Sıcak bir İzmir gününde canı ot salatası isteyenlere şiddetle önereceğim bir lezzet, istifno salatası. Kendisiyle geçen sene tanıştık. Pazarda her zaman ot aldığım satıcının önünde daha önce hiç görmediğim bir ot gördüm ve doğal olarak "bu nedir?" diye sordum. İstifnoymuş. "Nasıl pişirilir?" deyince "haşla, salatasını yap" dedi. Hoş benim bu otçum hep aynı cevabı verir. O nedenle eve gelip interneti karıştırdım ve haşlayıp salatasını yaptım! Çok hoşuma gitti. Ertesi hafta gene pazara gittim ve benim satıcının önünde bekleyenlere aldırmadan "istifno var mı" diye sordum. Meğer önümde bekleyenler Ankaralıymış. Sanki başka bir dil konuşuyormuşum gibi tuhaf tuhaf yüzüme baktılar ve "bu İzmirliler'in de ne değişik otları var" diye kendi aralarında gülüştüler. Elbette ben istifnoyu yeni öğrendiğimi hiç çaktırmadan, İzmirli gibi algılanmaktan büyük gurur duyarak otumu aldım ve yanlarından ayrıldım. Evet, İzmirli değilim ne yazıkki. Ama 22 yıldır burada yaşıyorum ve gönlüm de, ruhum da İzmirli. Bundan da büyük bir gurur duyuyorum. İzmir'in denizi, İzmir'in havası, İzmir'in balıkları, İzmir'in otları, İzmir'in Efe'si, İzmir'in dostlukları, kısacası İzmir'in herşeyini çok seviyorum sevgili dostlar... Lafı daha fazla uzatmadan istifno salatasına geçelim artık.
Malzemeler:
1 bağ (yaklaşık 500 gr) istifno otu
6-7 adet ince Girit kabağı
2 büyük domates
3 diş sarımsak
1 limonun suyu
Tuz
Zeytinyağı
- İstifnolarımızı sadece yapraklarını kopartarak ayıklayalım.
- Derin bir tencereye su koyup kaynamaya bırakalım.
- Kabaklarımızı iyice yıkayıp ortadan uzunlamasına 2'ye bölelim.
- Domatesleri yıkayıp bütün olarak bırakalım.
- Su kaynadığında içine kabakları ve bütün halindeki domatesleri atıp, 7-8 dakika kadar haşlayalım.
- Sonra istifno otlarımızı da kabak ve domateslerin yanına ekleyip 7-8 dakika daha kaynatıp ocağı kapatalım.
- Servis tabağına otları süzerek alalım.
- Üzerine kabakları yerleştirelim.
- Domatesleri ayrı bir tabağa alıp kabuklarını soyalım ve çatalla ezelim.
- Sarımsakları tuzla dövüp ezilmiş domatese ekleyerek karıştıralım.
- Hazırladığımız bu domatesli sosu kabakların üzerine dökelim.
- Sofraya oturmadan limon suyu ve zeytinyağını salatanın üzerine gezdirelim.
Görüntü harika, lezzet muhteşem. Yanında ne gider, tahmin edersiniz.
Afiyet olsun....