Uzun bir bayram tatilinin ardından yapılan bir pazar alışverişinde gördüm ki kış sebzeleri çıkmış. Pırasalar, lahanalar, ıspanaklar, karnıbaharlar... Birkaç ay önce sevinçle karşıladığımız yaz sebzelerini hemen bir kenara bırakıp, yeni çıkanlara yöneldim. Hepsi de gözüme müthiş lezzetli göründü. Hatta daha da güzel olanı otlar da pazar tezgahlarını süslemeye başlamış. Radikalar, turpotları, brokoliler... Gerçekten tezgahlar resim gibiydi. İşte o güzel sebzelerden biri pırasa. Pek çok kişi pırasayı zeytinyağlı yapar. Benim çocukluğumda da annem zeytinyağlı pirinçli yapardı çok zaman. Fakat eşim kıymalı pırasayı sevdiği ve her yaptığım zeytinyağlı pırasa evde süründüğü için artık pırasa bizde ya ıspanak, ısırgan, sarmaşık gibi otlarla kavrulur ya da kıymalı yemeği pişirilir. Ve ben de bugün düdüklü tencerede çabucak pişirilen kıymalı pırasa tarifini vereceğim size. Yanında da bulgur pilavı çok yakışır, haberiniz olsun.
Malzemeler:
1 kg pırasa
1 küçük kuru soğan
1 yumurta kadar kıyma
1/4 çay bardağı zeytinyağı
2 tatlı kaşığı domates salçası
2.5 çay bardağı su
1 tatlı kaşığı tuz
- Pırasaları ayıklayıp yıkayalım ve 2-3 parmak kalınlığında olacak şekilde doğrayalım.
- Düdüklü tencereye kuru soğanı yemeklik doğrayalım. Tuzu da ekleyerek zeytinyağında sararıncaya kadar kavuralım.
- Sararan soğanların üzerine kıymayı ekleyip suyunu salıp çekene kadar kavurmaya devam edelim.
- Domates salçasını koyup biraz daha karıştıralım.
- Pırasaları ekleyip tüm malzemeleri harmanladıktan sonra suyu ekleyelim ve tencerenin kapağını kapatıp düdük öttükten sonra 10-12 dakika kadar pişirelim.
- Tencerenin kapağını açtıktan sonra pırasaların pişip pişmediğini kontrol edelim.
- Yemeğimiz servise hazır.
Afiyet olsun.