Avusturya, Macaristan, İsviçre gibi ülkelerde, özellikle Noel tatilinde tüketiliyor. Ben de internetten araştırdığım kadarıyla linzer turta yapmaya çalıştım. Bu turtanın yapımındaki en önemli özellik hamuruna bol badem veya fındık konması ve meyve olarak da ahududu (frambuaz) reçeli veya marmelatı kullanılması.
Malzemeler:
50 gr. nişasta (2 tepeleme yemek kaşığı)
250 gr. un (2.5 su bardağı)
1 yumurta+1 yumurtanın sarısı (beyazını üzerine sürmek için ayıralım)
150 gr. toz şeker (1 su bardağı)
200 gr dövülmüş badem içi (2 su bardağı)
150 gr tereyağ
1 limon kabuğu rendesi
1 çay kaşığı tarçın
1/2 çay kaşığı toz karanfil
2 tatlı kaşığı hindistan cevizi
4 yemek kaşığı ahududu reçeli (ahududu reçelini ben kendim yaptım. Tarifini vereceğim. Ama isterseniz marketlerden de alabilirsiniz)
- Un ile nişastayı karıştıralım.
- Teryağını bıçakla ince ince kesip, un nişasta karışımına ekleyelim ve yoğuralım. Kırıntı görüntüsünde bir hamur olacak.
- Yumurta ve yumurta sarısını, dövülmüş bademi, şekeri, limon kabuğu rendesi, tarçın, toz karanfil ve hindistan cevizini ekleyip hepsini yoğurarak sert bir hamur elde edelim.
- Hamuru bir streçe sarıp buzdolabında 1 saat dinlendirelim.
- 1 saatin sonunda hamuru dolaptan alalım.
- Fırını 180 dereceye ısıtalım.
- Hamurun 1/4'ünü üzerine kafes yapmak için ayıralım.
- 26 cm'lik tart kalıbına hamurun 3/4'ünü koyup elimizle bastırarak, kenarları daha yüksek olacak şekilde yayalım.
- Yaydığımız hamurun üzerini ahududu reçeli ile kaplayalım.
- Kalan hamuru 2 streç arasında merdane ile inceltip, şeritler keserek, tartın üzerini kafes şeklinde kapatalım.
- Ayırdığımız yumurtanın beyazını çırpıp, bir fırça ile kafesin üzerine sürelim.
- Isıtılmış fırına koyup 30 dakika pişirelim.
- Üzeri kızaran tartı fırından alıp soğumaya bırakalım.
Afiyet olsun.
0 yorum:
Yorum Gönder