Hamurunun tarifi arkadaşım Belma'ya ait. Aslında bu pizza hamuru tarifi. Ama öyle güzel bir hamur ki, ister pizza yapın, ister börek yapın, isterseniz hamura şeker koyup tatlı yapın.
İç malzemeleri:
1 demet ısırgan otu
1 kg pırasa
1/2 çay bardağı zeytinyağı
Hamur malzemeleri:
500 gr un
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı ılık su
1 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 paket instant kuru hamur mayası
- Pırasaları ince ince kıyalım. Tavaya zeytinyağını koyup, pırasaları ve tuzu ekleyip kavuralım.
- Pırasalar kavrulunca ayıklanıp, yıkanmış ısırgan otlarını ekleyelim ve kavurmaya devam edelim. Isırgan otları da yumuşayınca ocağı söndürüp otları soğumaya bırakalım.
- Diğer tarafta hamur malzemelerinin hepsini bir kaba alıp yoğuralım. Yumuşak kıvamlı, ele yapışan bir hamur olacak. Bu hamurun üzerini örtüp, ılık bir yere koyalım ve kabarmasını bekleyelim.
- Fırını 200 dereceye ısıtalım.
- Yaklaşık 1 saat sonra hamurun yarısını, yağlı kağıt serilmiş tepsiye elimizle yayalım (yayarken elimizi arada yağlayabiliriz).
- Hamurun üzerine kavrulmuş pırasalı ısırgan otunu döşeyelim.
- Kalan hamuru da otların üzerine, elimizle çekiştirerek yayalım.
- 200 dereceye ısıtılmış fırına tepsimizi koyup altı ve üstü kızarana kadar (yaklaşık 20 dakika) pişirelim.
- Fırından çıkarıp sıcak olarak servis yapalım.
Afiyet olsun.
Arşiv
Ziyaretçi Sayısı
Kategori
- mezeler (25)
- sebze yemekleri (20)
- annemin tarifleri (14)
- etli sebze yemekleri (12)
- kekler (12)
- sütlü tatlılar (11)
- salatalar (9)
- tuzlu hamur işleri (8)
- atıştırmalık (7)
- et yemekleri (7)
- balıklar (6)
- patatesli tarifler (6)
- makarnalar (5)
- pilavlar (5)
- çorbalar (5)
- kurabiyeler (4)
- baklagiller (3)
- börekler (3)
- ekmekler (3)
- pastalar (3)
- reçeller (3)
- garnitürler (2)
- tavuk yemekleri (2)
- diğer deniz ürünleri (1)
- hamur tatlıları (1)
- krepler (1)
- turtalar (1)
FESLEĞEN KOKULU MUTFAK
7 Ocak 2013 Pazartesi
KREMALI SEBZELİ MANTAR ÇORBASI
Kremalı mantar çorbası çok sevdiğim ve sık yaptığım bir çorbaydı. Fakat içine hem unu kavurmak için yağ, hem de krema koyduğumuzdan bana ağır gelirdi. O nedenle çorbayı kıvamlandırmak için başka bir çözüm yolu aradım ve içine patates koymaya karar verdim.
Malzemeler:
1/2 kg mantar
2 büyük patates
1 orta boy havuç
1 kuru soğan
1 küçük kutu krema (200 ml)
- Patatesleri, havucu ve kuru soğanı soyup doğrayalım. Tencereye alıp, üzerine su ve tuz ekleyerek kaynatmak üzere ocağa alalım.
- Mantarların kabuklarını soyup yıkayalım ve küçük küçük doğrayarak başka tencereye alalım. Üzerine az su ve tuz koyarak pişmeye bırakalım.
- Sebzeler yumuşayınca ocaktan alıp suyuyla beraber blenderdan geçirelim.
- Mantarları süzüp, onları da sebzeli karışıma ekleyelim. Kıvamı koyu ise mantarın suyuyla biraz sulandıralım çorbayı.
- Çorbayı tekrar ocağa alalım ve kaynamaya başlayınca kremayı ekleyelim. 1-2 taşım kaynattıktan sonra ocağı kapatalım.
- Çorbamız artık servise hazır.
Afiyet olsun.
Malzemeler:
1/2 kg mantar
2 büyük patates
1 orta boy havuç
1 kuru soğan
1 küçük kutu krema (200 ml)
- Patatesleri, havucu ve kuru soğanı soyup doğrayalım. Tencereye alıp, üzerine su ve tuz ekleyerek kaynatmak üzere ocağa alalım.
- Mantarların kabuklarını soyup yıkayalım ve küçük küçük doğrayarak başka tencereye alalım. Üzerine az su ve tuz koyarak pişmeye bırakalım.
- Sebzeler yumuşayınca ocaktan alıp suyuyla beraber blenderdan geçirelim.
- Mantarları süzüp, onları da sebzeli karışıma ekleyelim. Kıvamı koyu ise mantarın suyuyla biraz sulandıralım çorbayı.
- Çorbayı tekrar ocağa alalım ve kaynamaya başlayınca kremayı ekleyelim. 1-2 taşım kaynattıktan sonra ocağı kapatalım.
- Çorbamız artık servise hazır.
Afiyet olsun.
MEYVELİ PASTA
Evet, 6 Ocak hem oğlumun, hem de sevgili arkadaşım Sevinç'in doğumgünü. Bu sene ikisine birlikte kutlama yaptık. Oğlum beyaz kremalı, meyveli pastayı çok sevdiğinden doğumgünü pastalarını da meyveli yaptım. Biraz uğraştırsa da, sonuç iyi olunca uğraşmama değdi.
Pandispanya Malzemeleri:
8 yumurta (oda sıcaklığında)
Toz şeker (miktarını tarif ederken anlatacağım)
Un (miktarını tarif ederken anlatacağım)
2 portakalın kabuğu
Keki ıslatmak için:
1 su bardağı portakal suyu
Ara kremasının Malzemeleri:
600 ml süt
6 yumurtanın sarısı
100 gr toz şeker
70 gr nişasta
1 çay kaşığı saf vanilya
3 yemek kaşığı tereyağ
200 ml (1 küçük kutu) krema
Muz, kivi, ananas (arzuya göre)
Kaplama kreması malzemesi:
1 paket krem şanti (Kutuların içinden 2 paket çıkıyor. Birini kullandım)
1 küçük su bardağı süt
Pandispanyanın hazırlanması:
- 30 cm'lik kelepçeli kek kalıbımın tabanına yağlı kağıt koyup, kelepçesini kapattım ve kalıbın sadece tabanını yağladım.
- Fırınımın ısısını 175 dereceye getirip ısınması için bıraktım.
- Aynı büyüklükte 2 bardak alıp, birinin içine 8 yumurtayı kırdım.
- Diğer bardağı yumurta dolu bardağın yanına koyup, aynı hizada un koydum ve bir kaba unu eledim İçine 2 portakal kabuğu rendesini de ekledim.
- Unu boşalttığım bardağa bu kez gene yumurta ile aynı hizada toz şeker koydum.
- Yumurtaları karıştırma kabına alıp çırpmaya başladım.
- Çırpılan yumurtaların içine toz şekeri ekleyip çırpmaya devam ettim. Toz şeker yumurtanın içinde eriyecek ve karışımın rengi beyazlaşacak.
- Toz şeker eriyince, mixerin hızını en yavaşa getirip, unu yavaş yavaş ekleyerek karışıma yedirdim.
- Kek karışımını kek kalıbına dökerek, 175 dereceye ısıtılmış fırının en alt rafına koydum ve alt ısıtıcı programında 30 dakika pişirdim. Her fırın farklı olabileceği için, siz keklerinizi nasıl pişiriyorsanız, bu pandispanyayı da öyle pişirin.
- 30 dakika sonunda keki fırından alıp, bir kürdanla pişip pişmediğini kontrol ederek keki çıkardım ve 5 dakika bekledikten sonra keki kalıbından çıkarıp bir ızgara telinin üzerine koydum.
Şimdi sıra kremasının hazırlanmasında.
- Küçük bir tencereye 600 ml sütü koyarak kaynama noktasına gelinceye kadar ısıttım (üzeri incecik kaymak tutmaya başladığında altını kapatabilirsiniz).
- Karıştırma kabına yumurta sarılarını koyup çırpmaya başladım. Ardından toz şekeri ve nişastayı ekledim ve tümünü mixerle güzelce karıştırdım. Sonra ocaktan aldığım sütü, yumurtalı karışımı çırpmaya devam ederken, azar azar bu karışıma ekledim. (Bu sırada sakın mixeri kapatmayın, çırpmaya devam edin. Yoksa yumurtalar topaklanır.)
- İyice karıştıktan sonra bu karışımı tencereye alarak ocağın üzerine koydum ve muhallebi kıvamı alana kadar, sürekli karıştırarak pişirdim.
- Muhallebi kıvamı alınca ocağı kapattım ve içine tereyağ ile vanilyayı ekleyerek çırpma teliyle karıştırdım ki tereyağ erisin.
- Kremayı başka bir kaba alarak üzerini, kremanın yüzeyine değecek şekilde streç film ile kapladım ki, kremanın üzeri kabuk bağlamasın. Bu şekilde kremayı buzdolabına koyarak soğumak üzere bıraktım.
- Bir süre sonra 200 ml kremayı mixer ile koyulaşıncaya kadar çırptım.
- Sonra dolaptaki ılınmış kremayı çıkarıp, çırptığım kremanın içine kattım ve hepsini birlikte çırptım. Karışım homojenize olunca tekrar üzerini, yüzeyine değecek şekilde streç filmle kaplayıp buzdolabına koydum.
Kaplama kremasının hazırlanması:
- 1 paket toz krem şantinin üzerine küçük bir su bardağı soğuk süt koyarak, kıvamlanıncaya kadar mixerde çırptım.
- Buzdolabında soğuttuğum kremanın 1/3'ünü krem şantinin üzerine ekleyerek çırpmaya devam ettim. Birbirine iyice karışınca buzdolabına kaldırdım.
Pastanın oluşturulması:
- Pandispanyanın arasına koyacağım meyveleri soyup, ince ince doğradım.
- Pandispanyayı 3 kat olacak şekilde kestim.
- En alt katı servis tabağına koyup, ıslatmak için ayırdığım portakal suyunun bir kısmı ile pandispanyayı ıslattım.
- Islanmış pandispanya katının üzerine dolapta soğuttuğum kremanın 1/3'ünü sürdüm. Kremanın üzerini de doğradığım meyvelerle kapladım.
- 1. kat bitti. 2. kat pandispanyayı birincinin üzerine koydum ve aynı işlemleri tekrar ettim. Böylece 2. kat da bitti.
- Son pandispanya katını en üste koyup, kalan portakal suyuyla bunu da ıslattım.
- Buzdolabına kaldırdığım kaplama kremasını çıkartarak pastanın her tarafını bu kremayla kapladım.
- Kalan bir miktar kaplama kremasının içine çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası koyarak bununla ve kalan meyvelerle pastayı süsledim.
İyi ki doğdunuz canım oğlum ve sevgili arkadaşım.
Pandispanya Malzemeleri:
8 yumurta (oda sıcaklığında)
Toz şeker (miktarını tarif ederken anlatacağım)
Un (miktarını tarif ederken anlatacağım)
2 portakalın kabuğu
Keki ıslatmak için:
1 su bardağı portakal suyu
Ara kremasının Malzemeleri:
600 ml süt
6 yumurtanın sarısı
100 gr toz şeker
70 gr nişasta
1 çay kaşığı saf vanilya
3 yemek kaşığı tereyağ
200 ml (1 küçük kutu) krema
Muz, kivi, ananas (arzuya göre)
Kaplama kreması malzemesi:
1 paket krem şanti (Kutuların içinden 2 paket çıkıyor. Birini kullandım)
1 küçük su bardağı süt
Pandispanyanın hazırlanması:
- 30 cm'lik kelepçeli kek kalıbımın tabanına yağlı kağıt koyup, kelepçesini kapattım ve kalıbın sadece tabanını yağladım.
- Fırınımın ısısını 175 dereceye getirip ısınması için bıraktım.
- Aynı büyüklükte 2 bardak alıp, birinin içine 8 yumurtayı kırdım.
- Diğer bardağı yumurta dolu bardağın yanına koyup, aynı hizada un koydum ve bir kaba unu eledim İçine 2 portakal kabuğu rendesini de ekledim.
- Unu boşalttığım bardağa bu kez gene yumurta ile aynı hizada toz şeker koydum.
- Yumurtaları karıştırma kabına alıp çırpmaya başladım.
- Çırpılan yumurtaların içine toz şekeri ekleyip çırpmaya devam ettim. Toz şeker yumurtanın içinde eriyecek ve karışımın rengi beyazlaşacak.
- Toz şeker eriyince, mixerin hızını en yavaşa getirip, unu yavaş yavaş ekleyerek karışıma yedirdim.
- Kek karışımını kek kalıbına dökerek, 175 dereceye ısıtılmış fırının en alt rafına koydum ve alt ısıtıcı programında 30 dakika pişirdim. Her fırın farklı olabileceği için, siz keklerinizi nasıl pişiriyorsanız, bu pandispanyayı da öyle pişirin.
- 30 dakika sonunda keki fırından alıp, bir kürdanla pişip pişmediğini kontrol ederek keki çıkardım ve 5 dakika bekledikten sonra keki kalıbından çıkarıp bir ızgara telinin üzerine koydum.
Şimdi sıra kremasının hazırlanmasında.
- Küçük bir tencereye 600 ml sütü koyarak kaynama noktasına gelinceye kadar ısıttım (üzeri incecik kaymak tutmaya başladığında altını kapatabilirsiniz).
- Karıştırma kabına yumurta sarılarını koyup çırpmaya başladım. Ardından toz şekeri ve nişastayı ekledim ve tümünü mixerle güzelce karıştırdım. Sonra ocaktan aldığım sütü, yumurtalı karışımı çırpmaya devam ederken, azar azar bu karışıma ekledim. (Bu sırada sakın mixeri kapatmayın, çırpmaya devam edin. Yoksa yumurtalar topaklanır.)
- İyice karıştıktan sonra bu karışımı tencereye alarak ocağın üzerine koydum ve muhallebi kıvamı alana kadar, sürekli karıştırarak pişirdim.
- Muhallebi kıvamı alınca ocağı kapattım ve içine tereyağ ile vanilyayı ekleyerek çırpma teliyle karıştırdım ki tereyağ erisin.
- Kremayı başka bir kaba alarak üzerini, kremanın yüzeyine değecek şekilde streç film ile kapladım ki, kremanın üzeri kabuk bağlamasın. Bu şekilde kremayı buzdolabına koyarak soğumak üzere bıraktım.
- Bir süre sonra 200 ml kremayı mixer ile koyulaşıncaya kadar çırptım.
- Sonra dolaptaki ılınmış kremayı çıkarıp, çırptığım kremanın içine kattım ve hepsini birlikte çırptım. Karışım homojenize olunca tekrar üzerini, yüzeyine değecek şekilde streç filmle kaplayıp buzdolabına koydum.
Kaplama kremasının hazırlanması:
- 1 paket toz krem şantinin üzerine küçük bir su bardağı soğuk süt koyarak, kıvamlanıncaya kadar mixerde çırptım.
- Buzdolabında soğuttuğum kremanın 1/3'ünü krem şantinin üzerine ekleyerek çırpmaya devam ettim. Birbirine iyice karışınca buzdolabına kaldırdım.
Pastanın oluşturulması:
- Pandispanyanın arasına koyacağım meyveleri soyup, ince ince doğradım.
- Pandispanyayı 3 kat olacak şekilde kestim.
- En alt katı servis tabağına koyup, ıslatmak için ayırdığım portakal suyunun bir kısmı ile pandispanyayı ıslattım.
- Islanmış pandispanya katının üzerine dolapta soğuttuğum kremanın 1/3'ünü sürdüm. Kremanın üzerini de doğradığım meyvelerle kapladım.
- 1. kat bitti. 2. kat pandispanyayı birincinin üzerine koydum ve aynı işlemleri tekrar ettim. Böylece 2. kat da bitti.
- Son pandispanya katını en üste koyup, kalan portakal suyuyla bunu da ıslattım.
- Buzdolabına kaldırdığım kaplama kremasını çıkartarak pastanın her tarafını bu kremayla kapladım.
- Kalan bir miktar kaplama kremasının içine çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası koyarak bununla ve kalan meyvelerle pastayı süsledim.
İyi ki doğdunuz canım oğlum ve sevgili arkadaşım.
DOMATESLİ PİLAV
DOMATESLİ PİLAV
İşte çocukluğumun unutulmaz lezzeti domatesli pilav. Anneannem mis gibi tereyağ kokulu domatesli pilavı pişirir, altını kapatmadan önce de illa ki bir kaşıkla bana getirip "kızım bak bakalım pişmiş mi?" diye sorar, benden aldığı cevaba da memnuniyetle gülerdi. Çünkü o pilavın güzel olmaması imkansızdı. O ellerin lezzeti anneme de geçmiş olmalı ki, annemin de yemeklerinin tadı hep aklımdadır. O becerinin yarısı bana da geçtiyse ne mutlu bana.
Malzemeler:
2 su bardağı baldo pirinç
1 su bardağı domates suyu
3 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
- Pirinci yıkayıp süzelim.
- Domatesleri rendeleyip bir tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte koyalım. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuzunu da koyup domatesleri biraz pişirelim. Pişen domateslere 1 su bardağı su koyup kaynatıp ocağın altını kapatalım.
- Pilav tenceremizde tereyağ ile 1 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırıp süzülmüş pirinçleri ekleyelim.
- Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavuralım.
- Üzerine domates suyunu ölçüp koyalım. Pilava eklenen su toplam 3 su bardağı olacak şekilde, eksik kalan suyu koyarak tencerenin kapağını kapatalım. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, pirinçler suyu çekene kadar pişirelim.
- Su tamamen çekilince ocağın altını kapatıp, tencerenin üzerine bir kağıt havlu kapatarak pilavı demlenmeye bırakalım.
Afiyet olsun.
Kışın sera domatesleriyle bu pilav olmuyor. O nedenle ben kışın bu pilav için hazır domates sularından kullanıyorum. Marketlerde bir çok markanın domates suyunu bulmak mümkün. Ben cam şişede olanları tercih ediyorum. Eğer domates suyu ile yapacaksam pilavı, 1 bardak domates suyu, 2 bardak su (varsa tavuk veya et suyu) koyuyorum.
Annemin pilavla ilgili bir sözü vardır. Onu yazmadan geçemeyeceğim.
"BULGURU PİŞİR YUT, PİRİNCİ PİŞİR UNUT"
Bulgur pilavı pişer pişmez yenirmiş. Pirinç pilavı ise piştikten sonra illa demlendirilirmiş.
İşte çocukluğumun unutulmaz lezzeti domatesli pilav. Anneannem mis gibi tereyağ kokulu domatesli pilavı pişirir, altını kapatmadan önce de illa ki bir kaşıkla bana getirip "kızım bak bakalım pişmiş mi?" diye sorar, benden aldığı cevaba da memnuniyetle gülerdi. Çünkü o pilavın güzel olmaması imkansızdı. O ellerin lezzeti anneme de geçmiş olmalı ki, annemin de yemeklerinin tadı hep aklımdadır. O becerinin yarısı bana da geçtiyse ne mutlu bana.
Malzemeler:
2 su bardağı baldo pirinç
1 su bardağı domates suyu
3 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz
- Pirinci yıkayıp süzelim.
- Domatesleri rendeleyip bir tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte koyalım. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuzunu da koyup domatesleri biraz pişirelim. Pişen domateslere 1 su bardağı su koyup kaynatıp ocağın altını kapatalım.
- Pilav tenceremizde tereyağ ile 1 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırıp süzülmüş pirinçleri ekleyelim.
- Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavuralım.
- Üzerine domates suyunu ölçüp koyalım. Pilava eklenen su toplam 3 su bardağı olacak şekilde, eksik kalan suyu koyarak tencerenin kapağını kapatalım. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, pirinçler suyu çekene kadar pişirelim.
- Su tamamen çekilince ocağın altını kapatıp, tencerenin üzerine bir kağıt havlu kapatarak pilavı demlenmeye bırakalım.
Afiyet olsun.
Kışın sera domatesleriyle bu pilav olmuyor. O nedenle ben kışın bu pilav için hazır domates sularından kullanıyorum. Marketlerde bir çok markanın domates suyunu bulmak mümkün. Ben cam şişede olanları tercih ediyorum. Eğer domates suyu ile yapacaksam pilavı, 1 bardak domates suyu, 2 bardak su (varsa tavuk veya et suyu) koyuyorum.
Annemin pilavla ilgili bir sözü vardır. Onu yazmadan geçemeyeceğim.
"BULGURU PİŞİR YUT, PİRİNCİ PİŞİR UNUT"
Bulgur pilavı pişer pişmez yenirmiş. Pirinç pilavı ise piştikten sonra illa demlendirilirmiş.
BROKOLİ KARNIBAHAR SALATASI
BROKOLİ VE KARNIBAHAR SALATASI
Hem çok faydalı, hem de sofrada nefis bir renk. Brokolinin rengini karartmadan nasıl yapacağımı bilemezken, artık yolunu buldum. Brokoliler yemyeşil, karnabahar beyaz, havuçlar turuncu. Görüntü harika.
1/2 kg. brokoli
1 küçük karnıbahar
2 büyük havuç
2 limon
Zeytinyağı
Tuz
- Büyük bir tencereye suyu koyalım ve kapağını kapatarak kaynamaya bırakalım.
- Diğer tarafta havuçları soyup yıkayarak 1 parmak kalınlığında, yuvarlak şekilde doğrayalım.
- Brokolileri çiçek çiçek ayırıp, yıkayalım. (Kalın saplarının dış kısımlarının soyabilirsiniz.)
- Karnıbaharı da çiçek çiçek ayırıp yıkayalım.
- Su kaynayınca 1 yemek kaşığı tuz atıp, havuçlarla karnıbaharları suya atalım.
- Karnıbaharın sapları yumuşamaya başlayınca, brokolileri de suya atalım. Tencerenin kapağını kapatmadan, brokoliler yumuşayana kadar bekleyelim.
- Pişen sebzeleri süzüp servis tabağına alalım.
- Bir ölçü kabına veya kavanoza 2 limonun suyu ile 1 çay kaşığı tuz koyup, limon suyu kadar zeytinyağını üzerine koyup, iyice çalkalayalım. Koyu kıvamlı bir salata sosu oluşacak.
- Bu sosu ılınan sebzelerin üzerine döküp servis yapalım.
Afiyet olsun.
Hem çok faydalı, hem de sofrada nefis bir renk. Brokolinin rengini karartmadan nasıl yapacağımı bilemezken, artık yolunu buldum. Brokoliler yemyeşil, karnabahar beyaz, havuçlar turuncu. Görüntü harika.
1/2 kg. brokoli
1 küçük karnıbahar
2 büyük havuç
2 limon
Zeytinyağı
Tuz
- Büyük bir tencereye suyu koyalım ve kapağını kapatarak kaynamaya bırakalım.
- Diğer tarafta havuçları soyup yıkayarak 1 parmak kalınlığında, yuvarlak şekilde doğrayalım.
- Brokolileri çiçek çiçek ayırıp, yıkayalım. (Kalın saplarının dış kısımlarının soyabilirsiniz.)
- Karnıbaharı da çiçek çiçek ayırıp yıkayalım.
- Su kaynayınca 1 yemek kaşığı tuz atıp, havuçlarla karnıbaharları suya atalım.
- Karnıbaharın sapları yumuşamaya başlayınca, brokolileri de suya atalım. Tencerenin kapağını kapatmadan, brokoliler yumuşayana kadar bekleyelim.
- Pişen sebzeleri süzüp servis tabağına alalım.
- Bir ölçü kabına veya kavanoza 2 limonun suyu ile 1 çay kaşığı tuz koyup, limon suyu kadar zeytinyağını üzerine koyup, iyice çalkalayalım. Koyu kıvamlı bir salata sosu oluşacak.
- Bu sosu ılınan sebzelerin üzerine döküp servis yapalım.
Afiyet olsun.
BEYAZ ŞARAPLI MANTAR
BEYAZ ŞARAPLI MANTAR
600 gr kayın mantarı (büyük marketlerde var)
1/2 su bardağı beyaz şarap
1 portakalın suyu
1/4 çay bardağı zeytinyağı
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu (kişniş sevmiyorsanız koymayabilirsiniz)
- Mantarların kabuklarını soyup, sert olan saplarından ayıklayalım ve yıkayıp doğrayarak süzgece koyalım.

- Düdüklü tenceremize zeytinyağını ve yemeklik doğranmış kuru soğanı koyup, soğanlar sararıncaya kadar kavuralım.
- Üzerine domates salçasını ekleyelim; bununla da biraz kavurduktan sonra doğranmış mantarları koyalım.
- 1-2 kez çevirdikten sonra tuz, kişniş tohumu, beyaz şarap ve portakal suyunu ekleyip, düdüklü tenceremizin kapağını kapatalım.
- Düdük öttükten sonra 13-15 dakika pişirip ocağı kapatalım.
- Soğuduktan sonra servis tabağına alalım.
Afiyet olsun.
Bu tarifte kayın mantarı yerine, kestane mantarı veya kültür mantarı da kullanabilirsiniz. Yalnız onlar daha çabuk piştiğinden, pişirme süresini daha kısa tutmakta fayda var.
600 gr kayın mantarı (büyük marketlerde var)
1/2 su bardağı beyaz şarap
1 portakalın suyu
1/4 çay bardağı zeytinyağı
1 kuru soğan
1 yemek kaşığı domates salçası
Tuz
1 tatlı kaşığı kişniş tohumu (kişniş sevmiyorsanız koymayabilirsiniz)
- Mantarların kabuklarını soyup, sert olan saplarından ayıklayalım ve yıkayıp doğrayarak süzgece koyalım.
- Düdüklü tenceremize zeytinyağını ve yemeklik doğranmış kuru soğanı koyup, soğanlar sararıncaya kadar kavuralım.
- Üzerine domates salçasını ekleyelim; bununla da biraz kavurduktan sonra doğranmış mantarları koyalım.
- 1-2 kez çevirdikten sonra tuz, kişniş tohumu, beyaz şarap ve portakal suyunu ekleyip, düdüklü tenceremizin kapağını kapatalım.
- Düdük öttükten sonra 13-15 dakika pişirip ocağı kapatalım.
- Soğuduktan sonra servis tabağına alalım.
Afiyet olsun.
PRENSES KEREVİZ
Kerevizi sevmeyen çok kişi vardır sanırım. Ama bu meze nefis. Babam hayatı boyunca ağzına kereviz sürmemiş biri olarak bu mezeyi tattı ve anneme dedi ki "sen niye böyle güzel şeyler yapmıyorsun Suzan?". Sonra bana döndü ve "ne var bunun içinde kızım?" Kereviz olduğunu duyunca yüzünde oluşan şaşkın ifadeyi herkesin görmesini isterdim. O nedenle bu güzel sebzeye bir şans verin ve bu tarifi deneyin lütfen.
YOĞURTLU KEREVİZ
3 orta boy kereviz (yapraklarını başka bir salata için saklıyoruz)
5 kaşık süzme yoğurt
1 kaşık mayonez
4 diş sarımsak
50 gr. ceviz (yaklaşık 2 avuç)
- Önce havanda tuzla birlikte sarımsaklarımızı dövelim.
- Bir karıştırma kabına süzme yoğurt, mayonez ve dövülmüş sarımsakları koyarak hepsini karıştıralım.
- Kerevizleri soyup yıkayalım ve yoğurtlu karışımın içine, rendenin ince tarafıyla kerevizleri rendeleyelim (sakın kerevizleri ayrı bir kaba rendeleyip, sonra yoğurda eklemeyi düşünmeyin. Çünkü kerevizler hemen kararıyor)
- Cevizleri de mutfak robotunda parçalayıp, yoğurtlu karışıma ekleyip, hepsini güzelce karıştıralım.
- Servis tabağına alalım.
Afiyet olsun.
YOĞURTLU KEREVİZ
3 orta boy kereviz (yapraklarını başka bir salata için saklıyoruz)
5 kaşık süzme yoğurt
1 kaşık mayonez
4 diş sarımsak
50 gr. ceviz (yaklaşık 2 avuç)
- Önce havanda tuzla birlikte sarımsaklarımızı dövelim.
- Bir karıştırma kabına süzme yoğurt, mayonez ve dövülmüş sarımsakları koyarak hepsini karıştıralım.
- Kerevizleri soyup yıkayalım ve yoğurtlu karışımın içine, rendenin ince tarafıyla kerevizleri rendeleyelim (sakın kerevizleri ayrı bir kaba rendeleyip, sonra yoğurda eklemeyi düşünmeyin. Çünkü kerevizler hemen kararıyor)
- Cevizleri de mutfak robotunda parçalayıp, yoğurtlu karışıma ekleyip, hepsini güzelce karıştıralım.
- Servis tabağına alalım.
Afiyet olsun.
YOĞURTLU ACI BİBER
YOĞURTLU ACI BİBER
Aranızda patlıcan biber kızartmasını sevmeyen var mı? Yazın en sevdiğim yemeklerden biridir. Gene diyet yaptığım günlerden birinde sokakta yürürken, burnuma biber kızartması kokusu geldi. Dayanılır gibi değil! Zaten açım, o koku beni perişan etti. Eve gelip kızartma yapsam olmaz. İşte o zaman bu tarif ortaya çıktı. Sonra, her çarşamba yaptığımız arkadaş toplantılarının olmazsa olmazı oldu bu meze. Aslında gayet basit ve sağlıklı. İster çok acı olan kıl biberle yapın, ister acı tatlı karıştırın.
250 gr kıl biber
1/4 çay bardağı zeytinyağı
5 kaşık süzme yoğurt
4 diş sarımsak
- Biberleri yıkayıp kurutalım ve 2 parmak genişliğinde doğrayalım.
- Tavaya (ben tüm kavurmalarda wok tava kullanıyorum. Tavsiye ederim) zeytinyağını koyup biraz kızdıralım ve biberleri ekleyelim.
- Cızırdamaya başlayınca altını biraz kısıp, ara ara karıştırarak kavuralım; yumuşayınca kızarmaları için ocağın ateşini biraz artırabiliriz.
- Biberler olunca ocağı kapatalım ve soğumaya bırakalım.
- Havanda tuzla dövülmüş sarımsaklarla süzme yoğurdu karıştıralım. Soğumuş biberleri de sarımsaklı yoğurda katalım iyice karıştıralım ve servis tabağına alalım.
Afiyet olsun.
YOĞURTLU HAVUÇ
Bugün oğlumun doğumgünü kutlaması vardı. Çok sevdiğimiz arkadaşlarımız ve oğlumun 2 arkadaşı vardı. Yaptığım yemekler ve özellikle de pasta çok büyük beğeni topladı. O nedenle tüm yaptığım yemekleri size anlatacağım.
YOĞURTLU HAVUÇ
4 orta boy havuç
4 kaşık süzme yoğurt
4 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
- Havuçları temizleyip rendeleyelim (Ben rendenin ince tarafıyla rendeledim. Daha çok beğendim. Ama tamamen sizin zevkinize kalmış bir durum)
- Tavaya koyduğumuz yağı biraz kızdıralım ve rendelenmiş havuçları yağın içine koyup orta hararetli ateşte çevirerek kavuralım.
- Havuçlar yumuşayınca altını kapatıp soğumaya bırakalım.
- Ayrı bir yerde süzme yoğurdumuzu çırpalım (ben Sütaş'ın süzme yoğurdunu kullandım. Onun kıvamı krema gibi olduğundan sulandırmaya gerek duymadım). Havanda tuzla birlikte dövdüğümüz sarımsakları da yoğurda karıştırdıktan sonra soğumuş havuçları da ekleyelim.
- Hepsini güzelce karıştırıp servis tabağına alalım.
Afiyet olsun.
YOĞURTLU HAVUÇ
4 orta boy havuç
4 kaşık süzme yoğurt
4 diş sarımsak
1/2 çay bardağı zeytinyağı
- Havuçları temizleyip rendeleyelim (Ben rendenin ince tarafıyla rendeledim. Daha çok beğendim. Ama tamamen sizin zevkinize kalmış bir durum)
- Tavaya koyduğumuz yağı biraz kızdıralım ve rendelenmiş havuçları yağın içine koyup orta hararetli ateşte çevirerek kavuralım.
- Havuçlar yumuşayınca altını kapatıp soğumaya bırakalım.
- Ayrı bir yerde süzme yoğurdumuzu çırpalım (ben Sütaş'ın süzme yoğurdunu kullandım. Onun kıvamı krema gibi olduğundan sulandırmaya gerek duymadım). Havanda tuzla birlikte dövdüğümüz sarımsakları da yoğurda karıştırdıktan sonra soğumuş havuçları da ekleyelim.
- Hepsini güzelce karıştırıp servis tabağına alalım.
Afiyet olsun.
Kaydol:
Kayıtlar (Atom)