Somon balığı yağlı bir balık olmakla birlikte hem lezzetli, hem de çok faydalıdır. Televizyonda (sanırım national geographic veya discovery channel) izlediğim bir programda, dikkat eksikliği olan çocuklar üzerinde yapılan bir çalışmada yüksek doz omega 3'ün olumlu etkilerinden bahsediliyordu. Biz de zaten severek yediğimiz somona soframızda daha çok yer vermeye başladık. Hoş o kadar yüksek omega 3 seviyesine ulaştığımızı sanmıyorum ama çocuklarıma bir parça da olsa yararı olur diye düşünüyorum. Yalnız yağlı bir balık olduğundan pişirme şekli önemli. Ben her zaman fırında yağsız olarak, sadece tuz ve karabiber ekleyerek pişirirdim. Ama bu kez değişik bir şey yapmak istedim ve çok lezzetli olduğu için tarifini yazıyorum.
Malzemeler:
2 dilim somon (Mümkünse somonun kuyruk kısmına yakın yerden fileto çıkarttırıp, derisini temizletin. Yoksa yuvarlak dilim de olabilir.)
2 tatlı kaşığı zeytinyağı
Tuz
Karabiber
Sarımsak tozu (yoksa dövülmüş 1 diş sarımsak)
Ispanak yatağı için malzemeler:
500 gr. ıspanak
2 orta boy patates
1 kuru soğan
3 diş sarımsak
1 yemek kaşığı zeytinyağı
1 kutu krema (200 ml)
Tuz
- Somonları yıkayalım. Sarımsak tozu veya dövülmüş sarımsağı, karabiberi ve tuzu elimizle her yerine bulayıp üzerlerine zeytinyağını gezdirelim. Biraz bekletelim.
- Ispanakları ayıklayıp, yıkayıp doğrayalım. Mümkünse buharda, yoksa az suyun içinde pişirelim. Dağılmamalarına dikkat edelim. 5 dakika kadar pişirmek yeterli oluyor. Piştikten sonra suyu süzülsün diye bir süzgece alalım.
- Patatesleri soyup doğrayalım ve su ekleyerek haşlanmak üzere ocağa koyalım.
- Haşlanan patatesleri ezerek püre haline getirelim.
- Bir tavaya kuru soğanları yemeklik doğrayalım. Üzerine tuz ve soyup 2-3 parçaya böldüğümüz sarımsakları ekleyerek 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile kavuralım.
- Kavrulmuş soğanlara süzülmüş ıspanağı ve patates püresini ekleyelim ve birlikte biraz çevirelim. En son üzerine 3 yemek kaşığı krema koyarak ocağı kapatalım ve biraz ılınmasını bekleyelim.
- Fırını 220 dereceye ayarlayalım.
- Bir fırın kabına somonları koyup, etrafına kremalı ıspanağı yerleştirelim. Üzerlerine kalan kremayı dökelim.
- 220 dereceye ısınmış fırında yaklaşık 25 dakika pişirelim.
Afiyet olsun.
Ziyaretçi Sayısı
Kategori
- mezeler (25)
- sebze yemekleri (20)
- annemin tarifleri (14)
- etli sebze yemekleri (12)
- kekler (12)
- sütlü tatlılar (11)
- salatalar (9)
- tuzlu hamur işleri (8)
- atıştırmalık (7)
- et yemekleri (7)
- balıklar (6)
- patatesli tarifler (6)
- makarnalar (5)
- pilavlar (5)
- çorbalar (5)
- kurabiyeler (4)
- baklagiller (3)
- börekler (3)
- ekmekler (3)
- pastalar (3)
- reçeller (3)
- garnitürler (2)
- tavuk yemekleri (2)
- diğer deniz ürünleri (1)
- hamur tatlıları (1)
- krepler (1)
- turtalar (1)
FESLEĞEN KOKULU MUTFAK
26 Şubat 2013 Salı
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)