FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


7 Ocak 2013 Pazartesi

DOMATESLİ PİLAV

DOMATESLİ PİLAV
İşte çocukluğumun unutulmaz lezzeti domatesli pilav. Anneannem mis gibi tereyağ kokulu domatesli pilavı pişirir, altını kapatmadan önce de illa ki bir kaşıkla bana getirip "kızım bak bakalım pişmiş mi?" diye sorar, benden aldığı cevaba da memnuniyetle gülerdi. Çünkü o pilavın güzel olmaması imkansızdı. O ellerin lezzeti anneme de geçmiş olmalı ki, annemin de yemeklerinin tadı hep aklımdadır. O becerinin yarısı bana da geçtiyse ne mutlu bana.

Malzemeler:
2 su bardağı baldo pirinç
1 su bardağı domates suyu
3 yemek kaşığı tereyağ
2 yemek kaşığı zeytinyağı
Tuz

- Pirinci yıkayıp süzelim.
- Domatesleri rendeleyip bir tencereye 1 yemek kaşığı zeytinyağı ile birlikte koyalım. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuzunu da koyup domatesleri biraz pişirelim. Pişen domateslere 1 su bardağı su koyup kaynatıp ocağın altını kapatalım.
- Pilav tenceremizde tereyağ ile 1 yemek kaşığı zeytinyağını kızdırıp süzülmüş pirinçleri ekleyelim.
- Pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavuralım.
- Üzerine domates suyunu ölçüp koyalım. Pilava eklenen su toplam 3 su bardağı olacak şekilde, eksik kalan suyu koyarak tencerenin kapağını kapatalım. Kaynamaya başlayınca ocağın altını kısıp, pirinçler suyu çekene kadar pişirelim.
- Su tamamen çekilince ocağın altını kapatıp, tencerenin üzerine bir kağıt havlu kapatarak pilavı demlenmeye bırakalım.

Afiyet olsun.

Kışın sera domatesleriyle bu pilav olmuyor. O nedenle ben kışın bu pilav için hazır domates sularından kullanıyorum. Marketlerde bir çok markanın domates suyunu bulmak mümkün. Ben cam şişede olanları tercih ediyorum. Eğer domates suyu ile yapacaksam pilavı, 1 bardak domates suyu, 2 bardak su (varsa tavuk veya et suyu) koyuyorum.


Annemin pilavla ilgili bir sözü vardır. Onu yazmadan geçemeyeceğim.
"BULGURU PİŞİR YUT, PİRİNCİ PİŞİR UNUT"
Bulgur pilavı pişer pişmez yenirmiş. Pirinç pilavı ise piştikten sonra illa demlendirilirmiş.

0 yorum:

Yorum Gönder