FESLEĞEN KOKULU MUTFAK


18 Şubat 2013 Pazartesi

PORTAKALLI KURABİYE

Bugün yeni işimdeki ikinci günümdü. Eve gelirken aklıma kurabiye yapma fikri geldi. Nasıl bir kurabiye yapsam derken, daha önce de size söz ettiğim kurutulmuş meyve parçalarını hatırladım ve bunlarla bir kurabiye yapmaya karar verdim.

Malzemeler:

3.5 su bardağı un (525 gr)
1 su bardağı toz şeker
1 yumurta
1/2 çay bardağı süt
125 gr. tereyağ veya margarin
1 portakalın suyu
1 portakal kabuğu rendesi
1 paket kabartma tozu
3 yemek kaşığı kuru meyve

- Bir karıştırma kabına unu ve kabartma tozunu eleyerek koyalım.
- Üzerine kuru meyve dışında tüm malzemeleri koyup, ele yapışmayan, kulak memesi kıvamında bir hamur yapalım.
- En son kuru meyveleri ekleyip, bunu da hamura karıştıralım.
- Fırını 160 dereceye ayarlayalım.
- Fırın tepsisine yağlı kağıt serelim. Hamurdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp iki avucumuzun arasında yuvarlayalım ve üzerine bastırarak kurabiye şekli verelim. Aralıklı olarak tepsimize sıralayalım.
- 160 dereceye ısıtılmış fırında, üzeri kızarmayacak şekilde, yaklaşık 20 dakika pişirelim.

 
 
Afiyet olsun.

ENGİNAR DOLMASI

Enginarı her türlü çok severim. Mevsimi geldi. Pazar tezgahlarında çeşit çeşit ayıklanmış enginarlar var. İster dolmalık, ister tabak şeklinde alın ama illa ki alıp pişirin. Hem lezzetli, hem de faydalı. Bugün zeytinyağlı dolmasını yaptım. Görüntü çok güzel oldu. Umarım tadı da güzeldir. Malum ya, zeytinyağlı dolmayı 1 gün dinlendirip, ertesi gün yemeyi seviyorum.

Malzemeler:
9 enginar (dolmalık hazırlanmış)
1 su bardağı pirinç
3 orta boy kuru soğan
1 orta boy havuç (rendelenmiş)
1 küçük demet dereotu
1 yemek kaşığı çam fıstığı (dolma fıstığı)
1 yemek kaşığı kuş üzümü
1 tatlı kaşığı tuz
1 çay kaşığı toz şeker
3/4 su bardağı zeytin yağı
1/4 su bardağı domates suyu
3/4 su bardağı su
(Domates suyu yoksa 1 çay kaşığı domates salçası koyabilirsiniz. O zaman suyu 1 bardak koyun. Ayrıca tüm zeytinyağlı dolmalara baharat konulduğu halde, bu dolmaya baharat koymuyorum. Çünkü enginarın tadının baskın olmasını seviyorum)

- Enginarları dolmalık hazırlanmış olarak alalım. Dolma içi hazır olana kadar, enginarları limonlu suda bekletelim ki kararmasın.
- Bir pilav tenceresine kuru soğanları, rendelenmiş havucu, çam fıstığını ve zeytin yağını koyup kavuralım.
- Fıstıklar pembeleşince yıkanıp süzülmüş pirinci ekleyelim (tüm tariflerde pirinç sıcak suda bekletilir ama ben ne pilav yaparken, ne de dolma içi yaparken pirinci sıcak suda bekletmem. Sadece soğuk suda iyice yıkayıp süzerim). Karıştırarak pirinçler şeffaflaşıncaya kadar kavuralım.



- Pirinçlerin üzerine domates suyu, su, tuz, toz şeker ve kuş üzümünü ekleyip karıştıralım ve tencerenin kapağını kapatalım. Kaynamaya başlayınca altını kısalım.
- Pilav suyunu çekince ocağı kapatıp, doğranmış dereotunu ekleyerek karıştıralım ve üzerine kağıt havlu koyarak tencerenin kapağını kapatıp dinlenmeye bırakalım.



- İç pilav dinlenirken enginarları limonlu sudan çıkarıp yıkayalım ve iç pilavla dolduralım. Tariflerde enginarın yapraklarının arasını da dolduruyorlar ama böyle yapınca görüntü benim hoşuma gitmiyor. O nedenle yalnız enginarın içini dolduruyorum.


- Doldurduğumuz enginarları tencereye yerleştirelim. Ben düdüklü tencerede yaptım. Enginarların yarısına kadar su koyup, tencerenin kapağını kapattım ve düdük öttükten sonra 15 dakika pişirdim ve dolmaları dinlenmeye bıraktım.


Afiyet olsun.