FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


3 Mayıs 2013 Cuma

UYDUR KAYDIR ÇÖREK

Merhaba. Uzunca bir süredir tarif yazmadığımı fark ettim. Sakın boşladığımı zannetmeyin. İşle ilgili, 15 günlük yoğun bir kursa başladım. Mesai bitiminde gidip, ancak akşam eve dönebiliyorum. Üstelik tatil günlerinde de eğitim devam ediyor. O nedenle çok sevdiğim mutfağımdan bir süre ayrı kalmak zorundayım. Ama geçen hafta yaptığım ve hiç bayatlamadığını gördüğüm bir tuzlu tarifi vermek istiyorum. Adı neden uydur kaydır derseniz, kremanın başına gelenleri anlattığımda bana hak vereceksiniz.
Gerçekte niyetim kendi yaptığım mascarpone peyniri ile bir tiramisu yapmaktı. Bunun için internette "evde mascarpone peyniri yapımı" başlığıyla bir çok tarif var. Aşağı yukarı tüm tarifler birbirinin aynı. Krema ve limon suyu gerekli. Ben de marketten 1 lt'lik bir krema aldım. Aynen tarifte anlatıldığı gibi limon suyunu koydum ve hafif karıştırarak kremanın topaklaşmasını bekledim. Ama olmadı. 4-5 saat bekledikten sonra "acaba kesik limon kullandığımdan mı oldu?" diye düşünerek, aynı işlemi bu kez yeni aldığım ve keser kesmez sıktığım limon suyuyla denedim. Gene kremada tık yok. Eh içinde 4 kaşık limon suyu bulunan bir kremayı ben ne yapabilirim derken aklıma işte böyle bir çörek yapmak geldi. Bu arada biraz araştırınca aldığım kremanın içindeki yağ oranının %38 olduğunu öğrendim. Oysa tariflerde kullanılan kremaların yağ oranı çok daha düşük. Sanıyorum o nedenle başarısız bir mascarpone yapma çalışması oldu.
Unutmadan söyleyeyim, bu çörek yanında peynir ve çayla çok güzel bir ikindi kahvaltısı oluyor.

Miktarlar:
5 su bardağı un
3 su bardağı krema
50 gr. tereyağ (oda sıcaklığında)
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz kırmızı biber (acı severseniz acı, sevmezseniz tatlı)
1 tatlı kaşığı salça
1 paket kabartma tozu
İsterseniz içine kimyon, mahlep, anason gibi baharatlar da koyabilirsiniz.

- Fırınımızı 200 dereceye ayarlayalım.
- Tüm malzemeleri bir karıştırma kabına koyup kulak memesi kıvamında ele yapışmayan bir hamur yapalım. Kullandığınız kremanın kıvamına göre un miktarını biraz artırmanız gerekebilir.


- Hazırladığımız hamurdan küçük ceviz büyüklüğünde parçalar koparalım. İki avucumuzun arasında yuvarlayıp bastırarak yaklaşık 0.5 cm kalınlığında yuvarlaklar elde edelim ve bunları yağlı kağıt yayılmış tepsiye aralıklı olarak dizelim. İsterseniz hamuru merdane ile açıp, kurabiye kalıplarıyla şekillendirebilirsiniz.


- Üzerlerine susam veya çörek otu serperek 200 dereceye ısıtılmış fırında 15 dakika pişirelim.
- Fırından çıkardıktan sonra bir ızgara teli üzerine alıp soğutalım.


Afiyet olsun.