FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


7 Şubat 2013 Perşembe

AY ÇEKİRDEKLİ ÇITIR

Bugün yaptığım bir diğer atıştırmalık da ay çekirdekli çıtır.

Malzemeler:

3/4 su bardağı un
1/4 çay kaşığı kabartma tozu
1/4 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı tereyağı
3-3.5 yemek kaşığı süt
1 çay kaşığı limon suyu
1/2 çay kaşığı mahlep
1 yumurtanın akı
Susam, çörek otu, iç ay çekirdeği

- Fırını 180 dereceye ısıtalım.
- Bir karıştırma kabına unu, kabartma tozunu, mahlebi, tuzu ve toz şekeri koyalım.
- Tereyağını bıçakla minik minik doğrayalım.


- Doğranmış tereyağını unlu karışıma ekleyip yoğurmaya başlayalım.
- Küçük bir kasede süt ile limon suyunu karştırıp, bunu da hamura ekleyelim.


- Kulak memesi kıvamına gelen hamuru merdane ile incecik açıp, bıçakla kare kare keselim.
- Yumurta akını çırpalım ve çırpılmış yumurtaları hamurların üzerine sürüp, en üstü de çörek otu, susam ve iç ay çekirdeği ile süsleyip, ısınmış fırına koyalım ve 15 dakika pişirelim.


- Üstü kızaran çıtırları fırından çıkarıp soğumaya bırakalım.



Afiyet olsun.

Bu tarifi Gamze Bursa'nın "net 425 g" isimli kitabından aldım. Ancak miktarlarda bazı değişiklikler yaptım.

GRİSİNİ

Bugün iki tane atıştırmalık yaptım. Elbette tuzlu. Benim için atıştırmalık tatlı olamaz çünkü. Bunlardan biri grisini.

Malzemeler:

7 gr. instant maya
1/2 çay kaşığı toz şeker
2.5 su bardağı un
2 yemek kaşığı çörek otu
1/2 yemek kaşığı kimyon tohumu
1 yemek kaşığı kekik
1/2yemek kaşığı tatlı toz kırmızı biber
1 yumurta
Tuz
2-3 yemek kaşığı zeytinyağı

- Bir karıştırma kabına unu, instant mayayı, toz şekeri, tuzu ve baharatları koyup üzerine 1 su bardağı sıcak su ekleyerek yoğurmaya başlayalım ve ele yapışan yumuşakça bir hamur yapalım.


- Yoğurduğumuz hamurun üzerini kapatalım ve 2 saat kadar sıcak ortamda mayalanmaya bırakalım.


- Fırını 180 dereceye ısıtalım.
- Mayalanan hamurdan fındık büyüklüğünde parçalar koparıp, elimizi yağlayarak ince çubuklar oluşturalım. Yaptığımız çubukları, yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine koyalım.





- Yumurtayı 1/4 su bardağı suyla çırpalım.
- Hamurun tümü bitince üzerine hazırladığımız yumurtalı karışımdan sürüp, ısınmış fırına tepsiyi koyalım.
- 20 dakika sonra (çubuklar kızarınca) fırını kapatıp tepsiyi dışarı alalım ve grisinilerin soğumasını bekleyelim.



Afiyet olsun.

Bu tarifi Gamze Bursa'nın "net 425 g" isimli kitabından aldım. Ancak baharatların miktarlarını biraz değiştirdim.

Grisiniyi aynı gün bitireceğiniz kadar yapın. Ertesi güne kalınca biraz yumuşuyor.