Son yıllarda özellikle İzmirliler'in yeni tatil mekanı Sakız adası oldu. Hatırlar mısınız, bizim ülkede bir zamanlar Arap turist furyası olmuştu ve tüm dükkanlar (özellikle Beyoğlu'nda) vitrinlerine Arapça yazılar yazıyorlardı. Onun gibi Sakız Adası'nda da insanlar Türkçe kelimeler öğrenmişler, Türkçe broşürler bastırmışlar ve herkesi güler yüzle karşılıyorlar. Şehir merkezinde fazla bir şey yok bence. Ama köyleri görülmeye değer. Çok fazla olmasa da birkaç köyünü gezdim ve bunların içinde özellikle Mesta çok güzeldi. Bence adanın tek sıkıntısı yemek kültürü. Ne yazık ki yemek yapmayı bilmiyorlar. Muhteşem karidesleri ve kalamarları var. Fakat pişirmeyi bilmiyorlar. Orada severek yediğim tek şey neydi biliyor musunuz? İmambayıldı. O da çok lezzetli olduğundan değil, benim damak tadıma daha uygun olduğu için. Her neyse... Dönüşte elbette sakız reçeli ve damla sakızı aldım. Sakız reçeli macun gibi koyu kıvamlı ve çok tatlı. Sade olarak tüketilecek gibi değil. Ben de (gene annemin önerisiyle) sakız reçeliyle muhallebi yapmaya karar verdim. Orada sakız reçelleri, sade, vanilyalı, bademli v.s. diye değişik lezzetlerde yapılmış. Ben bademlisini aldım. Tabii bu muhallebiyi damla sakızıyla da yapabilirsiniz.
1 lt. süt
3/4 çay bardağı toz şeker
3 tepeleme yemek kaşığı buğday nişastası
1 yemek kaşığı sakız reçeli
2 yemek kaşığı hindistan cevizi
1 paket şekerli vanilin
- Sütün 1 çay bardağı kadarını ısıtalım.
- Sakız reçelinin üzerine sıcak sütü koyarak, reçel eriyene kadar çırpalım.
- Bir tencereye nişasta, toz şeker ve hindistan cevizini koyup karıştıralım.
- Üzerine kalan soğuk sütü yavaş yavaş çırparak koyalım ki nişasta topaklanmasın.
- Karışım koyulaşıp, göz göz kaynamaya başladığında ocağı kapatıp şekerli vanilini ekleyelim ve bunu da muhallebiye karıştırarak yedirelim.
- Hazırladığımız muhallebiyi mixer ile 10-15 dakika kadar çırpıp kaselere paylaştıralım.
- Soğuyunca servis yapabiliriz.
Afiyet olsun.