FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


2 Nisan 2013 Salı

AHUDUDU (FRAMBUAZ) REÇELİ

Bilmem ahududu reçeli sever misiniz? Bizde pek yenmez. Aslında hafif ekşimsi tadıyla güzel oluyor. Ama bizim aile çilek, vişne gibi klasik reçellerden yanadır. Ben ahududu reçelini linzer turta için yaptım. Bu miktarla 3-4 kez turta yapılabilir sanıyorum. Tabii bu mevsimde taze  ahududu olmadığından dondurulmuş alıp yaptım.

Malzemeler:
1 kutu dondurulmuş ahududu (ben Superfresh'in buldum. 400 gr'lık kutularda)
400 gr. toz şeker (ekşi tadı hoşuma gittiği için 400 gr kullandım. Daha tatlı olsun isterseniz toz şekeri 600 gr koyabilirsiniz)
1/2 limonun suyu



- 2 tane tatlı kaşığını buzdolabının derin dondurucusuna koyup soğutalım (reçelin kıvamının olup olmadığını denemek için kullanacağız)
- Meyveleri eritmeden üzerine toz şekeri serpip 1 saat kadar bekletelim.
- 1 saatin sonunda ocağa alıp orta ateşte kaynatalım.
- Reçel kaynamaya başlayınca, ocağı kısıp 10 dakika daha kısık ateşte kaynatmaya devam edelim.
- Derin dondurucudaki tatlı kaşığını alıp, üzerine 1 damla kaynayan reçelden damlatalım. Damla dağılmıyorsa reçel olmuştur.
- Limon suyunu da ekleyip, hiç kaşık sokmadan 1-2 taşım kaynatıp ocaktan alalım ve soğumaya bırakalım.


- Ertesi gün ister kahvaltıda tüketin, isterseniz turta yapın.
Afiyet olsun.

LİNZER TURTA

Linzer turta dünyanın bilinen en eski pastası olarak kabul ediliyor. 1600'lü yıllardan kalma bir yemek kitabında, bu turtaya ait 4 farklı tarif bulunuyor.
Avusturya, Macaristan, İsviçre gibi ülkelerde, özellikle Noel tatilinde tüketiliyor. Ben de internetten araştırdığım kadarıyla linzer turta yapmaya çalıştım. Bu turtanın yapımındaki en önemli özellik hamuruna bol badem veya fındık konması ve meyve olarak da ahududu (frambuaz) reçeli veya marmelatı kullanılması.

Malzemeler:
50 gr. nişasta (2 tepeleme yemek kaşığı)
250 gr. un (2.5 su bardağı)
1 yumurta+1 yumurtanın sarısı (beyazını üzerine sürmek için ayıralım)
150 gr. toz şeker (1 su bardağı)
200 gr dövülmüş badem içi (2 su bardağı)
150 gr tereyağ
1 limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı toz karanfil
2 tatlı kaşığı hindistan cevizi
4 yemek kaşığı ahududu reçeli (ahududu reçelini ben kendim yaptım. Tarifini vereceğim. Ama isterseniz marketlerden de alabilirsiniz)


- Un ile nişastayı karıştıralım.
- Teryağını bıçakla ince ince kesip, un nişasta karışımına ekleyelim ve yoğuralım. Kırıntı görüntüsünde bir hamur olacak.
- Yumurta ve yumurta sarısını, dövülmüş bademi, şekeri, limon kabuğu rendesi, tarçın, toz karanfil ve hindistan cevizini ekleyip hepsini yoğurarak sert bir hamur elde edelim.




- Hamuru bir streçe sarıp buzdolabında 1 saat dinlendirelim.


- 1 saatin sonunda hamuru dolaptan alalım.
- Fırını 180 dereceye ısıtalım.
- Hamurun 1/4'ünü üzerine kafes yapmak için ayıralım.
- 26 cm'lik tart kalıbına hamurun 3/4'ünü koyup elimizle bastırarak, kenarları daha yüksek olacak şekilde yayalım.




- Yaydığımız hamurun üzerini ahududu reçeli ile kaplayalım.


- Kalan hamuru 2 streç arasında merdane ile inceltip, şeritler keserek, tartın üzerini kafes şeklinde kapatalım.


- Ayırdığımız yumurtanın beyazını çırpıp, bir fırça ile kafesin üzerine sürelim.
- Isıtılmış fırına koyup 30 dakika pişirelim.
- Üzeri kızaran tartı fırından alıp soğumaya bırakalım.


Afiyet olsun.