FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


2 Ocak 2013 Çarşamba

HUMUS

Bugün humus ve zeytinyağlı barbunya tarifi vereceğim. Humusun içindekileri bildiğim halde kıvamını tutturmakta biraz zorlanırdım hep. Birkaç yemek kitabından tarifine baktımsa da çok başarılı bulamadım yaptığım humusları. Ancak 15 Aralık'ta İstanbul'a gittiğimde İstiklal Caddesi'ndeki bir kitapçıdan "Muna" isimli, Muna Julyet Taşçı'nın yazdığı bir kitap aldım. Humusun tarifini aynen uyguladım. Gerçekten çok güzel oldu. Size o tarifteki ölçüleri yazmak istiyorum.

HUMUS
500 gr nohut
150 gr tahin
2 adet limon suyu
1 yemek kaşığı sızma zeytinyağı
Tuz, kimyon, sumak
2-3 diş sarımsak (ben 1-2 diş fazla koydum)
(Bu ölçülerle 10-12 kişilik, bol miktarda meze oluyor. İsterseniz yarım ölçü yapabilirsiniz)
















- Nohutları akşamdan ılık suda ıslattım.
- Ertesi gün düdüklü tencerede 20 dakika pişirdim.
- Düdüklünün kapağı açıldıktan sonra nohutları süzdüm ama suyunu başka bir kaba ayırdım.
- Mutfak robotumun rendesinden nohutları geçirdim. Rendelerken nohutların kabukları rendenin dışında kaldı ve böylece kabuklarından kısmen ayrılmış oldu. Eğer nohutları parçalayıcıda ezmeyi düşünüyorsanız, kabuklarını elinizle ayırmaya çalışın. Çünkü kabuksuz nohut ezmesi daha bir kremamsı görünüyor ve ağızda daha hoş bir tat bırakıyor. Nohut kabuğunu soymakla uğraşılır mı diyorsanız mucizelezzetler.com'a girerek, püf noktalar bölümünden bu işin kolay yolunu izleyebilirsiniz. Ben hiç denemedim ama çok kolay görünüyor.
-Tüm nohutlar ezildikten sonra kıvamına bakın. Eğer koyu kıvamlı ise (patates püresi gibi olmalı) biraz ayırdığınız nohut haşlama suyundan ekleyerek karıştırın.
- Ezilmiş nohutları karıştırıcıya alıp üzerine tahin, dövülmüş sarımsak, limon suyu, tuz, kimyon, sumak ve zeytinyağını ekleyip, pürüzsüz olana kadar karıştırdım.
- Sevis tabağına alıp, sofraya getirmeden önce üzerine kızdırılmış kırmızı biberli tereyağı gezdirdim.


- Afiyet olsun.












ZEYTİNYAĞLI TAZE BARBUNYA

1 kg. barbunya
1 orta boy kuru soğan
5-6 diş sarımsak
2 domates
1/2 çay bardağı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz
1 tatlı kaşığı toz şeker
2.5-3 çay bardağı kaynar su

- Barbunyaları ayıklayalım. (Ben barbunya ve bezelye dışında dondurulmuş sebze pek tercih etmem. Ama barbunya ve bezelye dondurucumda hep vardır. Yazın aldığım 1'er kg'lık barbunyaları ayıklayıp dondurucuya koyarım ve tüm kış kullanırım. Yılbaşında da gene buzluktan çıkan barbunyayı kullandım) Tencereye koyup üzerine su ekleyerek haşlanmak üzere ocağa oturtalım. Suyu kaynamaya başlayınca ocaktan alıp süzelim.




- Bu arada düdüklü tencereye kuru soğan ve sarımsakları ince ince doğrayarak koyalım ve üzerine zeytinyağını ekleyerek beraber kavuralım.
- Kuru soğan sararınca rendelenmiş domatesi ve tuzunu ekleyip 1-2 taşım kaynatalım.


- Süzülmüş barbunyaları ve toz şekeri domatesli karışıma ekleyip hepsini karıştıralım ve 2.5-3 çay bardağı (üzerini 1-2 parmak geçecek kadar) kaynar suyu da koyarak düdüklünün ağzını kapatalım.


- Düdüklü öttükten sonra 15 dakika pişirelim.
- Biraz ılınınca servis tabağına alıp, sofraya getirmeden önce üzerini maydanozla süsleyelim (Zeytinyağlı barbunya 1 gün önce pişirilirse daha lezzetli oluyor bence).
                                                
 
Afiyet olsun.