FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


3 Ocak 2013 Perşembe

YALANCI DOLMA (Çiğden Yaprak Sarma)

Her baharda anneannem bahçeye çıkar; asma yapraklarını toplar, bol bol da taze soğan, maydanoz ve nane koparıp yalancı dolma yapardı. Onun mis gibi kokusu bize baharın geldiğini gösterirdi.
Geçen gün yemek tariflerimin içinde yalancı dolma malzemelerinin ölçülerini gördüm ve hemen yazmaya karar verdim.

500 gr taze asma yaprağı
2 su bardağı pirinç
1 demet taze soğanın yeşil kısımları
1 demet maydanoz
1 demet dereotu
1 demet nane
1 su bardağı zeytinyağı
Tuz
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı yenibahar
1 tatlı kaşığı toz şeker
Aslında tarifte karabiber de var ama benim büyüklerim zeytinyağlı hiçbir dolmaya karabiber koymazdı. O nedenle ben de sadece etli dolmalara karabiber koyuyorum.

- İlk olarak asma yapraklarını yıkayıp kaynar suyun içinde 2-3 dakika tutup süzüyoruz.
- Pirinçleri sıcak suda 1 saat kadar bekletiyoruz.
- Bu arada tüm yeşillikleri ince ince doğruyoruz.
- 1 saat sonunda pirinci süzüp, diğer malzemelerle karıştırıyoruz.
- Bir tencerenin dibine maydanoz sapları ile asma yapraklarını yerleştiriyoruz ve sardığımız dolmaları tenceremize yerleştiriyoruz.
- Sarma işi bitince üzerlerine bir tabak kapatıp, yarısına kadar sıcak su koyarak kısık ateşte 30-40 dakika kadar pişiriyoruz.
- Piştikten sonra kapağını açmadan 1 gün dinlendirip servis tabağına alıyoruz.
- Mmmmmm..... Afiyet olsun.

0 yorum:

Yorum Gönder