FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


21 Mayıs 2013 Salı

PATLICAN BEĞENDİ

Kuzu etinin yanına ne çok yakışır patlıcan beğendi. Yazın yapabileceğimiz çok güzel bir garnitürdür. Kuzu eti dedim ama, köfteyle, tavukla da yakışır. Hatta beğendiyi börek içi olarak bile kullanabilirsiniz.

Malzemeler:
6 adet kemer patlıcan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 .5 yemek kaşığı un
1.5- 2 su bardağı sıcak süt
1 çay kaşığı tuz

- Fırını 200 dereceye ısıtalım.
- Patlıcanları yıkayıp, birkaç yerinden çatalla delelim.


- Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine patlıcanları koyup 200 dereceye ısıtılmış fırında 1 saat pişirelim.


- Fırından aldığımız patlıcanları ılınması için 10-15 dakika bekletelim.
- Kabuklarını soyup çatalla iyice ezelim.



- Bir küçük tencereye tereyağını koyup eritelim.


- Üzerine unu ekleyerek rengi sararana kadar kavuralım.


- Ezdiğimiz patlıcanları unun içine koyup, tuzunu ekleyerek bir süre kavuralım.


- En son sıcak sütü ekleyerek tüm malzemeyi birbirine yedirelim. Patates püresi kıvamına geldiğinde beğendimiz servise hazırdır.



Afiyet olsun.

EVDE KUZU TANDIR

Oldum olası kuzu tandırı çok severim. Arkadaşlarım bilirler, kızıma hamileliğim oldukça sıkıntılı geçmişti. Hiç et yiyemiyordum. Hem anemim vardı, hem de kızım büyüyemiyordu. Aynı zamanda tansiyonum da yüksekti. Buna rağmen eşimle birlikte her doktor kontrolünde keyifli sohbetlerimiz olurdu. Bunlardan birinde sevgili doktorum Dr. Levent Erkan bana et yemem gerektiğini ısrarla tekrar etti. Eşim de "aslında kuzu tandırı sever" deyince doktorum bana bu tarifi vermişti. Gerçekten de hem yapması kolay, hem de çok lezzetli bir yemek.

Malzemeler:
1 adet kuzu kol
2 kaşık zeytinyağı
4-5 diş sarımsak
Tuz, kekik, kimyon

- Kasabımıza kuzu kolu ister kemikli, ister kemiksiz şekilde hazırlatalım. Ben kemikli sevdiğim için sadece üzerindeki fazla yağlarını aldırdım. Tamamen yağsız olmamalı. Çünkü pişerken ayrıca yağ koymuyoruz. Eğer gerekliyse tenceremizin boyuna göre 2'ye böldürebiliriz.
- Pişirmeden 4-5 saat önce eti yıkayalım ve bıçakla küçük kesikler açarak içlerine ayıkladığımız sarımsakları sıkıştıralım.


- Üzerine birer tutam tuz, kekik ve kimyon ektikten sonra zeytinyağını da gezdirerek elimizle yağı ve baharatları etin her yerine sürelim.


- 4-5 saat bu şekilde dinlendikten sonra demir döküm veya çelik bir tencereye etimizi koyup en kısık ateşte suyunu salip çekene kadar, yaklaşık 2.5-3 saat pişirelim.


- Suyunu çektikten sonra her tarafının eşit şekilde kızarması için çevirelim. Kızardıktan sonra ocağı kapatıp servis yapabiliriz.


Afiyet olsun.