FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


10 Mart 2013 Pazar

FESLEĞENLİ PATATES SALATASI

Ben fesleğenle patatesi birbirine çok yakıştırırım. Dün Migros'tan Erüst Tarım'ın saksı içinde fesleğenini aldım. Hem balkon mis gibi kokuyor, hem de kullanmak istediğimde elimin altında bulunması iyi oluyor. Eh, hazır tazecik fesleğenim varken, güzel bir patates salatası yapabilirim dedim ve hemen mutfağa girdim.

Malzemeler:

6 orta boy patates
3-4 adet taze soğan
15 yaprak fesleğen
2 limonun suyu
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı hardal
1 tatlı kaşığı mayonez
Tuz

- Patatesleri soyup, doğrayarak tuzlu suda haşlayalım.


- Haşlanan patatesleri süzüp servis tabağına alalım ve biraz soğuması için bırakalım.
- Taze soğanları ince ince doğrayalım ve ılınan patateslerin üzerine koyalım.


- Fesleğenleri yıkayıp doğrayalım.


- Doğranmış fesleğenleri bir çırpma kabına alıp, üzerine hardal ile mayonezi koyalım.


- Limon suyunu da ekledikten sonra blender ile pürüzsüz hale gelene kadar çırpalım.


- Zeytinyağını yavaş yavaş ekleyerek çırpmaya devam edelim.


- Karışım koyulaşınca patateslerin üzerine döküp servis yapalım.





Afiyet olsun.

AYVALI ENGİNAR DOLMASI

Geçen pazar günü bizim pazardan dolmalık hazırlanmış, körpecik 6 enginar aldık. Onlara dolma içi yapayım desem, 1 fincan pirinç fazla bile gelecekti. Havuç ve bezelye ile zeytinyağlı enginar yapayım dedim. Bir çok kişi patates de koyar. Ama ben patatesi yakıştıramıyorum enginara. O nedenle renk vermesi için 1/2 ayva koymayı düşündüm. Harika bir lezzet oldu. Üzerine dereotu dahi koymadım. Denemenizi öneririm. Bundan sonra benim enginarlarım ayvalı olacak artık.

Malzemler:
6 dolmalık hazırlanmış enginar
1 kuru soğan
1 orta boy havuç
1/2 ayva
6 yemek kaşığı bezelye
1/2 çay bardağı zeytinyağı
2 portaklın suyu
1 tatlı kaşığı tuz
Dereotu (isterseniz)

- Kuru soğanı ve havucu soyup küp küp doğrayalım. Zeytinyağı ve tuzla birlikte kavuralım.


- Soğanlar sararmaya başlayınca, soyulup minik minik doğranmış ayvayı ekleyelim. Biraz da bununla kavuralım.


- En son bezelyeleri koyup 1-2 kez karışırdıktan sonra ocağı kapatalım ve ılınmaya bırakalım.


- Bu arada enginarları yıkayalım ve ılınan içle doldurup düdüklü tencereye yerleştirelim.


- Üzerine sıktığımız 2 portakalın suyunu koyup düdüklünün kapağını kapatalım ve 15 dakika pişirelim.
- Tencerede ılındıktan sonra servis tabağına alalım.


- Arzu ederseniz üzerine dereotu doğrayabilirsiniz.

Afiyet olsun.