FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


18 Ocak 2013 Cuma

KESTANELİ PASTA

Dün sevgili kocamın doğum günüydü. Kendisi çikolatalı pastayı çok sever ama ben çikolatalı pastaya kestane de koymak istedim. Beğenilen bir pasta oldu. Ama kestane sevmiyorsanız denemeyin.

Pandispanya Malzemeleri:
8 yumurta (oda sıcaklığında)
Toz şeker (miktarını tarifte yazacağım)
Un (miktarını tarifte yazacağım)
2 tepeleme yemek kaşığı kakao


Kestaneli krema malzemeleri:
700 gr. kestane
150 gr. toz şeker
500 ml. süt
1 yemek kaşığı tereyağ
500 ml. krema

Kaplama kreması malzemeleri:
1 paket krem şanti
1 çay bardağı süt
Kestaneli kremanın 1/3'ü.

Kestane şekeri malzemeleri:
300 gr. kestane
150 gr. toz şeker
Su

Çevre Kaplama Çikolatasının malzemeleri:
100 gr. bitter çikolata

- Fırınımızı 175 dereceye ısıtalım.
- 30 cm'lik kelepçeli kek kalıbımızın tabanına yağlı kağıt serip, sadece tabanına zeytinyağı sürelim.
- 3 tane aynı büyüklükte bardak alalım. Birinin içine 8 yumurtayı kıralım. 2. bardağa, yumurta ile aynı hizada toz şeker koyalım. 3. bardağa da yumurtanın hizasından 1 parmak eksik un koyalım. Unun üzerine kakao da koyup unlu karışımı bir kaba eleyelim.


- Karıştırma kabına yumurtaları koyup köpük köpük olana kadar çırpalım.
- Üzerine toz şekeri ekleyip, yumurtanın içinde şeker eriyip kayboluncaya kadar çırpmaya devam edelim.
- Mixerimizin hızını iyice düşürüp, elenmiş unu kaşık kaşık yumurtalı karışıma ekleyelim.
- Hazırlanan karışımı kek kalıbımıza döküp, 175 dereceye ısıtılmış fırında 35 dakika pişirelim.
- Pişip pişmediğini kürdanla kontrol ettikten sonra pandispanyamızı fırından çıkarıp 5 dakika bekleyelim.
- 5 dakika sonra pandispanyayı kalıptan çıkarıp, ızgara telinin üzerinde soğumaya bırakalım.



Kestaneli Kremanın Hazırlanması:
- 700 gr kestaneyi tencereye koyup üzerine su ekleyelim ve kestaneler yumuşayana kadar haşlayalım.
- Haşlanmış kestanelerin iç ve dış kabuklarını fazla soğumadan soyalım.
- Süt ile toz şekeri bir tencereye koyup kaynatalım ve soyduğumuz kestaneleri de içine atıp, 30 dakika kısık ateşte pişirelim.


- Pişen kestanelerin sütünü bir kaba ayıralım (pandispanyayı ıslatmak için). Süzdüğümüz kestaneleri de püre haline getirip içine 1 kaşık tereyağı ekleyerek karıştıralım. Püre çok koyu olduysa biraz ayırdığımız sütten ekleyebiliriz (patates püresinden biraz daha koyu kıvamlı olacak). Kestane püresini soğumaya bırakalım.


- Dolaptan çıkardığımız kremayı mixer ile tepecikler oluşana kadar çırpalım.
- Koyulaşan kremanın içine kestane püresini ekleyip spatula ile birbirine yedirelim. Bu aşamada sakın mixer kullanmayın, krema sulanır.



Kestane Şekerinin hazırlanması:
- 300 gr. kestaneyi tencereye koyup üzerine su ekleyerek, yumuşayana kadar pişirelim.
- Haşlanan kestanelerin iç ve dış kabuklarını fazla soğumadan soyalım.
- Bir tencereye 150 gr. toz şeker ve üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyup kaynatalım.
- Kaynayan şerbete kestaneleri ekleyip, kısık ateşte şerbet koyulaşıncaya kadar pişirelim.


- Soğumaya bırakalım.

Kaplama Kremasının hazırlanması:
- 1 paket krem şantiyi 1 çay bardağı süt ile çırparak koyu bir krema elde edelim.
- Bu kremaya kestaneli kremamızın 1/3'ünü koyup spatula ile karıştırıp homojenize bir karışım elde edelim ve buzdolabına koyalım.

Pastanın bir araya getirilmesi:
- Pandispanyamızı 3 kata ayıralım.
- 1. katı pasta servis tabağımıza alıp, ayırdığımız sütle ıslatalım.
- Kalan kestaneli kremaya (1/3'ünü kaplama kremamızın içine koymuştuk), pişirdiğimiz kestane şekerlerini iri iri doğrayarak karıştıralım. Hazırladığımız bu karışımın yarısını, ıslattığımız 1. katın üzerine sürelim.
- 2. kat pandispanyayı, krema sürülmüş 1. katın üzerine koyup aynı işlemleri tekrar edelim.
- 2. kata da kremayı sürdükten sonra 3. katı yerleştirelim ve bu katı da sütle ıslatalım. Kaplama kreması ile pastanın üzerini ve çevresini kaplayalım.
- Üzerini rendelenmiş bitter çikolata ile süsleyelim.

Gelelim son aşamaya:
- 100 gr. bitter çikolatayı benmari usulü eritelim.
- Pastanın çevresi uzunluğunda ve eni pastadan 1 parmak daha büyük olacak bir alüminyum folyo keselim.
- Erimiş çikolatayı bu folyonun üzerine bir spatula yardımıyla yayalım.
- Yayma işlemi bitince folyoyu alıp pastanın çevresini kaplayalım (tek başınıza yapmanız zor olabilir. Bir kişinin yardımına ihtiyacınız olacak) ve soğuması için buzdolabına koyalım.
- Soğuyunca dikkatlice folyoyu çikolatadan ayıralım.


- Pastanız servise hazırdır. Afiyet olsun.

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI

Yer elması deyince gene çocukluğum aklıma geldi. Çocukken yer elmasını ilk yediğimde bana tatlı gelmişti ve hiç beğenmemiştim. Yemek yapabilir yaşa geldikten sonra da yer elması pişirmeyi hiç düşünmedim. Ta ki birkaç yıl öncesine kadar. Annem bizde kaldığı bir gün yemek pişirmiş. Eve geldim ve beni mutfaktan gelen mis gibi bir koku karşıladı. Tencereye baktım, üzeri dereotu ile süslenmiş bir yemek. Adetim olduğu üzre hemen tadına baktım. Aman efendim; o ne lezzet. Ağızda hamur gibi dağılan nefis bir yemek. Sonra onun yer elması olduğunu öğrendim. İşte o günden beri de bu yemeği yapıyorum ve hem yemekten, hem de yedirmekten büyük keyif alıyorum.

Malzemeler:

1 kg yer elması
2 orta boy havuç
1 orta boy kuru soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı domates salçası
1-2 portakal suyu
1 tatlı kaşığı tuz

- Yer elmalarını soyup yıkadıktan sonra doğrayalım (küçük ceviz büyüklüğünde).
- Tenceremize zeytinyağı ile yemeklik doğranmış kuru soğanı ve küp küp doğranmış havucu koyarak renkleri sararana kadar kavuralım.


- Kavrulan malzemenin üzerine salçayı koyup ezdikten sonra doğranmış yer elmalarını ekleyip tuzunu koyarak 1-2 kez karıştıralım.

 


- Sonra portakal suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp yer elmaları yumuşayana kadar pişirelim.


- Pişince üzerine kıyılmış dereotu serpip tencerenin kapağını kapatarak soğumaya bırakalım.

 
 
 
Afiyet olsun.
 
Evde dereotum kalmadığı için ben sade olarak koydum tabağa. Öyle de güzel oldu ama dereotunun aromasıyla yer elması daha güzel oluyor.

KEREVİZ YAPRAĞI SALATASI

KEREVİZ YAPRAĞI SALATASI

İşte bu buram buram kereviz kokulu bir salata. Ama üzerindeki sosla birlikte çok lezzetli oluyor. Yeşillik sevenlere şiddetle tavsiye ediyorum.

3 kerevizin yaprakları
2 limon
4 diş sarımsak
Zeytinyağı
Tuz

- Kereviz yapraklarının lekeli yerlerini ve sert saplarını ayıklayıp yıkayalım ve 3-4 parmak kalınlığında doğrayalım.
- Tencereye su koyup kapağını kapatarak kaynamaya bırakalım.
- Kaynayan suyun içine tuz atıp, doğradığımız kereviz yapraklarını ve körpe saplarını koyalım. Kapak açık olarak yapraklar yumuşayana kadar pişirelim.
- Yumuşayan yaprak ve sapları süzgece alıp, soğuk sudan geçirelim.
- Karıştırma kabına, havanda tuzla dövülmüş sarımsakları, 2 limon suyunu koyup blenderda çırpalım. Sarımsaklar limon suyunun içinde kaybolup, renk beyaza dönünce limon suyu miktarında zeytinyağını damla damla sosa ekleyelim. Bu arada blenderla çırpmaya devam edelim. Sos hem iyice beyazlaşacak, hem de kıvamı koyulaşacak.
- Süzülmüş kereviz yaprakları ve saplarını servis tabağına alıp, üzerine sosu gezdirelim.



 Afiyet olsun.