FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


12 Mart 2013 Salı

IZGARA KÖFTE

Anneciğim çok güzel yapardı ızgara köfteyi. Çocuklarım da çok severler. Hoş köfte sevmeyen çocuk var mıdır bilmiyorum.


Malzemeler:
1 kg. köftelik kıyma (ben dana kıyma alıyorum. Ama isterseniz kuzu ve dana etinden karışık kıyma da yaptırabilirsiniz)
1 büyük kuru soğan
1+1/4 su bardağı ufalanmış ekmek içi
1.5 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı kimyon
2 yemek kaşığı zeytinyağı
1/2 çay bardağı domates suyu

- Kuru soğanı soyup rendeleyelim.


- Bir karıştırma kabına tüm malzemeleri koyup iyice yuğuralım.



- Ceviz büyüklüğünde parçalar alıp yuvarlak köfteler yapalım.


- Izgarada veya yağsız tavada, altı ve üstü kızarana kadar pişirelim.
- Kavrulmuş patates ile servis yapalım.



Afiyet olsun.

PATATES KAVURMASI

Patates kavurması da hafızamda çocukluğumdan kalmış bir tattır. Annemin lezzetli yemeklerinden biridir ve yanında ızgara köfteyle birlikte çok severek yerdik. Bu akşam için ben de bu ikiliyi yapmak istedim. Her zaman göz kararı yaptığım bu yemeklerin malzemelerini bu kez ölçerek yaptım. Umarım beğenirsiniz.

Malzemeler:
5 orta boy patates
3 orta boy kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 çay bardağı zeytinyağı
1.5 tatlı kaşığı tuz

- Patateslerin kabuklarını soyup doğrayarak haşlayalım.



- Yumuşayan patatesleri süzüp ezelim.
- Kuru soğanları soyup yarım ay şeklinde doğrayalım ve bir tavaya alalım. Üzerine zeytinyağı ve tuz koyarak kavuralım.


- Soğanlar sararınca salçayı ekleyip karıştırarak ezelim.


- En son ezilmiş patatesleri koyup karıştıralım. Tüm malzemeler eşit olarak karışınca ocağı kapatıp servis yapalım.



Ben bu kavurmaya baharat koymuyorum. Ama arzu ederseniz, salçayı ekledikten sonra kuru fesleğen, karabiber, kırmızı biber, kuru nane gibi baharatlar ekleyebilirsiniz.

Afiyet olsun.

BEŞAMEL SOSLU ENGİNAR

Hazır enginar mevsimi başlamışken bol bol enginar yiyelim. Pazardan gene körpecik enginarlar aldık. Bunları dış yapraklarını ayıklatmadan kullanıyorum. Çünkü hem içindeki çanak kısmı çok küçük, hem de yaprakları körpe olduğundan pişince yumuşacık oluyor. Bu aralar hepimizin haberdar olduğu Karatay Diyeti'nde de enginarın çok faydalı olduğundan söz ediliyor. Ancak dış yaprakları ile birlikte tüketilmesi şartıyla. Ben de bu kez biraz değişik bir enginar pişirmek istedim. Ama içinde gene ayva var.

Malzemeler:
5 bütün enginar (sadece ortasındaki tüylü kısmı alınmış olacak)
1 kuru soğan
1 orta boy havuç
1/2 ayva
150 gr. kıyma
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı limon suyu

Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tepeleme yemek kaşığı un
1.5 su bardağı sıcak süt

Üzeri için:
5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri

- Enginarları yıkayıp, 4'e bölelim ve düdüklü tencereye koyalım. Üzerine geçmeyecek kadar su ve limon suyunu ekleyip, kapağını kapatalım. 12 dakika pişirelim.


- Pişen enginarları süzgece alalım.
- Bir tavaya kuru soğanı yarım ay şeklinde doğrayalım.


- Havuç ve ayvanın kabuklarını soyup rendeleyelim.


- Doğradığımız kuru soğanın içine rendelenmiş havuç ile ayvayı, tuzu ve zeytinyağını koyup, soğanların rengi sararıncaya kadar kavuralım.


- Kavrulan sebzelerin üzerine kıymayı ekleyerek, kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirelim.


- Piştikten sonra, süzülmüş enginarları da koyup 1-2 çevirip ocağı kapatalım.


- Hazırladığımız kıymalı sebze karışımını bir fırın kabına alalım.
- Fırınımızı 200 dereceye ayarlayalım.
- Beşamel sos için tencereye tereyağını koyup eritelim.


- Eriyen yağa unu ekleyip sararıncaya kadar kavuralım.



- Üzerine sıcak sütü, bir çırpma teli ile çırparak, yavaş yavaş ekleyelim. Süt sıcak olunca un pütür pütür olmuyor. Bir de süt kaynar olursa, unun üzerine koyduğunuzda sıçrayabilir; dikkat edin.


- Çırpmaya devam ederek sosun 1-2 taşım kaynamasını sağlayalım. Sosun kıvamı, boza kıvamında olunca ocağı kapatalım.
- Beşamel sosu, sebzemizin üzerine gezdirerek dökelim.



- En üste rendelenmiş kaşar peynirini koyup ısıtılmış fırında 15-20 dakika (üzeri kızarana kadar) pişirelim. Fırından çıkardıktan sonra 30 dakika kadar dinlendirip servis yapalım.




Afiyet olsun.