FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


22 Ekim 2013 Salı

TEL ŞEHRİYELİ BULGUR PİLAVI

Kıymalı pırasa pişirip de bulgur pilavı yapmazsam olmaz. Bol tereyağlı, mis gibi kokan bir bulgur pilavının tadına doyum olmaz. Tıpkı annemin yaptığı bulgur pilavı gibi. Ne çok yapışık, ne çok diri. Tane tane enfes bir pilav.

Malzemeler:
2 su bardağı pilavlık bulgur
1 su bardağı tel şehriye
75 gr tereyağı ( 15 gr tereyağı 1 yemek kaşığı ediyormuş. Buna göre 5 yemek kaşığı tereyağı gerekiyor)
3 yemek kaşığı zeytinyağı
1 su bardağı domates suyu
3 su bardağı sıcak su (domates suyu kullanmak istemezseniz 4 bardak su kullanabilirsiniz)
1 tatlı kaşığı tuz



- Pilav tenceremize yağlarımızı koyup eritelim.
- Eriyen yağa tel şehriyeyi ekleyip altın rengine dönene kadar kavuralım.




- Kavrulan şehriyeye bulguru ekleyip 1-2 dakika daha kavurup sıcak suyu, domates suyunu ve tuzu koyup tencerenin kapağını kapatalım.



- Kaynamaya başladığında ocağı kısıp suyunu çekene kadar pilavı pişirelim.


- Fazla bekletmeden servis yapalım.

Eh, daha önce de söylediğim gibi "bulguru pişir yut, pirinci pişir unut".
Afiyet olsun.

KIYMALI PIRASA

Uzun bir bayram tatilinin ardından yapılan bir pazar alışverişinde gördüm ki kış sebzeleri çıkmış. Pırasalar, lahanalar, ıspanaklar, karnıbaharlar... Birkaç ay önce sevinçle karşıladığımız yaz sebzelerini hemen bir kenara bırakıp, yeni çıkanlara yöneldim. Hepsi de gözüme müthiş lezzetli göründü. Hatta daha da güzel olanı otlar da pazar tezgahlarını süslemeye başlamış. Radikalar, turpotları, brokoliler... Gerçekten tezgahlar resim gibiydi. İşte o güzel sebzelerden biri pırasa. Pek çok kişi pırasayı zeytinyağlı yapar. Benim çocukluğumda da annem zeytinyağlı pirinçli yapardı çok zaman. Fakat eşim kıymalı pırasayı sevdiği ve her yaptığım zeytinyağlı pırasa evde süründüğü için artık pırasa bizde ya ıspanak, ısırgan, sarmaşık gibi otlarla kavrulur ya da kıymalı yemeği pişirilir. Ve ben de bugün düdüklü tencerede çabucak pişirilen kıymalı pırasa tarifini vereceğim size. Yanında da bulgur pilavı çok yakışır, haberiniz olsun.



Malzemeler:
1 kg pırasa
1 küçük kuru soğan
1 yumurta kadar kıyma
1/4 çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı domates salçası
2.5 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz

- Pırasaları ayıklayıp yıkayalım ve 2-3 parmak kalınlığında olacak şekilde doğrayalım.



- Düdüklü tencereye kuru soğanı yemeklik doğrayalım. Tuzu da ekleyerek zeytinyağında sararıncaya kadar kavuralım.



- Sararan soğanların üzerine kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edelim.


- Domates salçasını koyup biraz daha karıştıralım.


- Pırasaları ekleyip tüm malzemeleri harmanladıktan sonra suyu ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatıp düdük öttükten sonra 10-12 dakika kadar pişirelim.



- Tencerenin kapağını açtıktan sonra pırasaların pişip pişmediğini kontrol edelim.


- Yemeğimiz servise hazır.


Afiyet olsun.