FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


27 Şubat 2013 Çarşamba

KARIŞIK OTLU KREP

Dün akşam yemek yapmak çok zor geldi bana nedense. Buzdolabını karıştırırken karışık ot kavurmasının olduğunu gördüm. "Bu akşam bu yeter" diye düşündüm. Ama yemek yapmadan rahat edemiyorum. Oturup biraz düşündüm. Karışık otla ne yapabilirim bu saatten sonra derken aklıma krep yapmak geldi. Krep aslında çok güzel bir yiyecek. İçine ne isterseniz koyabilirsiniz. İster tatlı, ister tuzlu.

Karışık Ot Kavurmasının Malzemeleri:
1 kg pırasa
1 demet ısırgan otu
500 gr. ıspanak
3 pancarın yaprakları
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1.5 tatlı kaşığı tuz

Krep Malzemeleri:
3 yumurta
3 Türk kahvesi fincanı un
1+1/4 su bardağı süt


Beşamel Sos Malzemeleri:
2 yemek kaşığı tereyağ
2 tepeleme yemek kaşığı un
1.5 su bardağı sıcak süt
Kaşar peyniri

- Ispanakları, ısırgan otunu ve pancar yapraklarını ayıklayıp bol suda yıkadıktan sonra 2 parmak kalınlığında doğrayarak süzülmesi için süzgece koyalım.
- Pırasaları yıkayıp minik minik doğrayalım; zeytinyağı ve tuzla birlikte kavurmaya başlayalım. Rengi hafif sararıp yumuşayıncaya kadar kavuralım.




- Kavrulan pırasaların üzerine suyu süzülmüş otları ekleyip kavurmaya devam edelim. Tüm malzemeler yumuşayınca ocağı kapatıp soğumaya bırakalım.

- Karıştırma kabımıza yumurtaları kırıp çırpalım. Sütü ekleyelim. Ardından unu koyup homojenize bir karışım olana kadar çırpalım.


- Tavayı 1-2 damla zeytinyağı ile yağlayıp ısıtalım ve çok ince bir tabaka olacak şekilde krepten dökelim. 1-2 dakika içinde pembeleştiğinde krebi alt üst edelim. Çok kızarmaması gerekiyor. Pişen krebimizi bir tabağa alıp hemen üzerine bir kapak kapatalım ki yumuşak olsun.




- Ben seramik tava kullandım. Hiç yağ koymadan tüm krepleri pişirdim. Siz de yağsız yapmayı deneyin. Eğer tavanıza yapışıyorsa her seferinde 1-2 damla yağ koyabilirsiniz.
- Her seferinde tavadaki pişen krebi, pişmiş olanların üstüne koyup kapağı kapatalım.
- Tüm krep hamuru bittiğinde beşamel sosumuzu hazılayalım.
- Bir tencereye tereyağı koyup eritelim ve üzerine unu koyalım.
- Un sararana kadar kavuralım.
- Kavrulan unun üzerine sıcak sütü, bir çırpma teli ile çırparak, yavaş yavaş ekleyelim. Muhallebi kıvamına geldiğinde ocağı kapatalım.
- Fırını 200 dereceye ayarlayalım.
- Hazırladığımız kreplerin içine karışık ottan koyup rulo yapalım ve bir fırın tepsisine dizelim.




- Üzerlerine beşamel sos döküp en son rende kaşar peynirini koyalım.




- 200 dereceye ısıtılmış fırında üzeri kızarana kadar 15-20 dakika pişirelim.




Afiyet olsun.

Fotoğrafta göründüğü üzere dün üşengeçliğim üzerimde olduğundan kaşar peynirini rendelemeden dilim dilim koydum. Öyle de oluyormuş.
Karışık otun içine isterseniz lor peyniri, rende beyaz peynir veya rokfor, parmesan, çedar gibi aromalı peynirler de koyabilirsiniz. Karabiber, kırmızı biber gibi baharatlar da eklenebilir. Ama ben ot tadı azalmasın diye hiçbir şey koymadım.
Krebin içine kavrulmuş kıyma, mantar, patates- peynir karışımı, tavuk-mantar v.s gibi çok değişik şeyler de konabilir. Bunların tümü sizin damak tadınıza ve yaratıcılığınıza kalmış artık.