FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


18 Ocak 2013 Cuma

ZEYTİNYAĞLI YER ELMASI

Yer elması deyince gene çocukluğum aklıma geldi. Çocukken yer elmasını ilk yediğimde bana tatlı gelmişti ve hiç beğenmemiştim. Yemek yapabilir yaşa geldikten sonra da yer elması pişirmeyi hiç düşünmedim. Ta ki birkaç yıl öncesine kadar. Annem bizde kaldığı bir gün yemek pişirmiş. Eve geldim ve beni mutfaktan gelen mis gibi bir koku karşıladı. Tencereye baktım, üzeri dereotu ile süslenmiş bir yemek. Adetim olduğu üzre hemen tadına baktım. Aman efendim; o ne lezzet. Ağızda hamur gibi dağılan nefis bir yemek. Sonra onun yer elması olduğunu öğrendim. İşte o günden beri de bu yemeği yapıyorum ve hem yemekten, hem de yedirmekten büyük keyif alıyorum.

Malzemeler:

1 kg yer elması
2 orta boy havuç
1 orta boy kuru soğan
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 çay kaşığı domates salçası
1-2 portakal suyu
1 tatlı kaşığı tuz

- Yer elmalarını soyup yıkadıktan sonra doğrayalım (küçük ceviz büyüklüğünde).
- Tenceremize zeytinyağı ile yemeklik doğranmış kuru soğanı ve küp küp doğranmış havucu koyarak renkleri sararana kadar kavuralım.


- Kavrulan malzemenin üzerine salçayı koyup ezdikten sonra doğranmış yer elmalarını ekleyip tuzunu koyarak 1-2 kez karıştıralım.

 


- Sonra portakal suyunu ekleyip tencerenin kapağını kapatalım. Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp yer elmaları yumuşayana kadar pişirelim.


- Pişince üzerine kıyılmış dereotu serpip tencerenin kapağını kapatarak soğumaya bırakalım.

 
 
 
Afiyet olsun.
 
Evde dereotum kalmadığı için ben sade olarak koydum tabağa. Öyle de güzel oldu ama dereotunun aromasıyla yer elması daha güzel oluyor.

0 yorum:

Yorum Gönder