Okula giden çocuğu olanlar bilir; her sene en az bir dersten çocuklar proje yaparlar. Bu sene kızımın projesi de, kültürel zenginliklerimizden olan bir yemeğin yapılması idi. Örneğin; turşu kurma, erişte yapma, reçel yapma gibi. Biz de kızımla beraber ayva reçeli yapmaya karar verdik.
Malzemeler:
1 kg ayva
1250 gr. toz şeker
2.5 su bardağı su
2 limon
- Geniş bir kaba 1 limonun suyunu sıkıp, üzerine bol su koyalım.
- Ayvaları soyup ister küçük, ister büyük dilimleyerek, kararmaması için hazırladığımız limonlu suyun içine atalım. Bu arada çekirdeklerini ayıralım ve bir tülbente veya varsa bir çay topunun içine koyalım.
- Ayvaların doğranması bitince limonlu sudan alıp tekrar sudan geçirelim ve tencereye koyalım. Üzerine 2.5 su bardağı su ile ayırdığımız çekirdekleri koyup tencereyi ocağa alalım ve ayvalar yumuşayıncaya kadar pişirelim.
- Yumuşayan ayvaların üzerine toz şekeri ekleyelim.
- Kaynamaya başlayınca altını iyice kısalım. Eğer altı kısık olarak pişerse ayvaların rengi çok güzel oluyor. Renk istediğimiz koyuluğa ulaştığında ocağı tekrar kuvvetlendirebiliriz.
- Reçelin kıvamı geldiğinde (bir çay tabağına bir damla reçel damlatalım. Eğer damla dağılmıyorsa kıvamı gelmiş demektir) üzerine 1 limonun suyunu döküp 1-2 taşım kaynattıktan sonra ocağı kapatalım. Reçeli soğumaya bırakalım.
- Soğuyan reçeli kavanoza koyalım.
Annem "reçele limon konduktan sonra içine kaşık sokulmaz" derdi. Ben de ne reçeli yaparsam yapayım bu kuralı uyguluyorum ve illa ki bir gece tenceresinde bekletip, ertesi gün kavanoza boşaltıyorum. O zaman kıvamı daha güzel oluyor.
Afiyet olsun.
Ziyaretçi Sayısı
Kategori
- mezeler (25)
- sebze yemekleri (20)
- annemin tarifleri (14)
- etli sebze yemekleri (12)
- kekler (12)
- sütlü tatlılar (11)
- salatalar (9)
- tuzlu hamur işleri (8)
- atıştırmalık (7)
- et yemekleri (7)
- balıklar (6)
- patatesli tarifler (6)
- makarnalar (5)
- pilavlar (5)
- çorbalar (5)
- kurabiyeler (4)
- baklagiller (3)
- börekler (3)
- ekmekler (3)
- pastalar (3)
- reçeller (3)
- garnitürler (2)
- tavuk yemekleri (2)
- diğer deniz ürünleri (1)
- hamur tatlıları (1)
- krepler (1)
- turtalar (1)
FESLEĞEN KOKULU MUTFAK
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder