Hazır enginar mevsimi başlamışken bol bol enginar yiyelim. Pazardan gene körpecik enginarlar aldık. Bunları dış yapraklarını ayıklatmadan kullanıyorum. Çünkü hem içindeki çanak kısmı çok küçük, hem de yaprakları körpe olduğundan pişince yumuşacık oluyor. Bu aralar hepimizin haberdar olduğu Karatay Diyeti'nde de enginarın çok faydalı olduğundan söz ediliyor. Ancak dış yaprakları ile birlikte tüketilmesi şartıyla. Ben de bu kez biraz değişik bir enginar pişirmek istedim. Ama içinde gene ayva var.
Malzemeler:
5 bütün enginar (sadece ortasındaki tüylü kısmı alınmış olacak)
1 kuru soğan
1 orta boy havuç
1/2 ayva
150 gr. kıyma
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 yemek kaşığı limon suyu
Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı tereyağ
1 tepeleme yemek kaşığı un
1.5 su bardağı sıcak süt
Üzeri için:
5 yemek kaşığı rendelenmiş kaşar peyniri
- Enginarları yıkayıp, 4'e bölelim ve düdüklü tencereye koyalım. Üzerine geçmeyecek kadar su ve limon suyunu ekleyip, kapağını kapatalım. 12 dakika pişirelim.
- Pişen enginarları süzgece alalım.
- Bir tavaya kuru soğanı yarım ay şeklinde doğrayalım.
- Havuç ve ayvanın kabuklarını soyup rendeleyelim.
- Doğradığımız kuru soğanın içine rendelenmiş havuç ile ayvayı, tuzu ve zeytinyağını koyup, soğanların rengi sararıncaya kadar kavuralım.
- Kavrulan sebzelerin üzerine kıymayı ekleyerek, kıyma suyunu salıp çekene kadar pişirelim.
- Piştikten sonra, süzülmüş enginarları da koyup 1-2 çevirip ocağı kapatalım.
- Hazırladığımız kıymalı sebze karışımını bir fırın kabına alalım.
- Fırınımızı 200 dereceye ayarlayalım.
- Beşamel sos için tencereye tereyağını koyup eritelim.
- Eriyen yağa unu ekleyip sararıncaya kadar kavuralım.
- Üzerine sıcak sütü, bir çırpma teli ile çırparak, yavaş yavaş ekleyelim. Süt sıcak olunca un pütür pütür olmuyor. Bir de süt kaynar olursa, unun üzerine koyduğunuzda sıçrayabilir; dikkat edin.
- Çırpmaya devam ederek sosun 1-2 taşım kaynamasını sağlayalım. Sosun kıvamı, boza kıvamında olunca ocağı kapatalım.
- Beşamel sosu, sebzemizin üzerine gezdirerek dökelim.
- En üste rendelenmiş kaşar peynirini koyup ısıtılmış fırında 15-20 dakika (üzeri kızarana kadar) pişirelim. Fırından çıkardıktan sonra 30 dakika kadar dinlendirip servis yapalım.
Afiyet olsun.
Ziyaretçi Sayısı
Kategori
- mezeler (25)
- sebze yemekleri (20)
- annemin tarifleri (14)
- etli sebze yemekleri (12)
- kekler (12)
- sütlü tatlılar (11)
- salatalar (9)
- tuzlu hamur işleri (8)
- atıştırmalık (7)
- et yemekleri (7)
- balıklar (6)
- patatesli tarifler (6)
- makarnalar (5)
- pilavlar (5)
- çorbalar (5)
- kurabiyeler (4)
- baklagiller (3)
- börekler (3)
- ekmekler (3)
- pastalar (3)
- reçeller (3)
- garnitürler (2)
- tavuk yemekleri (2)
- diğer deniz ürünleri (1)
- hamur tatlıları (1)
- krepler (1)
- turtalar (1)
FESLEĞEN KOKULU MUTFAK
12 Mart 2013 Salı
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
0 yorum:
Yorum Gönder