FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


23 Ocak 2013 Çarşamba

ZEYTİNYAĞLI BAKLA

Zeytinyağlı bakla sever misiniz? Şöyle üzeri dereotlu, yanında da yoğurt. Bana sorarsanız tadına doyulmaz. Ben baklayı da fasulye gibi çiğden pişiririm. O yüzden de çok hafif olur.



Malzemeler:
500 gr. taze bakla
2-3 sap taze soğan
2-3 sap taze sarımsak
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
3/4 tatlı kaşığı un
1/2 çay bardağı su

- Baklaları yıkayıp ayıklayalım ve limonlu suyun içine bölerek atalım.


- Hepsini ayıklayınca suyunu süzerek düdüklü tencereye alalım.


- Üzerine ince ince doğranmış taze soğan, taze sarımsak ve tuzu koyup karıştıralım.


- Unu 1/2 çay bardağı su ile karıştıralım.


- Baklaların üzerine zeytinyağını ve unlu suyu gezdirelim.
- Düdüklü tencerenin kapağını kapatıp harlı ateşe oturtalım.
- Düdük öttükten sonra ocağı iyice kısıp 13-15 dakika pişirelim.
- Pişen baklaların üzerine sıcakken bir tutam kıyılmış dereotu koyup, tencerenin kapağını kapatıp yemeğimizi ılınıncaya kadar dinlendirelim.


- Servis tabağına alıp üzerini dereotu ile süsleyerek, soğuyunca servis yapalım.


Afiyet olsun.

KIYMALI GÜL BÖREĞİ

Bugün enfes bir börek tarifi yazacağım. Yapımı gayet kolay, çıtır çıtır bir börek. Tek sakıncası, yağı biraz fazla konuyor. Bundan büyük sakınca mı olur diyebilirsiniz elbette ama bir kez denemenizi öneririm.

Börek içi malzemeleri:
500 gr kıyma
2 kuru soğan
2 orta boy patates
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz

Börek malzemeleri:
5 yufka
200gr tereyağ veya margarin
1 şişe soda


- Tavaya yağı koyup kıymayı ekleyelim ve ezerek kavuralım.


- Kıyma suyunu salıp çekince, yemeklik doğranmış soğanları ekleyip, sararıncaya kadar kavurmaya devam edelim.
- En son rendelenmiş patatesleri ekleyip, biraz karıştıralım ki patatesler de yumuşasın.


- Ocağı kapatıp börek içimizi soğumaya bırakalım.
- Diğer yanda bir kaba tereyağını koyup eritelim. Eridikten sonra içine sodayı döküp karıştıralım.


- Yufkalarımızı masaya yayıp, ortadan ikiye bölelim.


- Her bir yarım yufkanın içine yağlı karışımdan fırçayla bolca sürüp, yufkanın uzun kenarına kıymalı harcı yayalım.


- Yağlı karışımı her seferinde iyice karıştırıp öyle yufkaya sürelim. Yoksa soda altta, tereyağı üstte kalıyor.
- Kıymalı harcı koyduktan sonra, ince ince katlayarak rulo yapalım. Ruloyu da kıvırarak gül şekli verip yağlı kağıt serilmiş tepsimize koyalım.

 
 

- Aynı şekilde yapılmış 10 tane gül börek elde edeceğiz. Kalan yağlı harcın içine 1 yumurta kırıp karıştıralım ve bunu da böreklerin üzerine bolca sürelim.
- 200 dereceye ısıtılmış fırında, üzerleri nar gibi kızarıncaya kadar, yaklaşık 30 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.

En son olarak böreğin fırından çıkmış halini göstermek isterdim ama pişer pişmez dışarı çıkmak zorunda kaldım. Eve geldiğimde börekten kalan, 1-2 artık parçaydı. Artık farz oldu, bir kez daha yapıp, pişmiş halini fotoğraflayacağım.