Şahane bir koku ve nefis bir tat. Şiddetle tavsiye ederim.
4 büyük kemer patlıcan
4 diş sarımsak
1 yemek kaşığı süzme yoğurt
4 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
1/2 limon
6-7 yaprak fesleğen
Tuz
- Fırını 200 dereceye ısıtalım.
- Patlıcanları yıkayıp kurulayalım ve birkaç yerinden çatalla delelim.
- Isıtılmış fırına koyup 1 saat pişirelim.
- Fırından çıkarıp soğuk suyun altında kabuklarını soyalım ve elimizle sıkarak fazla suyunu akıtalım.
- Her bir patlıcanın üzerine 1'er yemek kaşığı zeytinyağı dökerek çatalla ezelim.
- Ezilmiş patlıcanların üzerine süzme yoğurdu koyarak birbirine iyice yedirelim.
- Havanda sarımsakları tuzla dövelim. Üzerine fesleğenleri de koyup sarımsakla birlikte dövmeye devam edelim. Fesleğenler iyice ezilmeli.
- Sarımsak ve fesleğen karışımını da patlıcanlara ekleyip üzerine 1/2 limonun suyunu da gezdirerek son kez iyice karıştırıp servis tabağına alalım.
- Afiyet olsun.
Arşiv
Ziyaretçi Sayısı
Kategori
- mezeler (25)
- sebze yemekleri (20)
- annemin tarifleri (14)
- etli sebze yemekleri (12)
- kekler (12)
- sütlü tatlılar (11)
- salatalar (9)
- tuzlu hamur işleri (8)
- atıştırmalık (7)
- et yemekleri (7)
- balıklar (6)
- patatesli tarifler (6)
- makarnalar (5)
- pilavlar (5)
- çorbalar (5)
- kurabiyeler (4)
- baklagiller (3)
- börekler (3)
- ekmekler (3)
- pastalar (3)
- reçeller (3)
- garnitürler (2)
- tavuk yemekleri (2)
- diğer deniz ürünleri (1)
- hamur tatlıları (1)
- krepler (1)
- turtalar (1)
FESLEĞEN KOKULU MUTFAK
3 Ocak 2013 Perşembe
ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA
Baharda yalancı dolma yaptık ama kışın yaprak sarma yemeyecek miyiz diyenler için klasik zeytinyağlı sarma tarifini de yazalım.
500 gr yaprak
2 su bardağı pirinç
6 adet kuru soğan (zeytinyağlı dolmaların soğanı bol olmalı)
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 demet dereotu
1 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası veya 2 domates rendesi
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yenibahar
Tuz
- Soğanları soyup, ince ince yemeklik doğrayalım.
- Fıstığı soğana ekleyip zeytinyağında fıstıklar pembeleşinceye kadar kavuralım.
- Pirinçleri yıkayıp süzerek kavrulmuş soğana ekleyelim ve pirinçler şeffaflaşıncaya kadar birlikte kavuralım.
- Salçayı biraz su ile yumuşatıp, bunu yaklaşık 2 su bardağı suya tamamlayarak pirinçlerin üzerine dökelim. Kuş üzümü, toz şeker ve tuzu da koyup karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatıp, kaynadıktan sonra altını kısarak pişirelim.
- Pirinçler suyunu çekince ateşten alıp tarçın, yenibahar ve kıyılmış dereotunu ekleyerek karıştıralım ve üzerine bir kağıt havlu kapatarak iç pilavı dinlenmeye bırakalım.
- Bu arada biz, yapraklarımızı yıkayıp kaynar suda biraz (4-5 dakika kadar) haşlayalım.
- Tenceremizin altını varsa dereotu sapları ve yaprakla döşeyelim.
- İç pilav ılınınca yapraklarımızı sarıp hazırladığımız tenceremize yerleştirip üzerine bir tabak kapatalım. Yarısına kadar su koyup kısık ateşte yapraklar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
- Piştikten sonra kapağını açmadan 1 gün dinlendirip servis tabağına alarak, dilimlenmiş limon ile süsleyelim.
- Afiyet olsun.
500 gr yaprak
2 su bardağı pirinç
6 adet kuru soğan (zeytinyağlı dolmaların soğanı bol olmalı)
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 demet dereotu
1 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası veya 2 domates rendesi
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yenibahar
Tuz
- Soğanları soyup, ince ince yemeklik doğrayalım.
- Fıstığı soğana ekleyip zeytinyağında fıstıklar pembeleşinceye kadar kavuralım.
- Pirinçleri yıkayıp süzerek kavrulmuş soğana ekleyelim ve pirinçler şeffaflaşıncaya kadar birlikte kavuralım.
- Salçayı biraz su ile yumuşatıp, bunu yaklaşık 2 su bardağı suya tamamlayarak pirinçlerin üzerine dökelim. Kuş üzümü, toz şeker ve tuzu da koyup karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatıp, kaynadıktan sonra altını kısarak pişirelim.
- Pirinçler suyunu çekince ateşten alıp tarçın, yenibahar ve kıyılmış dereotunu ekleyerek karıştıralım ve üzerine bir kağıt havlu kapatarak iç pilavı dinlenmeye bırakalım.
- Bu arada biz, yapraklarımızı yıkayıp kaynar suda biraz (4-5 dakika kadar) haşlayalım.
- Tenceremizin altını varsa dereotu sapları ve yaprakla döşeyelim.
- İç pilav ılınınca yapraklarımızı sarıp hazırladığımız tenceremize yerleştirip üzerine bir tabak kapatalım. Yarısına kadar su koyup kısık ateşte yapraklar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
- Piştikten sonra kapağını açmadan 1 gün dinlendirip servis tabağına alarak, dilimlenmiş limon ile süsleyelim.
- Afiyet olsun.
YALANCI DOLMA (Çiğden Yaprak Sarma)
Her baharda anneannem bahçeye çıkar; asma yapraklarını toplar, bol bol da taze soğan, maydanoz ve nane koparıp yalancı dolma yapardı. Onun mis gibi kokusu bize baharın geldiğini gösterirdi.
Geçen gün yemek tariflerimin içinde yalancı dolma malzemelerinin ölçülerini gördüm ve hemen yazmaya karar verdim.
500 gr taze asma yaprağı
2 su bardağı pirinç
1 demet taze soğanın yeşil kısımları
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet nane
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
Aslında tarifte karabiber de var ama benim büyüklerim zeytinyağlı hiçbir dolmaya karabiber koymazdı. O nedenle ben de sadece etli dolmalara karabiber koyuyorum.
- İlk olarak asma yapraklarını yıkayıp kaynar suyun içinde 2-3 dakika tutup süzüyoruz.
- Pirinçleri sıcak suda 1 saat kadar bekletiyoruz.
- Bu arada tüm yeşillikleri ince ince doğruyoruz.
- 1 saat sonunda pirinci süzüp, diğer malzemelerle karıştırıyoruz.
- Bir tencerenin dibine maydanoz sapları ile asma yapraklarını yerleştiriyoruz ve sardığımız dolmaları tenceremize yerleştiriyoruz.
- Sarma işi bitince üzerlerine bir tabak kapatıp, yarısına kadar sıcak su koyarak kısık ateşte 30-40 dakika kadar pişiriyoruz.
- Piştikten sonra kapağını açmadan 1 gün dinlendirip servis tabağına alıyoruz.
- Mmmmmm..... Afiyet olsun.
Geçen gün yemek tariflerimin içinde yalancı dolma malzemelerinin ölçülerini gördüm ve hemen yazmaya karar verdim.
500 gr taze asma yaprağı
2 su bardağı pirinç
1 demet taze soğanın yeşil kısımları
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet nane
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
Aslında tarifte karabiber de var ama benim büyüklerim zeytinyağlı hiçbir dolmaya karabiber koymazdı. O nedenle ben de sadece etli dolmalara karabiber koyuyorum.
- İlk olarak asma yapraklarını yıkayıp kaynar suyun içinde 2-3 dakika tutup süzüyoruz.
- Pirinçleri sıcak suda 1 saat kadar bekletiyoruz.
- Bu arada tüm yeşillikleri ince ince doğruyoruz.
- 1 saat sonunda pirinci süzüp, diğer malzemelerle karıştırıyoruz.
- Bir tencerenin dibine maydanoz sapları ile asma yapraklarını yerleştiriyoruz ve sardığımız dolmaları tenceremize yerleştiriyoruz.
- Sarma işi bitince üzerlerine bir tabak kapatıp, yarısına kadar sıcak su koyarak kısık ateşte 30-40 dakika kadar pişiriyoruz.
- Piştikten sonra kapağını açmadan 1 gün dinlendirip servis tabağına alıyoruz.
- Mmmmmm..... Afiyet olsun.
RUS SALATASI (ŞEBNEMCE)
Rus salatasını çok sevmekle birlikte, içine çok fazla mayonez konduğundan misafirlerim pek tercih etmezlerdi. Ben de mayonezi azaltıp, tadını daha hafif nasıl yapabilirim derken böyle bir fikir aklıma geldi ve hemen denedim. Fena olmadı. Denemenizi öneririm.

4 orta boy patates
2 havuç
250 gr iç bezelye
6 adet kornişon turşu
3 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
- Patatesleri soyup, doğrayarak haşlanmak üzere tencereye koydum.
- Havuçları bütün olarak haşladım ve soğuduktan sonra küçük küçük doğrayıp süzgece koydum.
- Bezelyeleri haşlayıp süzdüm.
- Kornişon turşularını da minik minik doğradım.
- Patatesler haşlandıktan sonra biraz soğumasını bekledim. Sonra süzdürerek bir kaba alıp çatalla ezdim. Özellikle püre gibi yapmadım ki yerken arada patates tadı da hissedilsin diye.
- Patatesler ezildikten sonra içine mayonez ve süzme yoğurdu koydum. Hepsini iyice karıştırdım. Homojenize bir karışım olunca havuç, kornişon ve bezelyeleri ekleyerek tekrardan iyice karıştırdım.
- Servis tabağına alarak üzerini kornişon turşularıyla süsledim.
- Afiyet olsun.
4 orta boy patates
2 havuç
250 gr iç bezelye
6 adet kornişon turşu
3 yemek kaşığı mayonez
2 yemek kaşığı süzme yoğurt
- Patatesleri soyup, doğrayarak haşlanmak üzere tencereye koydum.
- Havuçları bütün olarak haşladım ve soğuduktan sonra küçük küçük doğrayıp süzgece koydum.
- Bezelyeleri haşlayıp süzdüm.
- Kornişon turşularını da minik minik doğradım.
- Patatesler haşlandıktan sonra biraz soğumasını bekledim. Sonra süzdürerek bir kaba alıp çatalla ezdim. Özellikle püre gibi yapmadım ki yerken arada patates tadı da hissedilsin diye.
- Patatesler ezildikten sonra içine mayonez ve süzme yoğurdu koydum. Hepsini iyice karıştırdım. Homojenize bir karışım olunca havuç, kornişon ve bezelyeleri ekleyerek tekrardan iyice karıştırdım.
- Servis tabağına alarak üzerini kornişon turşularıyla süsledim.
- Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)