FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


3 Ocak 2013 Perşembe

ZEYTİNYAĞLI YAPRAK SARMA

Baharda yalancı dolma yaptık ama kışın yaprak sarma yemeyecek miyiz diyenler için klasik zeytinyağlı sarma tarifini de yazalım.















500 gr yaprak
2 su bardağı pirinç
6 adet kuru soğan (zeytinyağlı dolmaların soğanı bol olmalı)
1 yemek kaşığı çam fıstığı
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı toz şeker
1 demet dereotu
1 su bardağı zeytinyağı
1 yemek kaşığı domates salçası veya 2 domates rendesi
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yenibahar
Tuz

- Soğanları soyup, ince ince yemeklik doğrayalım.
- Fıstığı soğana ekleyip zeytinyağında fıstıklar pembeleşinceye kadar kavuralım.
- Pirinçleri yıkayıp süzerek kavrulmuş soğana ekleyelim ve pirinçler şeffaflaşıncaya kadar birlikte kavuralım.
- Salçayı biraz su ile yumuşatıp, bunu yaklaşık 2 su bardağı suya tamamlayarak pirinçlerin üzerine dökelim. Kuş üzümü, toz şeker ve tuzu da koyup karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatıp, kaynadıktan sonra altını kısarak pişirelim.
- Pirinçler suyunu çekince ateşten alıp tarçın, yenibahar ve kıyılmış dereotunu ekleyerek karıştıralım ve üzerine bir kağıt havlu kapatarak iç pilavı dinlenmeye bırakalım.
- Bu arada biz, yapraklarımızı yıkayıp kaynar suda biraz (4-5 dakika kadar) haşlayalım.
- Tenceremizin altını varsa dereotu sapları ve yaprakla döşeyelim.
- İç pilav ılınınca  yapraklarımızı sarıp hazırladığımız tenceremize yerleştirip üzerine bir tabak kapatalım. Yarısına kadar su koyup kısık ateşte yapraklar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
- Piştikten sonra kapağını açmadan 1 gün dinlendirip servis tabağına alarak, dilimlenmiş limon ile süsleyelim.

- Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder