Adı turşu olan ama hemen yapılıp yenebilen bir meze aslında bakla turşusu. Üzerine konulan sosa tertür diyorlarmış, Aydın Kuyucaklılar. Ben yedim ve bayıldım. Yapımı gayet kolay. Yalnız tertürü yapmak, mayonezi tutturmak gibi; biraz maharet istiyor.
Malzemeler:
1/2 kg. taze bakla
5-6 tane kuru acı biber
7-8 diş sarımsak
1-1.5 limon suyu
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
- Baklaları ayıklayıp yıkayalım.
- Bir tencereye su koyup kaynatalım. Kaynayan suya tuz koyup baklaları ve kuru biberi içine atalım ve pişirelim.
- Pişen baklaları ve biberleri süzelim ve servis tabağına alalım.
- Sarımsakları 1 çay kaşığı kadar tuzla havanda dövelim.
- Dövülmüş sarımsakları çırpma kabına alalım ve üzerine damla damla zeytinyağını döküp blenderla çırparak sarımsakla yağı birbirine yedirelim (bütün yağı dökmeyelim).
- Arada damla damla limon suyunu da ekleyelim.
- Biraz limon, biraz zeytinyağı dökerek çırpmaya devam edelim.
- Mayonezden biraz yumuşak kıvamlı bir salata sosu olacak.
- Kıvamlanan sosu baklaların üzerine dökelim.
Afiyet olsun.
Ziyaretçi Sayısı
Kategori
- mezeler (25)
- sebze yemekleri (20)
- annemin tarifleri (14)
- etli sebze yemekleri (12)
- kekler (12)
- sütlü tatlılar (11)
- salatalar (9)
- tuzlu hamur işleri (8)
- atıştırmalık (7)
- et yemekleri (7)
- balıklar (6)
- patatesli tarifler (6)
- makarnalar (5)
- pilavlar (5)
- çorbalar (5)
- kurabiyeler (4)
- baklagiller (3)
- börekler (3)
- ekmekler (3)
- pastalar (3)
- reçeller (3)
- garnitürler (2)
- tavuk yemekleri (2)
- diğer deniz ürünleri (1)
- hamur tatlıları (1)
- krepler (1)
- turtalar (1)
FESLEĞEN KOKULU MUTFAK
6 Şubat 2013 Çarşamba
RADİKA SALATASI
Kışın pazar dönüşü aldığımız otları koyacak yer bulamayız mutfakta. Hepsini de 1 haftada tüketiriz. Özellikle tatlı çarşambalar bol otlu olur bizde. Tatlı çarşamba nedir derseniz, biz birkaç arkadaşımızla birlikte her çarşamba toplanıp yemek yer, içki içer, sohbet ederiz. Bizim için bir deşarj olma yoludur bu çarşamba toplantıları. Radika salatası da bu sofrada sık sık yaptığımız ve severek yediğimiz bir salatadır.
Malzemeler:
1/2 kg acı radika
4-5 sap taze sarımsak
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz
- Radikaların kötü yapraklarını ayıklayıp, bol suda iyice yıkayalım. Yıkadıktan sonra, sirkeli suda biraz bekletip tekrar sudan geçirelim ve süzgece alalım.
- Fazla suyu süzüldükten sonra, radikaları ince ince doğrayalım.
- Taze sarımsakları da incecik doğrayıp, radikaların üzerine koyalım.
- Tuzunu ekleyip elimizle salatayı karıştıralım.
- En üste de zeytinyağı ve nar ekşisini gezdirelim.
- Sosu emmesi için biraz bekleyip servis yapalım.
Afiyet olsun.
Acı radika dediğime bakmayın. Tadı acı değildir ama damakta bıraktığı kekremsi bir tadı vardır. Herkes sevmeyebilir. Bir kez alıp, sevip sevmeyeceğinizi kontrol edebilirsiniz.
Malzemeler:
1/2 kg acı radika
4-5 sap taze sarımsak
3-4 yemek kaşığı zeytinyağı
2-3 yemek kaşığı nar ekşisi
Tuz
- Radikaların kötü yapraklarını ayıklayıp, bol suda iyice yıkayalım. Yıkadıktan sonra, sirkeli suda biraz bekletip tekrar sudan geçirelim ve süzgece alalım.
- Fazla suyu süzüldükten sonra, radikaları ince ince doğrayalım.
- Taze sarımsakları da incecik doğrayıp, radikaların üzerine koyalım.
- Tuzunu ekleyip elimizle salatayı karıştıralım.
- En üste de zeytinyağı ve nar ekşisini gezdirelim.
- Sosu emmesi için biraz bekleyip servis yapalım.
Afiyet olsun.
Acı radika dediğime bakmayın. Tadı acı değildir ama damakta bıraktığı kekremsi bir tadı vardır. Herkes sevmeyebilir. Bir kez alıp, sevip sevmeyeceğinizi kontrol edebilirsiniz.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)