FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


1 Ekim 2013 Salı

ZEYTİNYAĞLI YEŞİL MERCİMEK

Yavaş yavaş sonbaharın kendini hissettirmeye başladığı bu günlerde, soframıza çorba ve baklagilleri koyma zamanının geldiğini fark ettim. Aslında baklagil deyince aklıma hep etli ve kıymalı olanlar gelir. Ama geçen gün gene bir çocukluk lezzetim hafızama geldi oturdu. Annemin çok güzel yaptığı bir yemek olan zeytinyağlı yeşil mercimek. Çocukken özellikle üzerine limon sıkarak yemeye bayılırdım. İster yanında bulgur pilavı ile yemek olarak tüketin, isterseniz şimdi tarifini vereceğim gibi ezerek meze olarak sofranıza getirin. Her haliyle lezzetli, besleyici ve faydalı.

Malzemeler:
1 su bardağı yeşil mercimek
2 su bardağı su
2-2.5 su bardağı kaynar su
1 kuru soğan
1 orta boy havuç
1 tepeleme tatlı kaşığı domates salçası
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker



- Tencereye yıkayıp süzdüğümüz yeşil mercimeği ve 2 su bardağı suyu koyup ocağa oturtalım.


- Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kadar kaynatmaya devam edip ocaktan alalım ve yeşil mercimekleri süzerek kara suyunu dökelim.
- Kuru soğanı ve havucu yemeklik olacak şekilde küp küp doğrayalım.


- Tencereye zeytinyağını, doğradığımız kuru soğan ile havucu ve tuzu koyup kavurmaya başlayalım.


- Soğanların rengi sararınca domates salçasını ekleyelim ve karıştıralım.



- Süzülmüş yeşil mercimekleri ve toz şekeri ekleyip bunları da karıştıralım.


- En son 2 su bardağı kaynar suyu koyup tencerenin kapağını kapatalım ve kısık ateşte mercimekler yumuşayana kadar pişirelim.


- Mercimekler yumuşadığında ocağı kapatıp ılınmasını bekleyelim.


- Eğer yemek olarak tüketecekseniz 1/2 bardak daha su ekleyebilirsiniz. Biraz suluca olması iyi olur.
- Ama meze olarak tüketmek isterseniz su eklemeyin. Yemek ılındığında ya tel süzgeçten ezerek geçirin veya blenderla çırpın. Pütürsüz ve koyuca bir boza kıvamında olacak. Çırptıktan sonra servis tabağına alın ve buzdolabında soğumaya bırakın.


- Servis yaparken üzerini limon dilimleriyle süsleyebilirsiniz.


Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder