FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


12 Aralık 2013 Perşembe

ELMALI KEK

Yemeği yapan ve tarifini yazan olarak hep kendi çocukluğumun tariflerine yer veriyorum. Ama elbette eşimin de unutamadığı lezzetler var çocukluğuna ait. Bunların arasında en keyifle anımsadığı da kayınvalidemin elmalı keki. Ben de tarifini yıllar önce kayınvalidemden aldım. Evde ne zaman elma fazlalığı olsa eşim hemen elmalı kek ister. Bu nedenle sıkça yapmışımdır bu keki. Normalde en büyük borcam tepside yapılan keki bu kez malzeme miktarlarını azaltarak kek kalıbında pişirdim. Size de bu miktarları vereceğim.

Malzemeler:
3 yumurta
270 gr. toz şeker (1 + 1/4 su bardağı )
150 gr. yumuşak tereyağı veya margarin
1 su bardağı yoğurt
1/4 su bardağı süt
3 su bardağı un
1 paket kabartma tozu

Elmalı harç için:
3 orta boy elma
3 yemek kaşığı toz şeker
1/2 çay kaşığı tarçın

Üzeri için:
Pudra şekeri




- Elmaların kabuklarını soyup rendeleyelim.
- Rendelediğimiz elmaları tavaya alıp üzerine toz şekeri ekledikten sonra ocakta suyunu salıp çekene kadar pişirelim.
- Suyunu çeken elmalara tarçını da ekleyip karıştıralım ve tavayı ocaktan alıp soğumaya bırakalım.



- 26 cm çapındaki ortası delikli yuvarlak kek kalıbını yağlayalım.
- Unu bir kaba eleyelim. İçine kabartma tozunu da koyup karıştıralım.
- Karıştırma kabına yumurtaları kırıp çırpalım.


- Toz şekeri çırpılan yumurtalara ekleyip beyazlaşana kadar çırpmaya devam edelim.


- Yumuşak yağı, yoğurdu ve sütü de ekleyip karıştırdıktan sonra unu ekleyelim ve karışıma yedirelim. Koyu kıvamlı bir kek hamuru olmalı.




- Fırını 175 dereceye ısıtalım.
- Kek kalıbımıza hazırladığımız karışımın yarısını koyup üzerini düzleştirelim.


- Hamurun üzerine elmalı içi yayalım.


- En üste kalan hamuru koyup elmaların üzerini kapatalım.


- 175 dereceye ısıtılmış fırında 45-50 dakika kadar pişirelim.


- Pişip pişmediğini bir kürdanla deneyelim.
- Pişen kekimizi bir ızgara telinin üzerine çıkaralım.
- Soğuduğunda üzerine pudra şekeri döküp servis yapalım.


Afiyet olsun.