Bana da Bahar'ın Sütlü Balığı'nın tarifini vermek düştü.

Malzemeler:
4 levrek
4 orta boy patates
3 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı+1 çay bardağı sıcak süt
3 yemek kaşığı un
5-6 adet defne yaprağı
2 su bardağı balık suyu
Tuz
Karabiber
1 su bardağı rendelenmiş kaşar peyniri

- Ayıklanıp güzelce yıkanmış balıklarımızı geniş bir tencereye koyup üzerine çıkacak kadar su dolduralım. 1 tatlı kaşığı tuz ve defne yapraklarını ekleyerek ocağa oturtalım.


- Kaynamaya başladıktan sonra altını kısıp 10-15 dakika kadar pişirelim. Ocağı kapatıp balıkları tabağa alalım ve soğumasını bekleyelim. Balığın haşlama suyunu dökmeyelim.
- Diğer yanda patatesleri haşlayalım.


- Haşlanmış patatesleri ezerek püre haline getirelim. İçine 1 tatlı kaşığı tuz,1 yemek kaşığı tereyağı ile 1 çay bardağı sütü koyup karıştıralım.


- Ardından hazırladığımız püreyi bir fırın kabına koyup yayalım.


- Soğuyan balıkları çok dikkatlice ayıklayarak kılçıklarından ayırıp küçük parçalara bölelim.


- Pürenin üzerine ayıkladığımız balıkları yerleştirelim.


- Fırını 200 dereceye ısıtalım.
- Küçük bir tencereye 2 yemek kaşığı tereyağını koyup erittikten sonra unu ekleyelim ve rengi hafif dönene kadar kavuralım.


- Kavrulan una 2 su bardağı sıcak sütü ekleyerek çırpma teliyle sürekli çırpalım ki topaklanmasın. Ardından 2 su bardağı balık suyunu ekleyelim ve boza kıvamına gelene kadar ocağın üzerinde karıştırmaya devam edelim.



- Sosumuz kaynamaya başlayınca ocaktan alalım.
- İçine bir tutam tuz ve bir tutam da karabiber ekleyip balıkların üzerine dökelim.


- En üste de rende kaşarı yayarak 200 dereceye ısınmış fırında 30 dakika (üzeri nar gibi kızarıncaya kadar) pişirelim. 



- Fırından alıp 30-40 dakika kadar dinlendirdikten sonra servis yapabiliriz.
Afiyet olsun.