Malzemeler:
2 büyük dilim somon
1 kg patlıcan
1 tepeleme yemek kaşığı un
2 yemek kaşığı süt
1 tatlı kaşığı tereyağ
Tuz
Karabiber
Zeytinyağı
Beşamel sos için:
1 yemek kaşığı tereyağ
1 küçük su bardağı (200 ml) sıcak süt
1 küçük su bardağı (200 ml) sıcak su
2 tepeleme yemek kaşığı un
1 çay bardağı rendelenmiş kaşar peyniri
- Fırını 200 dereceye ısıtalım.
- Patlıcanları yıkayıp kuruladıktan sonra, üzerlerine çatalla delelim ve ısınmış fırına koyup 1 saat pişirelim.
- Somon dilimlerini tuzlayıp karabiberledikten sonra çok az zeytinyağı ile yağlanmış tavaya koyup kısık ateşte, kapağı kapalı olarak 2 tarafını da pişirelim.
- 1 saat sonra pişmiş patlıcanları alıp biraz ılındıktan sonra soyalım.
- Yayvan bir kapta çatalla iyice ezelim.
- Küçük bir tencereye 1 tatlı kaşığı tereyağı koyup erittikten sonra 1 yemek kaşığı unu tereyağında kavuralım.
- Kavrulan unun içine ezilmiş patlıcanları koyup, un topaklaşmayacak şekilde karıştıralım.
- Üzerine 2 yemek kaşığı sütü ekleyip hepsini birbirine yedirelim ve püremiz göz göz kaynamaya başlayınca ocağı kapatalım.
- Patlıcan püresini bir fırın kabına yayalım.
- Pişmiş somonları ayıklayıp, küçük parçalar halinde patlıcanın üzerine yerleştirelim.
- Fırını 200 dereceye ayarlayalım.
- Beşamel sosu hazırlamak için küçük bir tencerede 1 yemek kaşığı tereyağ ile 2 yemek kaşığı unu kavuralım.
- Unun rengi koyulaşmaya başlayınca sıcak sütü sürekli çırparak ekleyelim. Ardından sıcak suyu da koyup boza kıvamına gelene kadar karıştırarak pişirelim.
- Tepsiye yerleştirdiğimiz ayıklanmış balıkların üzerine hazırladığımız beşamel sosu yayalım.
- En üste rendelenmiş peyniri koyup 200 dereceye ısıtılmış fırında 20-25 dakika (üzeri kızarana kadar) pişirelim.
Afiyet olsun.