FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


4 Şubat 2013 Pazartesi

HARDAL OTU SALATASI

Çocukluğumdan hatırladığım şeylerden biri de annem, anneannem ve teyzemin yeşilliğe olan sevgileriydi. Eğer bahçeli bir yere veya pikniğe gittiysek, teyzem hemen bir bıçak ve bir de torba alır, ot toplamaya giderdi. Aslında kendisi (rahmetli) Kız Meslek Lisesi'nde Çiçek ve Şapka öğretmeniydi. Yaptığı şapkalar ve çiçekler muhteşemdi. Öğretmenliğinin ilk yıllarında Bodrum'a tayini çıkınca (1950'li yıllar), orada Ege yemeklerini ve otlarını öğrenmiş ve hayran olmuş. Bize de sık sık o günleri anlatırdı. Otlara olan merakı da o zamanlardan kalmış. Eh, anne tarafım bu kadar otçu olunca, benim de sevmemem düşünülemez elbette. Evlenip İzmir'e yerleşince, ben de otları öğrenmeye başladım. Şimdi severek yapıyorum; elimden geldiğince tabi.

Malzemeler:
1/2 kg. hardal otu
1 limon
1/2 çay bardağı zeytinyağı


- Hardal otlarının kalın saplarını ve çirkin yapraklarını ayıklayıp, uzunluğuna göre 2 veya 3'e bölerek bol suda yıkayalım.


- Tencereye bolca su koyup kaynamaya bırakalım.
- Kaynayan suya tuz atıp, yıkanmış hardal otlarını ekleyelim.


- Tencerenin kapağı açık olarak, otlar yumuşayana kadar (yaklaşık 5 dakika) pişirelim.
- Pişen otları süzüp, soğuk sudan geçirelim.
- Süzülen otları servis tabağına alıp, üzerine limon ve zeytinyağı gezdirelim.



Afiyet olsun.

AYVA REÇELİ

Okula giden çocuğu olanlar bilir; her sene en az bir dersten çocuklar proje yaparlar. Bu sene kızımın projesi de, kültürel zenginliklerimizden olan bir yemeğin yapılması idi. Örneğin; turşu kurma, erişte yapma, reçel yapma gibi. Biz de kızımla beraber ayva reçeli yapmaya karar verdik.

Malzemeler:
1 kg ayva
1250 gr. toz şeker
2.5 su bardağı su
2 limon

- Geniş bir kaba 1 limonun suyunu sıkıp, üzerine bol su koyalım.
- Ayvaları soyup ister küçük, ister büyük dilimleyerek, kararmaması için hazırladığımız limonlu suyun içine atalım. Bu arada çekirdeklerini ayıralım ve bir tülbente veya varsa bir çay topunun içine koyalım.


- Ayvaların doğranması bitince limonlu sudan alıp tekrar sudan geçirelim ve tencereye koyalım. Üzerine 2.5 su bardağı su ile ayırdığımız çekirdekleri koyup tencereyi ocağa alalım ve ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirelim.


- Yumuşayan ayvaların üzerine toz şekeri ekleyelim.



- Kaynamaya başlayınca altını iyice kısalım. Eğer altı kısık olarak pişerse ayvaların rengi çok güzel oluyor. Renk istediğimiz koyuluğa ulaştığında ocağı tekrar kuvvetlendirebiliriz.


- Reçelin kıvamı geldiğinde (bir çay tabağına bir damla reçel damlatalım. Eğer damla dağılmıyorsa kıvamı gelmiş demektir) üzerine 1 limonun suyunu döküp 1-2 taşım kaynattıktan sonra ocağı kapatalım. Reçeli soğumaya bırakalım.
- Soğuyan reçeli kavanoza koyalım.



Annem "reçele limon konduktan sonra içine kaşık sokulmaz" derdi. Ben de ne reçeli yaparsam yapayım bu kuralı uyguluyorum ve illa ki bir gece tenceresinde bekletip, ertesi gün kavanoza boşaltıyorum. O zaman kıvamı daha güzel oluyor.

Afiyet olsun.