FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


16 Haziran 2013 Pazar

ETLİ BİBER DOLMASI

Dolma sever misiniz? Ben her tür dolmayı çok severim. Annem muhteşem yapardı dolmaları. Patlıcan, biber dolmasıyla, etli lahana sarmasının üzerine tereyağı, domates veya salça, sarımsak ve kuru naneyle yapılan ve "celp" denen bir sos yapardı. Çok lezzetli olurdu. Ama ben bugün klasik bir biber dolması yaptım. Bir ara celpli yapıp tam tarifini veririm.

Malzemeler:

1/2 kg. dolmalık biber
250 gr. kıyma
1 küçük su bardağından 1 parmak eksik pirinç
4 küçük domates
1 kuru soğan
4-5 küçük diş sarımsak
1/2 çay bardağı domates suyu
1'er tutam nane, dereotu ve maydanoz (veya hangisi varsa)
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 çay bardağı su
Tuz

- Dolmalık biberleri hazırlayıp içlerine birer tutam tuz ekelim ve ters çevirip bir tepsiye dizerek kenara alalım.


- Domateslerden 1 tanesini rendeleyelim.
- Sarımsakları soyup bir çay kaşığı tuzla havanda dövelim.


- Dolmayı pişireceğimiz tencereye zeytinyağını koyup dövülmüş sarımsakları ekleyerek kısa süre kavuralım.


- Üzerine domates rendesini döküp biraz suyunu çektirelim. Bana rengi biraz açık geldiği için 1/2 çay bardağı domates suyu ekledim. Sizin domateslerin rengi yeterliyse domates suyu koymanıza gerek yok. Bir iki taşım kaynayınca ocağı kapatıp tencereyi bir kenara alalım.


- Kuru soğanı soyup derince bir kaba yemeklik olacak şekilde ince ince doğrayalım.


- Kıymayı ekleyelim.


- Yeşillikleri incecik kıyalım (hepsini kıydığımda bir su bardağı kadar oldu. İsterseniz miktarını ona göre ayarlayabilirsiniz). Kıyılmış yeşillikleri de kıymanın üzerine ekleyelim.




- Kalan 3 tane domatesi rendeleyip bunu da kıymaya katalım.


- En son pirinç ve 1 tatlı kaşığı tuzu ekledikten sonra tüm malzemeleri iyice karıştıralım.


- Dolmanın yumuşak olması için, hazırladığımız için sulu olması gerekiyor. Bu nedenle 1/2 çay bardağı su koyup tekrar karıştıralım.


- Hazırladığımız biberleri, üzerlerinde 1/2 cm boşluk kalacak şekilde doldurup, sos hazırladığımız tenceremize yerleştirelim.


- Tüm biberler ve dolma içi bitince, tencereye kenarından yavaş yavaş 1.5 çay bardağı su ekleyip ocağa oturtalım.
- Kaynamaya başlayınca ocağı kısıp, biberler ve pirinçler yumuşayıncaya kadar pişirelim.


Afiyet olsun.