Evet, 6 Ocak hem oğlumun, hem de sevgili arkadaşım Sevinç'in doğumgünü. Bu sene ikisine birlikte kutlama yaptık. Oğlum beyaz kremalı, meyveli pastayı çok sevdiğinden doğumgünü pastalarını da meyveli yaptım. Biraz uğraştırsa da, sonuç iyi olunca uğraşmama değdi.
Pandispanya Malzemeleri:
8 yumurta (oda sıcaklığında)
Toz şeker (miktarını tarif ederken anlatacağım)
Un (miktarını tarif ederken anlatacağım)
2 portakalın kabuğu
Keki ıslatmak için:
1 su bardağı portakal suyu
Ara kremasının Malzemeleri:
600 ml süt
6 yumurtanın sarısı
100 gr toz şeker
70 gr nişasta
1 çay kaşığı saf vanilya
3 yemek kaşığı tereyağ
200 ml (1 küçük kutu) krema
Muz, kivi, ananas (arzuya göre)
Kaplama kreması malzemesi:
1 paket krem şanti (Kutuların içinden 2 paket çıkıyor. Birini kullandım)
1 küçük su bardağı süt
Pandispanyanın hazırlanması:
- 30 cm'lik kelepçeli kek kalıbımın tabanına yağlı kağıt koyup, kelepçesini kapattım ve kalıbın sadece tabanını yağladım.
- Fırınımın ısısını 175 dereceye getirip ısınması için bıraktım.
- Aynı büyüklükte 2 bardak alıp, birinin içine 8 yumurtayı kırdım.
- Diğer bardağı yumurta dolu bardağın yanına koyup, aynı hizada un koydum ve bir kaba unu eledim İçine 2 portakal kabuğu rendesini de ekledim.
- Unu boşalttığım bardağa bu kez gene yumurta ile aynı hizada toz şeker koydum.
- Yumurtaları karıştırma kabına alıp çırpmaya başladım.
- Çırpılan yumurtaların içine toz şekeri ekleyip çırpmaya devam ettim. Toz şeker yumurtanın içinde eriyecek ve karışımın rengi beyazlaşacak.
- Toz şeker eriyince, mixerin hızını en yavaşa getirip, unu yavaş yavaş ekleyerek karışıma yedirdim.
- Kek karışımını kek kalıbına dökerek, 175 dereceye ısıtılmış fırının en alt rafına koydum ve alt ısıtıcı programında 30 dakika pişirdim. Her fırın farklı olabileceği için, siz keklerinizi nasıl pişiriyorsanız, bu pandispanyayı da öyle pişirin.
- 30 dakika sonunda keki fırından alıp, bir kürdanla pişip pişmediğini kontrol ederek keki çıkardım ve 5 dakika bekledikten sonra keki kalıbından çıkarıp bir ızgara telinin üzerine koydum.
Şimdi sıra kremasının hazırlanmasında.
- Küçük bir tencereye 600 ml sütü koyarak kaynama noktasına gelinceye kadar ısıttım (üzeri incecik kaymak tutmaya başladığında altını kapatabilirsiniz).
- Karıştırma kabına yumurta sarılarını koyup çırpmaya başladım. Ardından toz şekeri ve nişastayı ekledim ve tümünü mixerle güzelce karıştırdım. Sonra ocaktan aldığım sütü, yumurtalı karışımı çırpmaya devam ederken, azar azar bu karışıma ekledim. (Bu sırada sakın mixeri kapatmayın, çırpmaya devam edin. Yoksa yumurtalar topaklanır.)
- İyice karıştıktan sonra bu karışımı tencereye alarak ocağın üzerine koydum ve muhallebi kıvamı alana kadar, sürekli karıştırarak pişirdim.
- Muhallebi kıvamı alınca ocağı kapattım ve içine tereyağ ile vanilyayı ekleyerek çırpma teliyle karıştırdım ki tereyağ erisin.
- Kremayı başka bir kaba alarak üzerini, kremanın yüzeyine değecek şekilde streç film ile kapladım ki, kremanın üzeri kabuk bağlamasın. Bu şekilde kremayı buzdolabına koyarak soğumak üzere bıraktım.
- Bir süre sonra 200 ml kremayı mixer ile koyulaşıncaya kadar çırptım.
- Sonra dolaptaki ılınmış kremayı çıkarıp, çırptığım kremanın içine kattım ve hepsini birlikte çırptım. Karışım homojenize olunca tekrar üzerini, yüzeyine değecek şekilde streç filmle kaplayıp buzdolabına koydum.
Kaplama kremasının hazırlanması:
- 1 paket toz krem şantinin üzerine küçük bir su bardağı soğuk süt koyarak, kıvamlanıncaya kadar mixerde çırptım.
- Buzdolabında soğuttuğum kremanın 1/3'ünü krem şantinin üzerine ekleyerek çırpmaya devam ettim. Birbirine iyice karışınca buzdolabına kaldırdım.
Pastanın oluşturulması:
- Pandispanyanın arasına koyacağım meyveleri soyup, ince ince doğradım.
- Pandispanyayı 3 kat olacak şekilde kestim.
- En alt katı servis tabağına koyup, ıslatmak için ayırdığım portakal suyunun bir kısmı ile pandispanyayı ıslattım.
- Islanmış pandispanya katının üzerine dolapta soğuttuğum kremanın 1/3'ünü sürdüm. Kremanın üzerini de doğradığım meyvelerle kapladım.
- 1. kat bitti. 2. kat pandispanyayı birincinin üzerine koydum ve aynı işlemleri tekrar ettim. Böylece 2. kat da bitti.
- Son pandispanya katını en üste koyup, kalan portakal suyuyla bunu da ıslattım.
- Buzdolabına kaldırdığım kaplama kremasını çıkartarak pastanın her tarafını bu kremayla kapladım.
- Kalan bir miktar kaplama kremasının içine çay kaşığının ucuyla kırmızı gıda boyası koyarak bununla ve kalan meyvelerle pastayı süsledim.
İyi ki doğdunuz canım oğlum ve sevgili arkadaşım.
Arşiv
Ziyaretçi Sayısı
Kategori
- mezeler (25)
- sebze yemekleri (20)
- annemin tarifleri (14)
- etli sebze yemekleri (12)
- kekler (12)
- sütlü tatlılar (11)
- salatalar (9)
- tuzlu hamur işleri (8)
- atıştırmalık (7)
- et yemekleri (7)
- balıklar (6)
- patatesli tarifler (6)
- makarnalar (5)
- pilavlar (5)
- çorbalar (5)
- kurabiyeler (4)
- baklagiller (3)
- börekler (3)
- ekmekler (3)
- pastalar (3)
- reçeller (3)
- garnitürler (2)
- tavuk yemekleri (2)
- diğer deniz ürünleri (1)
- hamur tatlıları (1)
- krepler (1)
- turtalar (1)
FESLEĞEN KOKULU MUTFAK
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Doğum günü çocuğundan biri olarak tekrar çok teşekkür ederim. Tek kelime ile "MÜKEMMELDİ"
YanıtlaSil