Dün sevgili kocamın doğum günüydü. Kendisi çikolatalı pastayı çok sever ama ben çikolatalı pastaya kestane de koymak istedim. Beğenilen bir pasta oldu. Ama kestane sevmiyorsanız denemeyin.
Pandispanya Malzemeleri:
8 yumurta (oda sıcaklığında)
Toz şeker (miktarını tarifte yazacağım)
Un (miktarını tarifte yazacağım)
2 tepeleme yemek kaşığı kakao
Kestaneli krema malzemeleri:
700 gr. kestane
150 gr. toz şeker
500 ml. süt
1 yemek kaşığı tereyağ
500 ml. krema
Kaplama kreması malzemeleri:
1 paket krem şanti
1 çay bardağı süt
Kestaneli kremanın 1/3'ü.
Kestane şekeri malzemeleri:
300 gr. kestane
150 gr. toz şeker
Su
Çevre Kaplama Çikolatasının malzemeleri:
100 gr. bitter çikolata
- Fırınımızı 175 dereceye ısıtalım.
- 30 cm'lik kelepçeli kek kalıbımızın tabanına yağlı kağıt serip, sadece tabanına zeytinyağı sürelim.
- 3 tane aynı büyüklükte bardak alalım. Birinin içine 8 yumurtayı kıralım. 2. bardağa, yumurta ile aynı hizada toz şeker koyalım. 3. bardağa da yumurtanın hizasından 1 parmak eksik un koyalım. Unun üzerine kakao da koyup unlu karışımı bir kaba eleyelim.
- Karıştırma kabına yumurtaları koyup köpük köpük olana kadar çırpalım.
- Üzerine toz şekeri ekleyip, yumurtanın içinde şeker eriyip kayboluncaya kadar çırpmaya devam edelim.
- Mixerimizin hızını iyice düşürüp, elenmiş unu kaşık kaşık yumurtalı karışıma ekleyelim.
- Hazırlanan karışımı kek kalıbımıza döküp, 175 dereceye ısıtılmış fırında 35 dakika pişirelim.
- Pişip pişmediğini kürdanla kontrol ettikten sonra pandispanyamızı fırından çıkarıp 5 dakika bekleyelim.
- 5 dakika sonra pandispanyayı kalıptan çıkarıp, ızgara telinin üzerinde soğumaya bırakalım.
Kestaneli Kremanın Hazırlanması:
- 700 gr kestaneyi tencereye koyup üzerine su ekleyelim ve kestaneler yumuşayana kadar haşlayalım.
- Haşlanmış kestanelerin iç ve dış kabuklarını fazla soğumadan soyalım.
- Süt ile toz şekeri bir tencereye koyup kaynatalım ve soyduğumuz kestaneleri de içine atıp, 30 dakika kısık ateşte pişirelim.
- Pişen kestanelerin sütünü bir kaba ayıralım (pandispanyayı ıslatmak için). Süzdüğümüz kestaneleri de püre haline getirip içine 1 kaşık tereyağı ekleyerek karıştıralım. Püre çok koyu olduysa biraz ayırdığımız sütten ekleyebiliriz (patates püresinden biraz daha koyu kıvamlı olacak). Kestane püresini soğumaya bırakalım.
- Dolaptan çıkardığımız kremayı mixer ile tepecikler oluşana kadar çırpalım.
- Koyulaşan kremanın içine kestane püresini ekleyip spatula ile birbirine yedirelim. Bu aşamada sakın mixer kullanmayın, krema sulanır.
Kestane Şekerinin hazırlanması:
- 300 gr. kestaneyi tencereye koyup üzerine su ekleyerek, yumuşayana kadar pişirelim.
- Haşlanan kestanelerin iç ve dış kabuklarını fazla soğumadan soyalım.
- Bir tencereye 150 gr. toz şeker ve üzerini 1 parmak geçecek kadar su koyup kaynatalım.
- Kaynayan şerbete kestaneleri ekleyip, kısık ateşte şerbet koyulaşıncaya kadar pişirelim.
- Soğumaya bırakalım.
Kaplama Kremasının hazırlanması:
- 1 paket krem şantiyi 1 çay bardağı süt ile çırparak koyu bir krema elde edelim.
- Bu kremaya kestaneli kremamızın 1/3'ünü koyup spatula ile karıştırıp homojenize bir karışım elde edelim ve buzdolabına koyalım.
Pastanın bir araya getirilmesi:
- Pandispanyamızı 3 kata ayıralım.
- 1. katı pasta servis tabağımıza alıp, ayırdığımız sütle ıslatalım.
- Kalan kestaneli kremaya (1/3'ünü kaplama kremamızın içine koymuştuk), pişirdiğimiz kestane şekerlerini iri iri doğrayarak karıştıralım. Hazırladığımız bu karışımın yarısını, ıslattığımız 1. katın üzerine sürelim.
- 2. kat pandispanyayı, krema sürülmüş 1. katın üzerine koyup aynı işlemleri tekrar edelim.
- 2. kata da kremayı sürdükten sonra 3. katı yerleştirelim ve bu katı da sütle ıslatalım. Kaplama kreması ile pastanın üzerini ve çevresini kaplayalım.
- Üzerini rendelenmiş bitter çikolata ile süsleyelim.
Gelelim son aşamaya:
- 100 gr. bitter çikolatayı benmari usulü eritelim.
- Pastanın çevresi uzunluğunda ve eni pastadan 1 parmak daha büyük olacak bir alüminyum folyo keselim.
- Erimiş çikolatayı bu folyonun üzerine bir spatula yardımıyla yayalım.
- Yayma işlemi bitince folyoyu alıp pastanın çevresini kaplayalım (tek başınıza yapmanız zor olabilir. Bir kişinin yardımına ihtiyacınız olacak) ve soğuması için buzdolabına koyalım.
- Soğuyunca dikkatlice folyoyu çikolatadan ayıralım.
- Pastanız servise hazırdır. Afiyet olsun.
Ziyaretçi Sayısı
Kategori
- mezeler (25)
- sebze yemekleri (20)
- annemin tarifleri (14)
- etli sebze yemekleri (12)
- kekler (12)
- sütlü tatlılar (11)
- salatalar (9)
- tuzlu hamur işleri (8)
- atıştırmalık (7)
- et yemekleri (7)
- balıklar (6)
- patatesli tarifler (6)
- makarnalar (5)
- pilavlar (5)
- çorbalar (5)
- kurabiyeler (4)
- baklagiller (3)
- börekler (3)
- ekmekler (3)
- pastalar (3)
- reçeller (3)
- garnitürler (2)
- tavuk yemekleri (2)
- diğer deniz ürünleri (1)
- hamur tatlıları (1)
- krepler (1)
- turtalar (1)
FESLEĞEN KOKULU MUTFAK
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder